Η αποφασιστικότητα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ να αντιπαλέψουν τους
σχεδιασμούς της κυβέρνησης που οδηγούν σε διάλυση την εταιρεία και τα
δικαιώματά τους, εκφράστηκε και μέσα από τη μυστική ψηφοφορία, όπου με
μεγάλη πλειοψηφία επικυρώθηκε η πρόταση του Σωματείου της Λάρυμνας για
πέντε απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στον Μάη.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στη
διαδικασία στέλνουν ηχηρό μήνυμα στη σημερινή, αλλά και τις προηγούμενες
κυβερνήσεις, που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση στη ΛΑΡΚΟ. Τώρα,
οι εργαζόμενοι προετοιμάζουν τη 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση, που ξεκινά
αύριο Πρωτομαγιά και θα συνεχιστεί το Σάββατο 2 Μάη.
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ακόμα τρεις 24ωρες απεργίες, στις 15, 21 και 29 Μάη, με ετοιμότητα για παραπέρα κλιμάκωση. Τον προγραμματισμό των κινητοποιήσεων που αποφασίστηκε στο εργοστάσιο της Λάρυμνας ακολουθούν οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία του Αη Γιάννη Βοιωτίας, ενώ στα μεταλλεία της Εύβοιας η απεργία επεκτείνεται και την Κυριακή 3 Μάη.
Από τα ξημερώματα της Παρασκευής θα υπάρχει μαζική παρουσία απεργών στις πύλες του εργοστασίου, η οποία θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, αλλά και το Σάββατο, προκειμένου να περιφρουρηθεί η κινητοποίηση και να εκφραστούν η μαζικότητα του αγώνα, η συσπείρωση των εργαζομένων, η λαϊκή – εργατική αλληλεγγύη.
Οι εργαζόμενοι διεκδικούν να σταματήσει η εκκαθάριση και να αποσυρθεί η κυβερνητική τροπολογία, να δοθεί κρατική χρηματοδότηση ώστε να εκσυγχρονιστούν οι εγκαταστάσεις, να αποκατασταθεί η πλήρης λειτουργία και να αναπτυχθεί περαιτέρω. Ταυτόχρονα, διεκδικούν τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των κεκτημένων των εργαζομένων, να μην εφαρμοστεί το σχέδιο περικοπών που ανακοίνωσε ο ειδικός εκκαθαριστής, μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.
Κάλεσμα από το Συνδικάτο Μετάλλου
Την απόφαση για κλιμάκωση με νέες απεργίες χαιρετίζει με ανακοίνωσή του
το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, καλώντας το λαό της περιοχής να
εκφράσει την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του. Μεταξύ άλλων σημειώνει:
«Η ΛΑΡΚΟ είναι ένα ζωντανό παράδειγμα των δυνατοτήτων που έχει η χώρα μας και η εργατική τάξη. Μια επιχείρηση που λειτουργεί με την εργασία και το αίμα των εργαζομένων και του επιστημονικού τους προσωπικού. Μια επιχείρηση που έχει τεράστιες δυνατότητες εκσυγχρονισμού και παραπέρα ανάπτυξης για το άνοιγμα χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και προσφοράς τεράστιου πλούτου για το σύνολο του λαού.
Σήμερα η κυβέρνηση, ως συνέχεια των προηγούμενων και στην κατεύθυνση της ΕΕ, για να εξυπηρετήσει τα κέρδη λίγων, ψήφισε τον νόμο εκποίησης της εταιρείας και μέσα από αυτόν έχει σταματήσει τη λειτουργία στο εργοστάσιο, έτσι ώστε να πέσει το αντίτιμο. Σταμάτησε τη λειτουργία στα μεταλλεία Καστοριάς, σφραγίζοντας μια προίκα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ετοιμοπαράδοτου πλούσιου μεταλλεύματος.
Μέσα από τις περικοπές άρχισε να συρρικνώνει τους ήδη χαμηλούς μισθούς και στη συνέχεια, μέσα από την εκ περιτροπής εργασία ή τις διαθεσιμότητες, θα συμπιέσει τα δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας, ώστε ο νέος “γαμπρός” να βρει έμπειρους και φθηνούς εργαζόμενους για να διαλέξει.
Το ζήτημα της ΛΑΡΚΟ δεν είναι σε καμία περίπτωση διαχειριστικό. Εκοψαν τις αποζημιώσεις, χτυπούν τις εργασιακές σχέσεις, τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα συνολικότερα. Ο,τι θέλουν να περάσουν στη ΛΑΡΚΟ είναι η επόμενη μέρα για όλη την εργατική τάξη της χώρας μας. Σε αυτή την επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι, οι περιοχές γύρω από τη ΛΑΡΚΟ, ένας είναι ο δρόμος: Ο αγώνας».
Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να διαφυλάξουν την ενότητά τους ενάντια στα «σχέδια διάσπασης και διχασμού που καλλιεργούν καλοπληρωμένοι και εξασφαλισμένοι παραγοντίσκοι», τονίζοντας ότι «αν δεν πάρουν πίσω τον νόμο – έκτρωμα, είμαστε όλοι εν δυνάμει άνεργοι».
Τονίζει τέλος ότι οι εργαζόμενοι «έχουν δέσμευση απέναντι στους νεκρούς της ΛΑΡΚΟ να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι τη νίκη», ενώ με αφορμή την έναρξη των κινητοποιήσεων αύριο Πρωτομαγιά, σημειώνει: «Αποδίδουμε φόρο τιμής στους νεκρούς της τάξης μας, στους νεκρούς του Σικάγου το 1886, του Μάη του ’36, στους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής, στα χιλιάδες θύματα της εργατικής τάξης, στη χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο, που βρέθηκαν εκτεθειμένα στην πανδημία του κορονοϊού για τα κέρδη των λίγων και βροντοφωνάζουμε: Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά».