Ήταν το 2018 όταν εκατοντάδες σεισμολογικοί σταθμοί στα μήκη και τα πλάτη της υδρογείου κατέγραφαν έναν περίεργο βόμβο
Κι ενώ για μήνες και μήνες προβληματιζόταν η επιστημονική κοινότητα για την καταγωγή του, μια νέα μελέτη κατάφερε να εντοπίσει την αιτία. Ήταν η γέννηση ενός υποβρύχιου ηφαιστείου!
Η ιστορία μας ξενικά τον Μάιο του 2018, όταν οι σεισμολόγοι ανίχνευσαν μια ασυνήθιστη αλυσίδα σεισμών στα ανοιχτά των ακτών της Αφρικής, που κατέληξε σε έναν σεισμό μεγέθους 5,9 Ρίχτερ.
Τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο παράξενα τον Νοέμβριο, όταν ένα 20λεπτο βουητό καταγράφηκε σε αισθητήρες από την Αφρική και τη Λατινική Αμερική ως τη Νέα Ζηλανδία, τη Βόρεια Αμερική και τη Χαβάη.
Ερευνητές του Κέντρου Γεωεπιστημών της Γερμανίας κατάφεραν πρόσφατα να εντοπίσουν την αιτία της «βαθιάς και σπάνιας μαγματικής διαδικασίας», όπως γράφουν στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο «Nature Geoscience», και δεν ήταν άλλο από τον σχηματισμό ενός υποθαλάσσιου ηφαιστείου σε ένα αρχιπέλαγος του Ινδικού Ωκεανού, μεταξύ Μαγαδασκάρης και αφρικανικών ακτών.
Το ηφαίστειο βρίσκεται σε βάθος 3.500 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και εκτιμάται στα 800 μέτρα ύψος. Όσο για τη βάση του, έχει διάμετρο 4-5 χιλιομέτρων.
Η μελέτη το χαρακτηρίζει μάλιστα ως τη μεγαλύτερη υποβρύχια ηφαιστειακή έκρηξη που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα και το βουητό δεν ήταν παρά σεισμικά κύματα που απηχούσαν την κίνηση του μάγματος.