Με στόχο την ενίσχυση τόσο της πρωτογενούς παραγωγής, όσο και της μεταποίησης – Ποιός είναι ο «οδικός χάρτης» για την στήριξη των αγροτών εν μέσω πανδημίας που σχεδιάζει η κυβέρνηση
Δάνεια σε γεωργούς, κτηνοτρόφους και μεταποιητικές επιχειρήσεις που μπορούν να φθάσουν τα 480 εκατομμύρια ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν στο αμέσως προσεχές διάστημα οι ενδιαφερόμενοι, μέσα από μια προσπάθεια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ενισχύσει την ελληνική παραγωγή και τη μεταποίηση προϊόντων της ελληνικής γης.
Όπως ανέφερε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επισκέφθηκε την Παρασκευή το Υπουργείο, τα δάνεια θα δοθούν μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΕΑΑ) στο οποίο μετέχουν επτά ελληνικές τράπεζες. Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) εγγυάται το 80% κάθε δανείου, που χορηγείται και μέχρι ένα ποσοστό συνολικού χαρτοφυλακίου κάθε τράπεζας το οποίο καθορίζεται μεταξύ της Τράπεζας και του Διαχειριστή του Ταμείου και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσοστό αυτό το 35%.
Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης συμμετέχει σε αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο με 80 εκατ. ευρώ. Και τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ θα δοθούν από τις τράπεζες.
Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να χορηγηθούν δάνεια σε γεωργούς, κτηνοτρόφους και μεταποιητικές επιχειρήσεις που μπορούν να φθάσουν μέχρι και τα 480 εκ. ευρώ.
Συγκεκριμένα το Ταμείο Εγγυοδοσίας Αγροτικής Ανάπτυξης περιλαμβάνει:
Παροχή εγγυήσεων από το ΠΑΑ, για κάλυψη νέων δανείων με κατώτατο ύψος 10.000 ευρώ, και ανώτατο τα 5.000.000 ευρώ, προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα.
• Το ΠΑΑ συμμετέχει σε αυτό το εργαλείο με 80 εκ. ευρώ.
• Υλοποιείται με διαχειριστή το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ).
• Συμμετέχουν επτά τραπεζικά ιδρύματα, Πειραιώς, Εθνική, Συνεταιριστική Θεσσαλίας, Συνεταιριστική Καρδίτσας, Procredit, Eurobank και Παγκρήτια, τα οποία υπέγραψαν επιχειρησιακές συμφωνίες με το ΕΤαΕ εντός του 2020.
• Το συνολικά προσφερόμενο χαρτοφυλάκιο διαμορφώθηκε στα 480 εκ. €, υψηλότερα των προσδοκιών ως προς τη μόχλευση των πόρων του ΠΑΑ (6 φορές πάνω).
Τον πρωτογενή τομέα θα βοηθήσει καθοριστικά, επίσης, και το Ταμείο Μικροπιστώσεων. Συγκεκριμένα:
• Προτείνεται να ενεργοποιηθεί στο πλαίσιο των πρόσθετων πόρων που θα διατεθούν στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) από το Ταμείο Ανάκαμψης, για την παροχή δανείων, ύψους έως 25.000 ευρώ προς τους παραγωγούς.
• Οι πόροι του κάθε δανείου θα προέρχονται από το ΠΑΑ και τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, με τη συμμετοχή τους να εκτιμάται μεταξύ 40% – 60%του χαρτοφυλακίου που θα προκύψει (διπλάσια μόχλευση των πόρων του ΠΑΑ).
• Η διαχείρισή του δύναται να ανατεθεί στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζαή στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.
• Πρόθεση του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιου Λιβανού, είναι σύμφωνα με συνεργάτες του να ενεργοποιηθεί κάθε χρηματοπιστωτικό εργαλείο που είναι εφικτό για την ενίσχυση των αγροτών με τέτοιο τρόπο που η δανειοδότηση να αποδεικνύεται ελκυστική και να οδηγεί στο βασικό στόχο του που είναι η μετεξέλιξη των αγροτών από εργάτες γης, σε αγρότες επιχειρηματίες.
Τον «οδικό χάρτη» για την στήριξη των αγροτών εν μέσω πανδημίας και μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες η κυβέρνηση προγραμματίζει να αναδείξει και μέσω περιοδειών των αρμόδιων κυβερνητικών κλιμακίων σε διάφορες περιοχές της χώρας. Πρώτος «σταθμός» είναι η Δυτική Θεσσαλία, όπου είχε προγραμματιστεί για αυτό το Σαββατοκύριακο περιοδεία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του Σπήλιου Λιβανού και συναρμόδιων υπουργών.