Ναυαγεί και η ύστατη προσπάθεια συνεννόησης ΣΥΡΙΖΑ-ΝΕΑΡ

Πώς «κάηκε» η πρωτοβουλία για κοινή πρόταση προανακριτικής –  Μετέωρος ο ΣΥΡΙΖΑ αν δεν υπογράψει η ΝεΑρ

Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να συμπεριλάβει στους κατηγορούμενους της πρότασης σύστασης προανακριτικής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία εκφράστηκε ανοιχτά από τον ίδιο τον πρόεδρό του σε συνέντευξή του στον τ/σ Action24, φαίνεται πως έβαλε «φωτιά» ακόμη και στην τελευταία προσπάθεια συνεννόησης με τη Νέα Αριστερά.

ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά, θεωρούνταν δεδομένο ότι θα καταθέσουν κοινή πρόταση σύστασης προανακριτικής, την οποία θα έθεταν προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, απέναντι σε αυτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Τα δύο κόμματα βρίσκονταν στην τελική ευθεία της διαμόρφωσης του κειμένου, ωστόσο η αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ και η απόφασή του να συμπεριλάβει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, φαίνεται πως έχει εξοργίσει τα στελέχη της ΝΕΑΡ, τα οποία βλέπουν στην απόφαση αυτή επικοινωνιακή λογική και κινήσεις εντυπωσιασμού.

Η φημολογία ότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν φωνές που πίεζαν προς αυτή την κατεύθυνση υπήρχε εδώ και μέρες, ωστόσο διαφαινόταν ότι τελικά θα επικρατούσαν ψυχραιμότερες φωνές που εκτιμούσαν ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε απλώς σε μια θυματοποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ωστόσο φαίνεται ότι όλα άλλαξαν στην τελευταία συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου.

Η συνέντευξη του Σωκράτη Φάμελλου πάντως «έκλεισε» το θέμα, αφού η απόφαση για πρόταση που συμπεριλαμβάνει τον πρωθυπουργό παρουσιάστηκε σαν κάτι δεδομένο. «Υπάρχει έγγραφο στη δικογραφία, με πρώτο παραλήπτη τον πρωθυπουργό, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών στις 20/9/2021, που αναφέρει στο ότι ο ΟΣΕ λειτουργεί σε κόκκινη γραμμή και ότι υπάρχει πρόβλημα ασφαλούς λειτουργίας. Δικαιούται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να το κρύψει; Δικαιούνται άλλα κόμματα να το κρύψουν και να μην μπει στην Προανακριτική; Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε σε συνέντευξη ότι το μπάζωμα έγινε «με καλό σκοπό». Προέκυψε όμως από τα πορίσματα ότι υπήρξε αλλοίωση και καταστροφή στοιχείων με το μπάζωμα που δεν επιτρέπουν την εξαγωγή συμπερασμάτων. Έγινε τελικά για καλό σκοπό ή όχι η αλλοίωση του πεδίου; Αυτά είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν στην Προανακριτική. Και προφανώς πρέπει να τεθούν ερωτήματα και για τον κ. πρωθυπουργό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος.

Νέα Αριστερά: Τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα στον ΣΥΡΙΖΑ

Η Νέα Αριστερά, μέσω διαρροών, αντέδρασε με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο σχολιάζοντας ότι «φαίνεται ότι τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα στον ΣΥΡΙΖΑ και πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι των διαρροών, των διαστρεβλώσεων και των βυζαντινισμών».

Οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν:

  1. «Στις συζητήσεις μας με τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί για ποια αδικήματα και για ποιες πράξεις σκέφτονται να ζητήσουν την παραπομπή Μητσοτάκη, ώστε να μπορέσουμε να συμβάλουμε στη σχετική ποινική συζήτηση. Οταν διευκρινιστεί, θα επανέλθουμε.
  2. Στην πρόταση σύστασης επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης υπενθυμίζουμε ότι δεν τίθενται ερωτήματα, όπως δήλωσε σε χθεσινή συνέντευξή του ο κ. Φάμελλος, αλλά προτείνεται η διερεύνηση της τέλεσης συγκεκριμένων αδικημάτων από συγκεκριμένα πρόσωπα.
  3. Πιθανή καταψήφιση της όποιας πρότασης συνεπάγεται την απόρριψη της κατηγορίας ως προδήλως αβάσιμης και οδηγεί σε απαλλαγή από ποινικές ευθύνες των προσώπων τα οποία αφορά η πρόταση, εκτός αν προκύψουν νέα στοιχεία.
  4. Υπενθυμίζουμε σε όσους το έχουν ξεχάσει ότι την κοινοβουλευτική πλειοψηφία τυγχάνει να εξακολουθεί να την έχει η ΝΔ».

Μετέωρος ο ΣΥΡΙΖΑ αν δεν υπογράψει η ΝεΑρ

Σε κάθε περίπτωση, αν λάβουμε ως δεδομένα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμπεριλάβει τον Κ. Μητσοτάκη και ότι η ΝΕΑΡ δε θα συνυπογράψει, τότε οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιθανό να μην κατατεθεί ποτέ.

Κι αυτό επειδή ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών για την κατάθεση είναι οι 30 βουλευτές, αριθμό τον οποίο θα έφταναν μόνο αν υπέγραφαν οι βουλευτές και των δύο κομμάτων.

Ωστόσο, ένα σενάριο εμπλέκει την Πλεύση Ελευθερίας, αλλά και τους βουλευτές που συσπειρώνονται στο κόμμα Κασσελάκη.

Τα δύο αυτά κόμματα έχουν προτείνει να συμπεριληφθεί στο κατηγορητήριο ο Κ. Μητσοτάκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 26 βουλευτές και συνεπώς δε θα ήταν αδύνατο να αντλήσει τέσσερις ακόμη από τα μικρότερα κόμματα, με τη συμφωνία των ηγεσιών τους, έτσι ώστε η πρόταση να κατατεθεί.

Ακόμη κι αν αυτό συμβεί πάντως, το ναυάγιο ανάμεσα στα δύο κόμματα θα είναι κομβικής σημασίας και θα απομακρύνει ακόμη περισσότερο κάθε προσπάθεια επαναπροσέγγισης, καθώς θα έρθει να προστεθεί σε προηγούμενα χάσματα που είχαν δημιουργηθεί ανάμεσα στα δύο κόμματα για σοβαρά θέματα.

Η απομάκρυνση, σε συνδυασμό με τη ανάγνωση που κάνει η Νέα Αριστερά στη στρατηγική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο θέμα, θα μπορούσαν να αποβούν «μοιραία» στοιχεία για οποιαδήποτε μελλοντική συνεργασία.

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο