Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ με Πούτιν: Οι αόριστες υποσχέσεις των ΗΠΑ και οι όροι της Ρωσίας

Ο ρόλος του Βατικανού για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και οι εμπορικές συμφωνίες μετά τον τερματισμό του πολέμου – Ανάλυση των New York Times ρίχνει φως στα «σκοτεινά» σημεία της συνομιλίας

Είναι άραγε η λήξη του πολέμου ανάμεσα στην Ουκρανία τη Ρωσία πιο κοντά από ποτέ; Ο Ντόναλντ Τραμπ χθες Δευτέρα (19.05.2025) είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για πάνω από 2 ώρες ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για ειρήνη.

Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησε να ξεκινήσει «αμέσως» απευθείας διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία για την κατάπαυση του πυρός αλλά και μια ευρύτερη ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου, ο «δρόμος» είναι ακόμα μακρύς καθώς ο πρόεδρος της Ρωσίας θα προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις μόνο υπό όρους.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως σταματά –έστω και προσωρινά- την «σκληρή» στάση του απέναντι στην Ρωσία, υποχωρώντας από την απαίτησή του για άμεση κήρυξη κατάπαυσης του πυρός και υποστηρίζοντας την έκκληση του προέδρου της Ρωσίας για έναρξη διαπραγματεύσεων, αναφέρει ανάλυση των New York Times.

«Οι όροι θα συμφωνηθούν απευθείας μεταξύ των αντιμαχόμενων χωρών επειδή γνωρίζουν λεπτομέρειες μιας διαπραγμάτευσης που κανείς άλλος δεν θα γνώριζε», ανέφερε σε χθεσινές δηλώσεις του ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε ενθουσιασμένος να παραδώσει τον διαμεσολαβητικό του ρόλο σε μια ανώτερη και νέα δύναμη… τον Πάπα Λέοντα.

Στη δήλωσή του ανέφερε ότι το Βατικανό εξέφρασε ενδιαφέρον να φιλοξενήσει τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις και προέτρεψε «να αρχίσει η διαδικασία!»

Ενώ ο Ντόναλντ παρουσίασε την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών ως υποχώρηση του Πούτιν, ενέκρινε σε μεγάλο βαθμό την προσέγγιση του Ρώσου προέδρου, δεδομένου ότι η χώρα του έχει ανταποκριθεί στις εκκλήσεις για τον τερματισμό των μαχών προτείνοντας παρατεταμένες διαπραγματεύσεις.

Τώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να είναι έτοιμος να κάνει ένα βήμα πίσω και να παροτρύνει τη Ρωσία και την Ουκρανία να συνάψουν συμφωνία απευθείας μεταξύ τους.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξέφρασε την ανησυχία του μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν γι’ αυτό το ζήτημα, λέγοντας, ότι «στη διαδικασία διαπραγμάτευσης πρέπει να συμμετέχουν τόσο Αμερικανοί όσο και Ευρωπαίοι εκπρόσωποι στο κατάλληλο επίπεδο».

Και όλα αυτά έρχονται μετά τη συνάντηση αξιωματούχων της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη για τις πρώτες απευθείας ειρηνευτικές συνομιλίες τους εδώ και τρία και πλέον χρόνια.

Οι αξιωματούχοι συμφώνησαν να συνεχίσουν να συνομιλούν και να ανταλλάξουν από 1.000 κρατούμενους ο καθένας.

Η έλλειψη ουσιαστικής προόδου στις συνομιλίες, δείχνει πως ο Ντόναλντ Τραμπ προσκρούει μέχρι στιγμής σε πολύπλοκα πολιτικά κίνητρα που καθοδηγούν τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Μετά το τηλεφώνημα, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε πως όταν τελειώσει «το καταστροφικό λουτρό αίματος», η Ρωσία θα ήθελε να συμμετάσχει σε «εμπόριο μεγάλης κλίμακας με τις ΗΠΑ, αναδιατυπώνοντας το τέλος της σύγκρουσης ως επιχειρηματική πρόταση και όχι ως διπλωματική νίκη.

Τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ έδειξαν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν πέτυχε στο να προωθήσει στον Αμερικανό ομόλογό του, τη δυνατότητα προσοδοφόρων επιχειρηματικών συμφωνιών στη Ρωσία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος «μίλησε αρκετά συναισθηματικά» για τις προοπτικές της αμερικανο-ρωσικής σχέσης και περιέγραψε τη Ρωσία ως βασικό μελλοντικό αμερικανικό εμπορικό εταίρο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ.

