Γιώργος Αγγελόπουλος: Άμεση εξέταση προσφυγής κατά του νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για της ΑΠΕ

Άμεση εξέταση προσφυγής κατά του νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για της ΑΠΕ ζητά ο Επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Αγγελόπουλος με Επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη και τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου
Μετά την έγκριση, στις 19 Αυγούστου 2026, του νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΧΠ-ΑΠΕ), ο Επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας Γιώργος Αγγελόπουλος ζητά την άμεση εξέταση της δυνατότητας προσβολής του νέου πλαισίου ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Με επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη και τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο κ. Αγγελόπουλος υπενθυμίζει την Απόφαση 67/2026, με την οποία το Περιφερειακό Συμβούλιο είχε εκφράσει αρνητική γνώμη για το προτεινόμενο ΕΧΠ-ΑΠΕ και είχε καταθέσει 19 συγκεκριμένες προτάσεις για την προστασία της Στερεάς Ελλάδας.
Βασικό αίτημα της απόφασης ήταν η αναγνώριση της Περιφέρειας ως περιοχής με υπερσυγκέντρωση έργων ΑΠΕ, ο συνυπολογισμός των ήδη εγκατεστημένων και αδειοδοτημένων έργων, η αξιολόγηση της πραγματικής φέρουσας ικανότητας και η ουσιαστική συμμετοχή της Περιφέρειας και των τοπικών κοινωνιών στις αποφάσεις.
Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνονταν, χαρακτηριστικά, η σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας και των αρμόδιων συλλογικών οργάνων για νέα έργα ΑΠΕ, η ουσιαστική συμμετοχή και η σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, η αυστηρότερη προστασία των περιοχών Natura και των περιοχών ιδιαίτερου φυσικού και τουριστικού ενδιαφέροντος, καθώς και ο υπολογισμός των σωρευτικών επιπτώσεων από το σύνολο των έργων ΑΠΕ.
Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, το τελικό ΕΧΠ-ΑΠΕ δεν αντιμετωπίζει επαρκώς την ιδιαίτερη κατάσταση της Στερεάς Ελλάδας, ενώ ο βασικός πυρήνας των θέσεων που είχε διατυπώσει το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν ενσωματώθηκε στο τελικό πλαίσιο.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι στην ίδια την Απόφαση 67/2026 προβλεπόταν, μετά από πρόταση της παράταξης της Μείζονος Μειοψηφίας, η εξέταση ακυρωτικών ενεργειών, εφόσον οι προτάσεις της Περιφέρειας δεν υιοθετούνταν επαρκώς.
Για τον λόγο αυτό, ο Γιώργος Αγγελόπουλος ζητά:
• άμεση εξειδικευμένη νομική και επιστημονική αξιολόγηση του τελικού ΕΧΠ-ΑΠΕ,
• εξέταση της δυνατότητας προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας και λήψη κάθε άλλου πρόσφορου μέτρου,
• άμεση επαναφορά του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ώστε το Σώμα να ενημερωθεί και να αποφασίσει συλλογικά, χωρίς κίνδυνο απώλειας σχετικών προθεσμιών.
• άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών από τον Περιφερειάρχη συντονισμού με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων και κάθε άλλο θεσμικό φορέα που έχει έννομο συμφέρον, ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα κοινής ή συντονισμένης δικαστικής προσφυγής και η συμμετοχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας σε συνεργατικές νομικές ενέργειες.
«Η Απόφαση 67/2026 δεν πρέπει να μείνει μια απλή αρνητική γνωμοδότηση. Σήμερα, μετά την έγκριση του τελικού ΕΧΠ-ΑΠΕ και τη διαπίστωση ότι ο βασικός πυρήνας των θέσεών μας δεν ενσωματώθηκε, είναι η στιγμή να εξετάσουμε έμπρακτα την υλοποίηση της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου», επισημαίνει ο Γιώργος Αγγελόπουλος.
Γιώργος Αγγελόπουλος
Επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας
Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας

Σχετικά

Αφήστε ένα σχόλιο