Η κατάθεση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους υπουργούς Κώστα Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη αλλά και τους υφυπουργούς μεταφορών των κυβερνήσεων Nέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ ξεκλειδώνει τις διαδικασίες προκειμένου να ολοκληρωθεί μέχρι μέσα Ιουνίου η διαδικασία της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση των Τεμπών.
Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζεται από την κυβερνητική πλειοψηφία ως μαξιμαλιστική, ατεκμηρίωτη και νομικά αβάσιμη και είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα την υποστηρίξει διά της ψήφου της.
Οι ενστάσεις της Νέας Δημοκρατίας αφορούν πρώτον την παραπομπή υφυπουργών οι οποίοι όπως λένε οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν αναφέρονται στο διαβιβαστικό της δικαιοσύνης καθώς το διαβιβαστικό αναφέρεται αποκλειστικά στους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών της εξεταζόμενης περιόδου (από 1.1.2016 έως 28.2.2023), χωρίς να περιλαμβάνει τους υφυπουργούς.
Η δεύτερη ένσταση αφορά το ίδιο το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών σε βαθμό κακουργήματος με ενδεχόμενο δόλο.
Η επιχειρηματολογία της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να μην στηρίξει ένα αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος είναι ότι δεν είναι δυνατόν να δεχτεί κάποιος ότι ο υπουργός γνωρίζετε πως αν δεν έκανε συγκεκριμένες ενέργειες για τις οποίες τον κατηγορούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αυτό θα οδηγούσε σε νεκρούς και ενσυνείδητα δεν ενδιαφέρθηκε για αυτό και άφησε ανθρώπους να σκοτωθούν.
Επιπροσθέτως οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αναφέρουν ότι τα διευθυντικά στελέχη του υπουργείου μεταφορών κατηγορούνται από την δικαιοσύνη για παραλείψεις τους και για το ότι δεν προέβησαν στις απαιτούμενες προπαρασκευαστικές ενέργειες προς τον Υπουργό για να μπορέσει να λάβει επιπλέον μέτρα.
Η κυβερνητική πλειοψηφία θα περιμένει τώρα την κατάθεση της πρότασης και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς η οποία και αυτή αναμένεται να απορριφθεί καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες μπορεί να περιλαμβάνει όχι μόνο ένα αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος άλλα δύο. Εκτός δηλαδή από την παρακώλυση συγκοινωνιών συζητείται να προστεθεί και η ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.
Άρα εκ των πραγμάτων η απόρριψη των δύο προτάσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης οδηγεί στην κατάθεση πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής από την ίδια την κυβερνητική πλειοψηφία αφού και στις δύο αντιπολιτευόμενες προτάσεις δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος που θα μπορούσε να υπερψηφίσει η Νέα Δημοκρατία στην σχετική ψηφοφορία χωρίς να χρειαστεί να καταθέσει δική της πρόταση
Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας θα περιλαμβάνει ένα αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος και δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν αυτό θα είναι η παράβαση καθήκοντος ή η παρακώλυση συγκοινωνιών που υπάρχει και στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ αλλά με την πλημμεληματική του μορφή.
Επιπροσθέτως είτε το ένα είτε το άλλο αδίκημα φαίνεται πως δεν θα είναι συνδυασμένο με την ασφάλεια των τρένων αλλά με την διοικητική εποπτεία που είχε ο πρώην υπουργός και αυτό γιατί όπως λένε οι γαλάζιοι βουλευτές από τα κατηγορητήρια των στελεχών του υπουργείου μεταφορών διαφαίνεται ότι υπάρχει ευθύνη σε αυτά τα στελέχη γιατί δεν έκαναν στον υπουργό τις αναγκαίες εισηγήσεις.
Επίσης η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας θα περιλαμβάνει μόνο τον Κώστα Καραμανλή και δεν θα ζητείται ο έλεγχος ούτε για υφυπουργούς της Νέας Δημοκρατίας ούτε για υφυπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ ούτε φυσικά και για τον Χρήστο Σπίρτζη για τον οποίο η Νέα Δημοκρατία εκτιμά ότι οι οποίες πιθανές ευθύνες του έχουν ήδη παραγραφεί.
Φυσικά πέραν αυτού ένας ακόμη λόγος που η κυβερνητική πλειοψηφία δεν επιθυμεί να παραπεμφθούν και στελέχη της αντιπολίτευσης είναι γιατί φοβάται ότι μπορεί να μπλοκάρουν την απόφαση της να κλείσει σύντομα την προανακριτική με παραπομπή του κ. Καραμανλή στο δικαστικό συμβούλιο, ζητώντας τα στελέχη αυτά να ελεγχθούν από τους βουλευτές της προανακριτικής.
Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να αποφύγουν τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί συγκάλυψης των ευθυνών του Κώστα Καραμανλή στις τοποθέτησης τους από το βήμα της Βουλής όταν έρθει η ώρα τις συζήτησης της πρότασης θα δηλώσουν ότι εφόσον η ανάκριση θα γίνει από το δικαστικό συμβούλιο, αν εκείνο κρίνει με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν ότι χρειάζεται αναβάθμιση του κατηγορητηρίου για την εξέταση ακόμα και κακουργήματος θα δεσμεύονται ότι θα ψηφίσουν αυτή την αναβάθμιση και θα δώσουν το πράσινο φως στην δικαιοσύνη να ελέγξει ότι νομίζει για τον πρώην υπουργό.
Φυσικά είναι προφανές ότι η αντιπολίτευση θα ποντάρει ακριβώς στο γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία δεν βάζει στο κατηγορητήριο της κακούργημα. Ετσι θα μιλήσουν για συγκάλυψη των ευθυνών του κ.Καραμανλή και για διάθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ο πρώην υπουργός να πέσει στα μαλακά.
Ένα άλλο ερώτημα που υπάρχει είναι αν και στην προανακριτική για τον Κώστα Καραμανλή θα ακολουθηθεί πλήρως το μοντέλο Τριαντόπουλου. Η πιο πιθανή εκδοχή είναι για λόγους δικονομικούς να μην ακολουθεί πλήρως και να χρειαστεί να γίνουν κάποιες συνεδριάσεις της προανακριτικής ή ακόμα και να κληθεί στην επιτροπή ο κ.Καραμανλής ο οποίος πιθανότατα θα απαντήσει είτε με υπόμνημα είτε με επιστολή αντίστοιχη με αυτή του κ.Τριαντόπουλου με την οποία θα ζητεί την απευθείας παραπομπή του στο δικαστικό συμβούλιο.
Πάντως με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό η εκτίμηση που υπάρχει είναι η ολοκλήρωση των εργασιών της προανακριτικής και η παραπομπή του κ. Καραμανλή στο δικαστικό συμβούλιο θα γίνει γύρω στα μέσα με τέλη Ιουλίου λίγο πριν κλείσει η Βουλή για τις διακοπές του Αυγούστου.