Η Βουλή αποφάσισε να «βγει η κουκούλα» για να φανεί η σκευωρία – Η Επιτροπή θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του «Ρασπούτιν» ή άλλων που θα αποδειχθεί η ενοχή τους – Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκαν αλληλέγγυοι με τον Παπαγγελόπουλο – Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός είπε ότι στοχοποιείται εκείνος «για να τσαλακωθεί ο Τσίπρας» – Δεν μπήκε στον καβγά η κυβέρνηση, επικαλούμενη τη διάκριση των εξουσιών
Με στόχο «να βγει η κουκούλα» από τους «προστατευόμενους» μάρτυρες και να καταδειχθεί ποιος ενορχήστρωσε τη σκευωρία της μετατροπής του σκανδάλου Novartis σε ευκαιρία για να σπιλωθούν και να εξοντωθούν οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η Βουλή αποφάσισε με ευρεία πλειοψηφία τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει, κατ΄ αρχήν, τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του επονομαζόμενου «Ρασπούτιν» πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.
Έπειτα από επτάωρη συνεδρίαση, η οποία διεξήχθη μέσα σε κλίμα έντασης που πυροδότησαν οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποίησαν ο αρχηγός και οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που τάχθηκαν αλληλέγγυοι με τον κ. Παπαγγελόπουλο, εμφανίζοντάς τον ως… «θύμα σκευωρίας», η Ολομέλεια της Βουλής αποδέχθηκε την πρόταση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ για διερευνηθεί η τυχόν ενοχή του κ. Παπαγγελόπουλου για τέσσερα αδικήματα: Κατάχρηση εξουσίας, πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος, παράβαση καθήκοντος και ψευδής κατάθεση.
Εκτός από τη Νέα Δημοκρατία, υπέρ της Προανακριτικής Επιτροπής τάχθηκε και το Κίνημα Αλλαγής, ενώ αντιτάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, στη μυστική ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα συμμετείχαν 261 βουλευτές, καθώς νωρίτερα αποχώρησαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25. Υπέρ της σύστασης της Προανακριτικής Επιτροπής ψήφισαν 173 βουλευτές και την καταψήφισαν 84, ενώ στην κάλπη βρέθηκαν 4 άκυρα ψηφοδέλτια και ένα λευκό.
Επίσης, απουσίαζαν οι Νίκος Φίλης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Νεκτάριος Σαντορινιός και Θεοδώρα Τζάκρη. Στελέχη της αξιωματικης αντιπολιτευσης έσπευσαν να δηλωσουν πως οι απουσίες είναι δικαιολογημένες και σε γνώση της ηγεσίας του κόμματος (σ.σ. οι Φίλης, Σαντορινιός για λόγους υγείας και οι Κατρούγκαλος, Τζάκρη ταξίδι στο εξωτερικό).
Ακόμη, απουσίαζε ο βουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Αντωνιάδης, που λείπει στο εξωτερικό.
Να σημειωθεί ότι αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι τα «ναι» είναι 172, ωστόσο διαπιστώθηκε λάθος και έγινε επανακαταμέτρηση, το αποτέλεσμα της οποίας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ήταν 173 «ναι». Η Βουλή, πάντως, δεν ανακοίνωσε επισήμως το αποτέλεσμα της επανακαταμέτρησης, ή τη διόρθωση που προέκυψε.
Η Επιτροπή θα αποτελείται από 26 βουλευτές και θα έχει στη διάθεσή της χρονικό διάστημα δύο μηνών για να συγκεντρώσει το αποδεικτικό υλικό, να εξετάσει μάρτυρες και να καταλήξει σε πόρισμα με το οποίο θα εισηγείται την δίωξη ή μη των εμπλεκόμενων στην υπόθεση προσώπων από Ειδικό Δικαστήριο ή από την κοινή ποινή Δικαιοσύνη.
Κυβερνητική αποστασιοποίηση
Με το σκεπτικό ότι η υπόθεση πήγε στη Βουλή από τη Δικαιοσύνη που διερευνά καταγγελλομένη -και μάλιστα από εισαγγελικούς λειτουργούς- παρέμβαση του πρώην αναπληρωτή υπουργού στη Δικαιοσύνη, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν μετείχαν στην κοινοβουλευτική διαδικασία.