Το «στρατόπεδο» της Ρωσίας
Μετά την συνομιλία με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν μιλώντας μπροστά στις κάμερες δήλωσε ότι είχε μια «πολύ ουσιαστική και αρκετά ειλικρινή» συνομιλία με τον ομόλογό του.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκαθάρισε ότι δεν υποχωρεί από τις απαιτήσεις του και ότι η Ρωσία δεν είναι στα πρόθυρα κήρυξης κατάπαυσης του πυρός.

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι η Ρωσία ήταν «έτοιμη να συνεργαστεί με την ουκρανική πλευρά για ένα μνημόνιο σχετικά με μια πιθανή μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία».

Επανέλαβε ότι μια ειρηνευτική συμφωνία πρέπει να «απομακρύνει τις βαθύτερες αιτίες αυτής της κρίσης», αναφερόμενος στην επιδίωξη της Ρωσίας για ευρεία επιρροή στην Ουκρανία.

Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ είναι αισιόδοξος, μέλη της κυβέρνησης, επιβεβαίωσαν την απογοήτευσή τους για το αδιέξοδο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Η Κάρολιν Λέβιτ, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι ο Τραμπ έχει «κουραστεί και απογοητευτεί, και με τις δύο πλευρές της σύγκρουσης», αλλά αρνήθηκε να πει αν ο πρόεδρος – ο οποίος κάποτε υποστήριξε ότι θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο σε μία ημέρα – είχε μια προθεσμία για τα δύο έθνη να διαπραγματευτούν μια συμφωνία.

Το τηλεφώνημα μεταξύ των δύο ηγετών ήρθε μετά από εβδομάδες που ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορούσε, ντρόπιαζε και απειλούσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την παράταση του πολέμου.

Ήρθε επίσης μία ημέρα αφότου η Ρωσία στόχευσε την Ουκρανία με έναν από τους μεγαλύτερους βομβαρδισμούς με drones, από τον οποίο σκοτώθηκε μια γυναίκα και τραυματίστηκαν αρκετοί άλλοι άνθρωποι.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ωστόσο δεν σχολίασε τις τελευταίες επιθέσεις.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία, είπε ότι ζήτησε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να συναντηθεί μαζί του.

Στην πραγματικότητα, οι απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη, σε συνομιλίες που αρχικά πρότεινε ο Πούτιν.

Σε αυτή τη συνάντηση, η Ρωσία επέμεινε στις σκληρές απαιτήσεις της, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης της Ουκρανίας να αποσυρθεί από ένα μεγάλο τμήμα της ουκρανικής γης που οι δυνάμεις της εξακολουθούν να ελέγχουν.

Τη Δευτέρα, το Κρεμλίνο προσπάθησε να μειώσει τις προσδοκίες. Σε άλλο σημείο δήλωσε ότι οι Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησαν όχι μόνο για τον πόλεμο, αλλά και τη βελτίωση των διμερών σχέσεων – ένας βασικός στόχος για τον Ρώσο, καθώς επιδιώκει ανακούφιση από τις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση Μπάιντεν στη Ρωσία.

«Όχι αποφάσεις για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία»
Ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε επίσης ξεχωριστά με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν θα αποσύρει ποτέ τις δυνάμεις της από το έδαφός της και δεν θα υποχωρήσει σε κανένα τελεσίγραφο της Ρωσίας.

Ο Ζελένσκι είπε ότι ζήτησε επίσης από τον Τραμπ να μην λάβει καμία απόφαση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία.

«Αυτή είναι μια καθοριστική στιγμή», έγραψε σε δήλωσή του μετά το τηλεφώνημά του με τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο κόσμος μπορεί τώρα να δει αν οι ηγέτες της είναι πραγματικά ικανοί να εξασφαλίσουν κατάπαυση του πυρός και να επιτύχουν πραγματική, διαρκή ειρήνη».

Όσον αφορά τις εμπορικές συμφωνίες μετά τον τερματισμό του πολέμου, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε πως και η Ουκρανία μπορεί να επωφεληθεί, όπως και η Ρωσία.

Ο Ζελένσκι ωστόσο δήλωσε ότι παραμένει ασαφές εάν οι ΗΠΑ θα ενωθούν με τα ευρωπαϊκά έθνη στην ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Πρέπει να γνωρίζουμε σε ποιον μπορούμε να βασιστούμε και σε ποιον όχι. Ένα πακέτο στήριξης από την Ευρώπη έρχεται και θα είναι ισχυρό», δήλωσε σε σύντομη συνέντευξη Τύπου. «Όσο για το πακέτο από τις Ηνωμένες Πολιτείες – αυτό είναι μια διαφορετική ιστορία».

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο