“Το κακό σμίγει τους ανθρώπους” του εκπαιδευτικού Λάζαρου Κόλλια

Οξύμωρο σχήμα; Aντιφατική λειτουργία; Φόβος απέναντι στο μοιραίο της ανθρώπινης ύπαρξης; Ένστικτο αυτοπροστασίας του ανθρώπινου οργανισμού; Όπως και να ΄χει, τα δυσάρεστα γεγονότα συχνά ενώνουν τους ανθρώπους. 

Δύο αδέρφια που για δικούς τους λόγους – προφανώς κληρονομικούς – είχαν χρόνια να μιλήσουν και να συνευρεθούν. ‘Ένα απροσδόκητο γεγονός, η απώλεια της μάνας τους από «σοβαρή νόσο», τους υποχρέωσε να σταθούν δίπλα – δίπλα, κοντά στον πατέρα τους και να μοιραστούν τον πόνο τους.

Μπορεί να μην αντάλλαξαν κουβέντα. 

Mπορεί η σχέση τους να μην βελτιώθηκε ποτέ. Μπορεί η αναγκαστική συνύπαρξη στην εκκλησία να σκόρπισε αμηχανία. 

Σίγουρα, όμως, η θλίψη και η στεναχώρια  υπερκέρασαν  οποιoδήποτε άλλο συναίσθημα έτρεφε ο ένας για τον άλλον. Σίγουρα  θα υπήρξε κάποια στιγμή που η σκέψη και των τριών συνάντησε ευχάριστες αναμνήσεις του παρελθόντος. Θέλεις το χάδι της μάνας σε δύσκολες στιγμές; Θέλεις  η μητρική αγάπη και το συναίσθημα που ενώνει τους ανθρώπους; Θέλεις η υπομονή και η καρτερικότητα της μάνας για μια αγκαλιά;

 Xαριτολογώντας, λοιπόν, με τον πατέρα σε μια προσωπική συζήτηση, μου εκμυστηρεύτηκε το εξής: «αγόρι μου, σίγουρα η απώλεια της γυναίκας μου είναι αθεράπευτη πληγή. Από την άλλη, είδα  ανθρώπους σήμερα που είχα να δω χρόνια. 

Πώς ένα κακό συμβάν μας έσμιξε όλους μαζί;

  Πράγματι, ο θάνατος υπερνικά μίση, αντιπαλότητες και γενικά αρνητικά συναισθήματα. Aναρωτιέται εύλογα κανείς γιατί σε χαρούμενα γεγονότα όπως γάμους, βαπτίσεις, γιορτές δεν συμβαίνει κάτι αντίστοιχο ή τουλάχιστον σε ανάλογο βαθμό. Συχνά απουσιάζουμε από ευχάριστες στιγμές κοντινών μας ανθρώπων κατά βάση για ανούσιους λόγους.

Μήπως θα έπρεπε να αναθεωρήσουμε στάσεις και αντιλήψεις ζωής; Mήπως θα έπρεπε να τιμάμε  τον συνάνθρωπό μας και να μοιραζόμαστε στιγμές μαζί του εν ζωή και όχι μετά θάνατον;

                                                           Λάζαρος  Ι. Κόλλιας 

                                                               Εκπαιδευτικός

Σχετικά