«Φιάσκο η  πληρωμή των  αγροτικών ενισχύσεων της  7ης  Απριλίου. Οι αγρότες αντιμέτωποι με περικοπές, καθυστερήσεις και πλήρη θεσμική απαξίωση»

Οι αγροτικές ενισχύσεις κατέληξαν σε πληρωμή παρωδία από την  ΑΑΔΕ. Η επιλογή της κυβέρνησης να μεταφέρει κρίσιμες αρμοδιότητες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ εξελίσσεται σε παταγώδη αποτυχία. Οι αγρότες πληρώνουν το τίμημα της κυβερνητικής αποτυχίας.  Οι ενισχύσεις του 2025 κατέληξαν σε φιάσκο, με τους αγρότες αντιμέτωπους με περικοπές, καθυστερήσεις και πλήρη θεσμική απαξίωση.

Το ΠΑΣΟΚ ανέδειξε άμεσα, όλα τα ζητήματα που ανέκυψαν από την πρώτη πληρωμή αγροτικών ενισχύσεων από την ΑΑΔΕ, που πραγματοποιήθηκε στις 7 Απριλίου 2026. Επιβεβαιώθηκε με τον πλέον τρανό τρόπο, που πείσθηκε ακόμα και πιο κακόπιστος,   ότι η μετάβαση στο νέο μοντέλο διαχείρισης πληρωμών δεν έλυσε τα προβλήματα, αλλά επιδείνωσε τις ήδη σοβαρές δυσλειτουργίες στο σύστημα καταβολής ενισχύσεων.

Σύμφωνα με το επίσημο δελτίο τύπου της ΑΑΔΕ, καταβλήθηκαν μόλις 202 εκατ. ευρώ σε  λιγότερους από 129.000 δικαιούχους. Ο μικρός αριθμός δικαιούχων, και το ποσό καταβολής, θέτει υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα, την ταχύτητα και –κυρίως– την αξιοπιστία του νέου συστήματος.

Η συγκεκριμένη πληρωμή χαρακτηρίζεται από σημαντικές καθυστερήσεις,  εκτεταμένες εκκρεμότητες,  περιορισμένη κάλυψη δικαιούχων. 

Πρόκειται για μία από τις πιο προβληματικές πληρωμές των τελευταίων ετών, τόσο ως προς το ύψος όσο και ως προς την πληρότητά της. 

Αποτυπώθηκε αδιαμφισβήτητα η αδυναμία της κυβέρνησης να διασφαλίσει στοιχειώδη κανονικότητα στις πληρωμές των παραγωγών, σε μια περίοδο όπου ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται υπό συνθήκες έντονης οικονομικής πίεσης.

Η επιλογή μεταφοράς της διαχείρισης των ενισχύσεων στην ΑΑΔΕ έχει οδηγήσει σε μια καθαρά λογιστική αντιμετώπιση της αγροτικής πολιτικής, με υπερβολική έμφαση στα δημοσιονομικά κριτήρια και υποβάθμιση του αναπτυξιακού ρόλου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Το νέο σύστημα πληρωμών αποδεικνύεται μη λειτουργικό σε πραγματικό χρόνο, επιβραδύνοντας δραματικά τις εκταμιεύσεις και ενισχύοντας τον κίνδυνο απώλειας κοινοτικών πόρων.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να αναλάβει τις ευθύνες της και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του συστήματος πληρωμών, διασφαλίζοντας την πλήρη και έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεων στους δικαιούχους.

Η αγροτική παραγωγή δεν αντέχει άλλους πειραματισμούς και προχειρότητες. Απαιτείται ένα λειτουργικό, δίκαιο και διαφανές πλαίσιο, που θα στηρίζει ουσιαστικά τον παραγωγό και θα ανταποκρίνεται στον αναπτυξιακό ρόλο της Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Το ΠΑΣΟΚ  θα συνεχίσει να ασκεί πίεση, διεκδικώντας λύσεις για τους αγρότες,  με ευθύνη και σοβαρότητα.

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο