Τα «μηνύματα» προς την κοινωνία, το εκλογικό σώμα και οι εσωκομματικές ισορροπίες
Οι πολιτικές αναταράξεις που προκάλεσαν οι καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου σε συνδυασμό με τον οικονομικό αντίκτυπο των παρατεταμένων lockdown των προηγούμενων μηνών, ο οποίος θα αρχίσει να γίνεται περισσότερο αισθητός μετά την επιστροφή και των τελευταίων αδειούχων από τις διακοπές και την έναρξη της νέας ιδιότυπης σεζόν με ειδικούς περιορισμούς για όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, φέρνει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με νέα δεδομένα.
Η πολιτική φθορά έχει αρχίσει να καταγράφεται ήδη στις δημοσκοπήσεις – μυστικές και μη – και το πρωθυπουργικό επιτελείο επεξεργάζεται τον νέο ετήσιο κυβερνητικό σχεδιασμό με άξονα τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και τη βέλτιστη αξιοποίησή τους για να μπουν γερά θεμέλια σε επίπεδο υποδομών, εκσυγχρονισμού της διοίκησης, βελτίωσης των επενδύσεων και ψηφιοποίησης του δημοσίου.
Το ζητούμενο όμως είναι ποιοι υπουργοί θα «τρέξουν» τα έργα αυτά; Ο πρωθυπουργός ευρισκόμενος στις ΗΠΑ θα επιστρέψει αύριο στα καθήκοντά του με «ονόματα» στην ατζέντα του; Ήδη στα υπουργικά γραφεία επικρατεί αναστάτωση και μάλιστα στενοί συνεργάτες υπουργών συγκεντρώνουν τα έγγραφά τους, μαζεύουν φακέλους και ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα. Η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό έχει αρχίσει και το πυκνό πρόγραμμα του πρωθυπουργού αυτή την εβδομάδα προβληματίζει, καθώς τα κενά για την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος είναι ελάχιστα.
Υπουργικό την Τρίτη με νέα πρόσωπα;
Την προσεχή Τρίτη 31 Αυγούστου είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με βαριά ατζέντα, καθώς μεταξύ άλλων αναμένεται να συζητηθεί το νομοσχέδιο για τη Δίκαιη Μετάβαση που αφορά την απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία. Ωστόσο, θα μπορούσε η συνεδρίαση αυτή να είναι πανηγυρική, αφού νωρίτερα οι νέοι υπουργοί θα είχαν ορκιστεί. Δηλαδή να ανακοινωθεί η νέα κυβέρνηση αύριο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, να ορκιστούν την επομένη οι νέοι υπουργοί το πρωί, να ακολουθήσουν παραδόσεις – παραλαβές και να συνεδριάσει στη συνέχεια το νέο υπουργικό συμβούλιο. Άλλωστε, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού επιμένουν ότι οι αλλαγές προσώπων είναι προσφορότερο πολιτικά να γίνουν πριν την ΔΕΘ (11-12 Σεπτεμβρίου), ώστε η νέα ομάδα να βρει βηματισμό και να δοθεί από τη Θεσσαλονίκη το σύνθημα της επανεκκίνησης της κυβέρνησης.
Φορτωμένο το πρόγραμμα του πρωθυπουργού
Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για τις ανακοινώσεις του νέου υπουργικού σχήματος, καθώς η εβδομάδα που ξεκινά είναι γεμάτη με υποχρεώσεις και ταξίδια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και αυτό γιατί απόγευμα της Τρίτης αναμένεται να αναχωρήσει για το Μπλεντ της Σλοβενίας, προκειμένου να συμμετάσχει την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου σε Διεθνή Σύνοδο για το μέλλον την Ευρώπης, ενώ την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου το απόγευμα θα αναχωρήσει για τη Μασσαλία όπου την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου θα λάβει μέρος σε διεθνή διάσκεψη για τη Βιοποικιλότητα της Μεσογείου.
