Μόνο το δεύτερο εξάμηνο του 2019 ρυθμίστηκαν απευθείας από τις τράπεζες πάνω από 3 δισ. ευρώ «κόκκινα δάνεια» που κατείχαν περισσότερα από 43.400 υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Πιέσεις προς τράπεζες και funds ασκεί το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε μία προσπάθεια να επιταχυνθούν οι ρυθμίσεις δανείων στους 2,5 μήνες που απομένουν για να λήξει η προστασία της πρώτης κατοικίας. Μέχρι τότε θα πρέπει να ρυθμίσουν τις οφειλές τους είτε μέσω της πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας είτε απευθείας με τις τράπεζες. Πάντως από την 1η Μαϊου 2020 τίθεται σε ισχύ το νέο πλαίσιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Στο μεταξύ μόνο το δεύτερο εξάμηνο του 2019 ρυθμίστηκαν απευθείας από τις τράπεζες πάνω από 3 δισ. ευρώ «κόκκινα δάνεια» που κατείχαν περισσότερα από 43.400 υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Για παράδειγμα νοικοκυριό που δεν μπορούσε να μπει στην πλατφόρμα με χρέος 212.000 ευρώ ρύθμισε την οφειλή του με «κούρεμα» 63.600 ευρώ, έλαβε επιπλέον όφελος ύψους 38.000 ευρώ από το χαμηλότερο επιτόκιο και δόσεις για 18 χρόνια ύψους 1.200 ευρώ, με τα πρώτα τέσσερα χρόνια η δόση να είναι 450 ευρώ. Σήμερα την πλατφόρμα για την προστασία πρώτης κατοικίας η οποία θα κάλυπτε δυνητικά 130.000 ωφελούμενους έχουν επισκεφθεί περίπου 65.500 άτομα. Από αυτούς έχουν κάνει αίτηση 2.000 με τις τράπεζες να έχουν ρυθμίσει 731 αιτήσεις.
Για το λόγο αυτό ο Χρήστος Σταϊκούρας με επιστολές του τόσο στις τράπεζες και στα fund όσο και στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών ζητάει να μάθει τον όγκο και τα ποσά των δανείων που ρυθμίζονται εξωδικαστικά αλλά και ενημέρωση για τους λόγους που δεν προχωρούν οι αιτήσεις στην πλατφόρμα. Για τον ίδιο λόγο από την γραμματεία ιδιωτικού χρέους εστάλη ηλεκτρονικά σε όσους δανειολήπτες δεν προχώρησαν την αίτησή τους σχετικό ερωτηματολόγιο.