Αποτυχημένη χαρακτηρίζει τη διαχείριση της δεύτερης φάσης της πανδημίας ο Ανδρέας Ξανθός.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «πρέπει να γίνει αποτίμηση της διαχείρισης στη δεύτερη φάση, η οποία εκ του αποτελέσματος ήταν εντελώς αποτυχημένη. Είναι προσβολή και πρόκληση απέναντι στα θύματα, στις οικογένειές τους, αλλά και στους ανθρώπους του συστήματος υγείας να προσπαθεί η Κυβέρνηση να παρουσιάσει μία εικόνα successstory. Είναι αναγκαία επομένως η αποτίμηση όχι όμως για να ποινικοποιηθεί η πολιτική, η επιστήμη και η ιατρική, αλλά για να γίνουν διορθωτικές κινήσεις και να προετοιμαστούμε καλύτερα εν όψει του τρίτου κύματος.»
Για το θέμα εξέλιξης του εμβολιασμού ανέφερε ότι «υπάρχουν σοβαρές αρρυθμίες στη διαδικασία εμβολιασμού. Είναι τεράστιο λάθος, είναι επιστημονικός και διοικητικός ανορθολογισμός να χρησιμοποιούνται τα νοσοκομεία ως εμβολιαστικά κέντρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σημαντικό οι έχοντες της πολιτική ευθύνη να συμβουλεύονται και να ακούν τους ανθρώπους που ξέρουν. Στη διαδικασία του εμβολιασμού δεν είναι δυνατό να μην αξιοποιούνται οι δομές ΠΦΥ, στις οποίες μπορούν να γίνουν με την κατάλληλη προετοιμασία από το εξειδικευμένο προσωπικό τα εμβόλια για τον κορωνοϊό, όπως ακριβώς συμβαίνει με όλα τα εμβόλια. Εμείς, στην παρουσίαση του σχεδίου εμβολιασμού από τον Υπουργό Υγείας, σε αυτήν την κατεύθυνση είχαμε συμφωνήσει και όχι βέβαια στη λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων μέσα στα νοσοκομεία.»
Ξανθός: Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την πατέντα δεν αποσκοπεί στην παραγωγή σε εθνικό επίπεδο
Στην αιτιολόγηση αυτής της επιλογής από την Κυβέρνηση ο Α. Ξανθός εκτίμησε ότι «η Κυβέρνηση δεν είχε προετοιμάσει τις δομές ΠΦΥ και ορμώμενη από μία επικοινωνιακή λογική αποφυγής οποιουδήποτε πολιτικού κόστους έκανε την απόλυτα ανορθολογική επιλογή. Έκανε την επιλογή αφενός συρρίκνωσης του αριθμού των εμβολιαστικών κέντρων και λειτουργίας τους στα νοσοκομεία και όχι στις ΤΟΜΥ ή σε περισσότερα Κέντρα Υγείας – δομές που είναι πιο κοντά στην κοινότητα – και αφετέρου δεν μερίμνησε για την οργάνωση διαδικασίας κατ’ οίκον εμβολιασμού για ηλικιωμένους συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα και δυσκολία μετακίνησης».
Αναφορικά με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για άρση της πατέντας, ο πρώην Υπουργός Υγείας επισήμανε «η πρότασή μας για άρση της πατέντας των εμβολίων για τον Covid δεν αποσκοπεί στην παραγωγή τους σε εθνικό επίπεδο. Σημαίνει ότι αίρονται οι περιορισμοί περί πνευματικής ιδιοκτησίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και δίνεται η δυνατότητα σε παραγωγικές μονάδες της Ευρώπης, αλλά και του αναπτυσσόμενου κόσμου (π.χ. Ινδία) που έχουν τεχνογνωσία και δυνατότητα να συνδράμουν στην παραγωγή των εμβολίων.
Κλείνοντας ο Α. Ξανθός τόνισε ότι «το εμβολιαστικό εγχείρημα είναι μία προσπάθεια που πρέπει να πετύχει. Δεν κάνουμε κριτική για να το αμφισβητήσουμε και να το υπονομεύσουμε. Ασκούμε την αναγκαία κριτική για να εξασφαλιστεί η προσφορά εμβολίων, για να βελτιωθεί η διαδικασία εμβολιασμού και για να ενισχυθεί η αποδοχή του εμβολίου από το μεγαλύτερο δυνατό τμήμα της κοινωνίας.»