Εσωκομματικές ισορροπίες
Σύμφωνα με πληροφορίες, ενισχυμένη θα είναι η συμμετοχή «γαλάζιων» βουλευτών στην νέα κυβέρνηση, καθώς στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού που γνωρίζουν καλά τον εσωκομματικό χάρτη αλλά και τις γεωγραφικές πολιτικές στοχεύσεις επισημαίνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα “μετρήσει” τις ισορροπίες της κοινοβουλευτικής του ομάδας, καθώς και τον βαθμό που θα αξιοποιηθούν βουλευτές που θεωρούνται «καραμανλικοί» ή «σαμαρικοί» σε αυτόν τον ανασχηματισμό. Στόχος είναι να ικανοποιηθεί ο κομματικός μηχανισμός, καθώς ήδη εκφράζεται έντονη δυσαρέσκεια για τους εξωκοινοβουλευτικούς – εξωκομματικούς υπουργούς, δηλαδή για τους πασοκογενείς.
Ενίσχυση των οικονομικών υπουργείων
Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση εστιάζει στην αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για να σηματοδοτήσει την αλλαγή σελίδας. Στα δυνατά χαρτιά θεωρείται στο Μέγαρο Μαξίμου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος πιθανό να αναλάβει ακόμα περισσότερα καθήκοντα.
Σε περίπτωση που αποφασιστεί ο ανασχηματισμός να είναι σαρωτικός δεν πρέπει να αποκλείεται οι δύο βασικοί υπουργοί στο πεδίο της οικονομίας να τοποθετηθούν σε αλλά κομβικά πόστα. Για παράδειγμα σενάρια υπάρχουν για «μετακόμιση» του Χρήστου Σταϊκούρα στο Ανάπτυξης και του Άδωνι Γεωργιάδη στο Ναυτιλίας, ωστόσο αυτό εξαρτάται από την έκταση των αλλαγών που επιθυμεί να κάνει ο πρωθυπουργός.
Οι αμετακίνητοι
Σταθεροί στα χαρτοφυλάκιά τους αναμένεται να μείνουν οι υπουργοί Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής, Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Επίσης, τα πόστα τους φαίνεται να διατηρούν και ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου, καθώς μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση.
Αλλαγή σκυτάλης
Όπως όλα δείχνουν οι αλλαγές θα επικεντρώνονται στα υπουργείο με «κοινωνικό» πρόσημο, όπου αναμένεται να υπάρξουν καραμπόλες και εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής. Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν για το ενδεχόμενο να αναλάβουν νέα καθήκοντα η Νίκη Κεραμέως, ο Βασίλης Κικίλιας και ο Κώστας Τσιάρας. Παράλληλα, πολλοί είναι οι μνηστήρες για δύο ακόμη υπουργεία. Αυτά είναι: το υπουργείο Πολιτισμού με το οποίο φλερτάρουν ουκ ολίγοι γαλάζιοι βουλευτές, ωστόσο δεν είναι σαφές αν θα παραμείνει η Λίνα Μενδώνη, αλλά και το υπουργείο Τουρισμού, καθώς οι τουριστικοί δείκτες κατέγραψαν φέτος δυνατά ποσοστά και αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς.
Κλειστά χαρτιά για Χρυσοχοΐδη
Την ίδια στιγμή μεγάλο ερωτηματικό παραμένει αν ο πρωθυπουργός θα διατηρήσει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, καθώς έχει δεχθεί κριτική για τη διαχείριση και το αποτέλεσμα των καταστροφικών πυρκαγιών του Αυγούστου. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο εάν η απόδοση των ευθυνών θα γίνει σε πολιτικό επίπεδο ή σε υπηρεσιακό. «Ψήφος εμπιστοσύνης» πάντως θα δοθεί στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Newsbeast θα διατηρηθεί στο πόστο του.
Τέλος, το σίγουρο είναι ότι θα γίνουν σημαντικές αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών, καθώς αρκετοί μη παραγωγικοί θα δουν την πόρτα εξόδου από το κυβερνητικό σχήμα, ενώ θα δοθεί βαρύτητα στην αξιοποίηση στελεχών της νεότερης γενιάς, προκειμένου να δοθεί ένα μήνυμα ανανέωσης.