Με ταινία 14 ωρών στο πρόγραμμα, αρχίζει το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

φεστιβαλ θεσσαλονικης

Αρχίζει απόψε το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

Το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει φέτος τις προβολές 253 συνολικά ταινιών ( 164 μεγάλου και 89 μικρού μήκους), στο πλαίσιο όλων των τμημάτων – αφιερωμάτων.

Οι προβολές των ταινιών ξεκινούν αύριο Παρασκευή στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, καθώς και στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» στον Δήμο Παύλου Μελά και στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών, σε συνεργασία με τον Δήμο Νεάπολης – Συκεών.

Με βίντεο και όχι ομιλίες η έναρξη

Απόψε ανοίγει η αυλαία και για πρώτη φορά απόψε οι χαιρετισμοί της υπουργού Πολιτισμού, Μυρσίνης Ζορμπά, της υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), του περιφερειάρχη, του δημάρχου, του διευθυντή και της προέδρου του Φεστιβάλ θα προβληθούν σε ταινία-βίντεο που γυρίστηκε ειδικά για την τελετή έναρξης του φεστιβάλ.

Η ταινία έναρξης, η προβολή της οποίας θα ακολουθήσει την ταινία-βίντεο της …τελετής, διαρκεί 121 λεπτά και φέρει τον τίτλο: «Κλέφτες καταστημάτων» / Manbiki Kazozu / Shoplifters του Χιροκάζου Κόρε-Έντα / Hirokazu Kore-Eda, Ιαπωνία, 2018.

Στο πρόγραμμα του φεστιβάλ εντάσσονται οι προβολές της Εικονικής Πραγματικότητας με το διαγωνιστικό τμήμα ταινιών VR/Virtual Reality, το τμήμα Out of Competition και Ανοιχτοί Ορίζοντες, οι Ματιές στα Βαλκάνια, οι Ειδικές Προβολές , οι ταινίες του Film Forward και η μεταμεσονύχτια ζώνη «Round Midnight» .

Εκλεκτοί καλεσμένοι
Παρόντες στο φεστιβάλ θα είναι ο Ισπανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Χάιμε Ροσάλες, η Ολλανδή δημιουργός Νάνουκ Λέοπολντ,οι Χιλιανοί εικαστικοί και κινηματογραφιστές Κριστομπάλ Λεόν και Χοακίν Κοσίνια, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται το αφιέρωμα στο queer ελληνικό σινεμά με 38 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους από τα τέλη του ’60 ως τις μέρες μας, το αφιέρωμα στους πρωτοπόρους σκηνοθέτες του ρουμανικού σινεμά στο αφιέρωμα «Πριν ξεσπάσει το κύμα» (τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια») και τέλος οι αθέατες όψεις της εκπαίδευσης στο αφιέρωμα «Μαθήματα ζωής».

«The Flower» του Αργεντινού Μαριάνο Γινάς«The Flower» του Αργεντινού Μαριάνο Γινάς

Και ταινία 14 ωρών
Η πλέον συζητημένη ταινία του Φεστιβάλ ανάμεσα στις 200 και πλέον των προγραμματισμένων προβολών του δεν θα μπορούσε παρά να είναι το έπος με τον τίτλο «Λουλούδι» (La Flor ) του Αργεντινού Μαριάνο Γινάς με διάρκεια προβολής …14 ωρών!
Για την ολοκλήρωση της εξάλλου χρειάστηκαν10 χρόνια γυρισμάτων, τρεις ήπειροι και έξι ιστορίες. Στα 808 λεπτά της διάρκειάς της συμπυκνώνει σχεδόν όλα τα κινηματογραφικά είδη και όλες τις πιθανές και απίθανες αφηγηματικές φόρμες της ιστορίας του κινηματογράφου.

Η ταινία θα προβληθεί στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με δύο τρόπους:
Η πρώτη προβολή θα γίνει σε τρία μέρη (Μέρος 1, Μέρος 2 και Μέρος 3) στην αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη του Λιμανιού την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου στις 17:00 (Μέρος 1, το Σάββατο 3 στις 16.15 (Μέρος 2ο) και την Κυριακή 4 Νοεμβρίου στις 15.30 (μέρος 3ο) αντίστοιχα , και στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Νοεμβρίου στις 15.00 και τις 14.00 αντίστοιχα.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου θα διαρκέσει έως και τις 11 Νοεμβρίου.

Σχετικά