«Η πρωτοβουλία για το χειρισμό της υπόθεσης, μετά την αποστολή της δικογραφίας ανήκει αποκλειστικά στη Βουλή, όπως ορίζουν το Σύνταγμα (άρθρο 86) και ο Κανονισμός της Βουλής, χωρίς καμιά παρέμβαση της Κυβέρνησης σε οιοδήποτε επίπεδο», ήταν το επιχείρημα των κοινοβουλευτικών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, τα οποία επεσήμαιναν τη διάκριση των εξουσιών.
Γι΄ αυτό και τα κυβερνητικά έδρανα ήταν άδεια καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ ο πρωθυπουργός πήγε στη Βουλή μόνον για να ψηφίσει.
Τσίπρας: «Πολιτική δειλία».
Η κυβερνητική αυτή αποστασιοποίηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος την απέδωσε σε «πολιτική δειλία». Ο ίδιος ο εγκαλούμενος πρώην αναπληρωτής υπουργός, αφού καταφέρθηκε με βαριές εκφράσεις κατά των εισαγγελέων Ελένης Ράικου και Ιωάννη Αγγελή, όπως και κατά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, υποστήριξε ότι στοχοποιείται για να «τσαλακωθεί ο Τσίπρας».
«H κοινοβουλευτική πλειοψηφία λειτούργησε υπεύθυνα και θεσμικά, αποφασίζοντας τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης», αντέτειναν κυβερνητικά στελέχη που δεν μπήκαν στον καβγά που προσπάθησαν να στήσουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. «Η Επιτροπή, σεβόμενη το τεκμήριο αθωότητας του εμπλεκομένου υπουργού, θα διερευνήσει την υπόθεση για να φτάσει στην πλήρη διαλεύκανσή της», είναι η θέση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση που «κρέμασε κόσμο στα
μανταλάκια», μεταξύ των οποίων και δύο πρώην πρωθυπουργούς, επικαλούμενη
μαρτυρίες κουκουλοφόρων μαρτύρων που αποδείχθηκαν ψευδείς, η σημερινή
κυβέρνηση άφησε -όπως επιβάλλεται- την υπόθεση στη Βουλή, υποστηρίζουν
αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος.
Προσθέτουν ότι η απόφαση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να προχωρήσει
στη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης στηρίχθηκε σε επαρκές
αποδεικτικό υλικό για την παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου, καθώς
υπάρχουν πρωτίστως μαρτυρίες πρώην συναδέλφων του εισαγγελικών
λειτουργών (Ράικου, Αγγελής) ή άλλων εμπλεκομένων στην υπόθεση
(Μανιαδάκης κλπ).
«Αρμόδια η Προανακριτική»
«Δεν υπάρχει όμως βιασύνη για έκδοση αποφάσεων. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα
ακολουθήσει τον κατήφορο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», συμπληρώνουν. «Ανάλογα
με όσα προκύψουν από την έρευνα, το κατηγορητήριο μπορεί να διευρυνθεί
και σε άλλες υποθέσεις για τις οποίες έχουν καταγγελθεί παρεμβάσεις στη
Δικαιοσύνη (π.χ. δημοσιεύματα για παρεμβάσεις στην ΕΤΑΔ, καταγγελία
εισαγγελέως Τσατάνη, κ.α.), καθώς και σε άλλα πρόσωπα εάν προκύψουν
στοιχεία για τυχόν εμπλοκή τους», καταλήγουν αποκρούοντας τους
αντιπολιτευτικούς ισχυρισμούς ότι στοχοποιήθηκε ο κ. Παπαγγελόπουλος και
εξαιρέθηκαν άλλοι, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Για τη συνέχεια που θα έχει η υπόθεση, εξηγούν, αρμόδια είναι η
Προανακριτική Επιτροπή, η οποία θα συλλέξει στοιχεία και θα εξετάσει
μάρτυρες. «Ωστόσο, ο εισαγγελέας που απέστειλε τη δικογραφία στη Βουλή
έχει κάνει ήδη την πρώτη εκτίμηση, σύμφωνα με την οποία η όποια εμπλοκή
του κ. Παπαγγελόπουλου αφορά σε καθήκοντα που σχετίζονται με την
ιδιότητα του υπουργού».
Σε κάθε περίπτωση, όμως, «όλοι όσοι εμπλέκονται θα εξεταστούν από την
Επιτροπή, η κουκούλα δεν θα εμποδίσει τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Όποιος συμμετείχε θα λογοδοτήσει, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται».