Η μέση τιμή του ψωμιού είναι από 2,86 έως 3 ευρώ το κιλό, ενώ είναι άγνωστο πού θα… τερματίσει μετά τις ανατιμήσεις.
Αυξήσεις «φωτιά» αναμένονται τόσο στο ψωμί όσο και γενικότερα στα αρτοσκευάσματα με τους ιδιοκτήτες αρτοποιείων να μην ξέρουν πότε αναμένεται να σταματήσει η… ανηφόρα των τιμών.
Από πέρυσι μέχρι και σήμερα το σιτάρι, η πρώτη ύλη για την παρασκευή ψωμιού, έχει πάρει αύξηση της τάξεως του 32%, ενώ αναμένονται άλλες δύο αυξήσεις, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του cretapost.
ADVERTISING
«Η κατάσταση είναι τραγική. Τα πάντα έχουν οδηγηθεί σε αυξήσεις. Το ψωμί έχει ήδη πάρει αύξηση από πέρυσι 32% και επίκειται άλλη μία στα τέλη του Σεπτεμβρίου της τάξεως του 10% και άλλη μία τον Οκτώβριο της τάξεως του 15%. Άρα μιλάμε ότι μέσα σε ένα χρόνο μόνο το σιτάρι έχει πάρει αύξηση 55%», δήλωσε μιλώντας στο cretapost, ο ταμίας του Συλλόγου Αρτοποιών νομού Ηρακλείου «Η Δήμητρα», Γιώργος Φασουλάκης, ο οποίος παράλληλα επεσήμανε και τις αυξήσεις στα άλλα είδη.
«Αυξήσεις όμως δεν έχουμε μόνο στο σιτάρι. Έχουμε στα λιπαρά, στο σουσάμι, τα βούτυρα, το λάδι. Όλα αυτά έχουν ήδη πάρει ένα 40% πάνω. Κι έρχεται τώρα και η ενέργεια να μας καταστρέψει εντελώς. Πέρυσι την κιλοβατώρα την πληρώναμε 0,06 και φέτος 0,15. Μιλάμε δηλαδή για μία αύξηση της τάξεως του 120%», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Φασουλάκης, ο οποίος ευχήθηκε, τουλάχιστον για τα αλεύρια να σταματήσει η αυξητική πορεία τον Οκτώβρη και να αρχίζουν να μειώνονται λίγο οι τιμές.
«Οι ανατιμήσεις είναι απλώς για να περιορίσουμε τη ζημιά»
Ως προς τις ανατιμήσεις ο κ. Φασουλάκης ξεκαθάρισε πως δεν βοηθούν ιδιαίτερα: «Οι ανατιμήσεις στον δικό μας κλάδο είναι καθαρά για να περιορίσουμε τη ζημιά. Δεν είναι για να επιβιώσουμε ή να έχουμε κάποιο κέρδος. Δυστυχώς, πλέον οι φούρνοι δεν ξέρουν ποιο θα είναι το μέλλον τους. Είναι ξεκάθαρο σε όλους του κλάδου ότι με τις αυξήσεις αυτές πάμε απλώς για επιβίωση όχι για να κερδίσουμε κάτι».
Τι αύξηση θα δει ο καταναλωτής
«Αυτή τη στιγμή η μέση τιμή του ψωμιού είναι από 2,86 έως 3 ευρώ το κιλό. Δεν μπορώ να σας απαντήσω για το πόσο θα αυξηθεί για τον καταναλωτή καθώς αυτό είναι θέμα του κάθε αρτοποιού και αναλόγως την πρόθεση που έχει για να απορροφήσει τις αυξήσεις. Παραδοσιακά πάντως, το μεγαλύτερο βάρος των αυξήσεων το απορροφούν οι αρτοποιοί. Ωστόσο, τώρα που υπάρχει αύξηση παντού, πρώτες ύλες, ενέργεια κτλ δεν ξέρω τι θα γίνει. Εμάς εδώ και αρκετό καιρό το ψωμί δεν μας αφήνει κάποιο κέρδος. Το έχουμε απλώς για να μπει ο καταναλωτής στο μαγαζί ώστε να πάρει και κάτι άλλο», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Φασουλάκης.
Κλυδωνίζονται τα αρτοποιεία – Φόβοι για λουκέτα
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των ιδιοκτητών αρτοποιών καθώς ακόμα και η επιβίωση των επιχειρήσεων είναι δύσκολη.
Μάλιστα, υπάρχουν αρκετά καταστήματα που λειτουργούν οριακά ενώ δεν είναι απίθανο να υπάρξουν και… λουκέτα.
«Έχουμε έντονη ανησυχία για το μέλλον των αρτοποιών και των καταστημάτων. Φοβόμαστε για λουκέτο διαφόρων επιχειρήσεων. Ήδη έχουν αρχίσει να κλυδωνίζονται επιχειρήσεις, μικρές τουλάχιστον που δεν έχουν τα φανταχτερά μαγαζιά. Κυρίως τα συνοικιακά μαγαζιά έχουν ήδη μεγάλο πρόβλημα», ανέφερε σχετικά ο κ. Φασουλάκης ενώ πρόσθεσε πώς ακόμα και η κατανάλωση έχει πέσει: «Η κατανάλωση έχει πέσει αρκετά καθώς πλέον οικογένειες, εξαιτίας δύσκολης περιόδου, δεν αγοράζουν όσο ψωμί αγόραζαν. Η κίνηση έχει αυξηθεί με την έναρξη των σχολείων αλλά η κατανάλωση είναι σε χαμηλά επίπεδα. Ο κόσμος κόβει απ’ όπου μπορεί για να επιβιώσει και εκείνος».