Καταστροφές από το πέρασμα της ”Πηνελόπης” ΑΠΟΚΟΜΜΕΝΑ ΧΩΡΙΑ ΣΤΑ ΑΓΡΑΦΑ-ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ KAI ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

agrafa pinelopi

Σαρώνει η Πηνελόπη τη χώρα, πλήττοντας κυρίως τη δυτική Ελλάδα και προκαλώντας δεκάδες προβλήματα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργήθηκε στην Δημοτική Ενότητα Αγράφων, όπου μετά την γέφυρα της Παλαιοκαρυάς προς Τρίδεντρο σημειώνονται σοβαρές κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων με αποτέλεσμα να κλείσει η πρόσβαση προς τα χωριά Τρίδεντρο-Επινιανά, Μάραθο, Βραγγιανά, Μοναστηράκι και Τροβάτο από την μεριά του Καρπενησίου. Μοναδική πρόσβαση για αυτά τα χωριά είναι μόνο από την Καρδίτσα.

Στο σημείο είχαν σπεύσει νωρίτερα μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας και του δήμου Αγράφων χωρίς ωστόσο να μπορούν να δώσουν άμεσα πρόσβαση.

Εικόνα από την κατολίσθησηΕικόνα από την κατολίσθηση

Ξαναπνίγηκε το Ζευγαράκι

Στο ίδιο έργο θεατές είναι οι κάτοικοι στο  Ζευγαράκι του δήμου Αγρινίου, καθώς με τις πρώτες έντονες βροχοπτώσεις φούσκωσαν τα τα ρέματα και πλημμύρισαν σπίτια και δρόμοι.

Οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση και ρίχνουν ευθύνες στους αρμόδιους, οι οποίοι δεν προνόησαν μετά την περυσινή καταστροφή.

Σε απόγνωση οι κάτοικοι στο ΖευγαράκιΣε απόγνωση οι κάτοικοι στο Ζευγαράκι

«Πλημμυρίσαμε ξανά, δεν μπορούμε να μπούμε στα σπίτια μας, οι υπεύθυνοι αυτής της κατάστασης κρύβονται αφού δεν φρόντισαν να καθαρίσουν τα ρέματα, να φτιάξουν δρόμους και τα απαραίτητα έργα εδώ και ένα χρόνο. Πνιγόμαστε και δεν ιδρώνει το αυτί τους, δεν σηκώνουν ούτε καν τα τηλέφωνα. Θα μας θυμηθούν μόνο στις εκλογές» δήλωσαν οι κάτοικοι στο agriniosite.

Εικόνα καταστροφής από το ΖευγαράκιΕικόνα καταστροφής από το Ζευγαράκι

Την ίδια ώρα, με δυσκολία κινούνται οι οδηγοί στο Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού, στο ύψος της περιοχής Χαλίκι εξαιτίας της υπερχείλισης χειμάρρου τα νερά του οποίοι χύνονται πάνω στο οδόστρωμα της Εθνικής οδού.

Πλημμύρισε χείμαρρος στο ΚεφαλόβρυσοΠλημμύρισε χείμαρρος στο Κεφαλόβρυσο

Ζημιές στο Αλποχώρι Ηλείας

Από τύχη δεν υπήρξαν χειρότερα στο Αλποχώρι, όταν τσιμεντένια μονομπλόκ μάντρα, που είχε ραγίσει από προηγούμενη κακοκαιρία, κατέρρευσε.

Μαζί παρασύρθηκαν χώματα και τμήμα του γηπέδου, αλλά και η περίφραξη και οι πάγκοι των ομάδων. Τα συντρίμμια έπεσαν στον δρόμο, αποκλείοντας τη μια λωρίδα κυκλοφορίας.

Η γέφυρα του Ενιπέα στον «αέρα»

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες ο Ενιπέας φούσκωσε αρκετά με τα ορμητικά νερά του να προκαλούν προβλήματα στην γέφυρα που συνδέει το Λαντζόι με το Χελιδόνι. Μεγάλο τμήμα του δρόμου δίπλα στη γέφυρα, λόγω της πίεσης των νερών του ποταμού που υποσκάπτουν το έδαφος, κατέρρευσε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία στο ένα ρεύμα και μετά από λίγο να απαγορευτεί ολοκληρωτικά από τις υπηρεσίες της Π.Ε. Ηλείας, με εκτροπή της κυκλοφορίας μέσω Νεράιδας.

Όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος σε δηλώσεις του κατά την αυτοψία στη γέφυρα μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Παναγιώτη Μπράμο και τους αρμόδιους της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Π.Ε. Ηλείας, «… με τις βροχές είχαμε πρόβλημα στον Ενιπέα στη γέφυρα προς Χελιδόνι. Έχει υποσκάψει τα βάθρα όπως λένε οι μηχανικοί και υπάρχει βύθιση στην άκρη του γεφυριού. Έχουμε κλείσει την κυκλοφορία και έχουμε ανοικτή εργολαβία έτοιμη. Ο εργολάβος ήρθε και θα κάνει μια λιθοριπή για να κλείσουν οι υποσκαφές που έχει κάνει το ποτάμι. Ταυτόχρονα θα κάνει παρέμβαση για να αποκαταστήσει και το οδόστρωμα. Έως τότε οι περιοχές θα επικοινωνούν με εκτροπή της κυκλοφορίας από Χελιδόνι προς Νεράιδα. Είναι κάποια σημεία που θα πρέπει και εκεί να κάνουμε παρεμβάσεις, ώστε να δώσουμε καλύτερη κυκλοφορία. Όταν πέσει η στάθμη του νερού, θα δούμε αν υπάρχουν σπουδαιότερες ζημιές στη στατική του γεφυριού, κάτι που τώρα δεν φαίνεται. Καλό είναι να το δούμε αφού έχει αποκατασταθεί η ροή στην κοίτη. Αυτά συμβαίνουν με τις βροχές. Εμείς κάνουμε παρεμβάσεις στα ποτάμια μας όσο το επιτρέπουν τα οικονομικά μας. Συνεχίζουμε όλο το χειμώνα με όποιο μέσο διαθέτουμε» κατέληξε.

Κατολίσθηση βράχων στον δρόμο Κλειτορία-Τρίπολη

Κατολίσθηση βράχων στο οδικό δίκτυο Κλειτορία προς Τρίπολη, στην τοποθεσία Σελέκου σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης, από τις έντονες βροχοπτώσεις, όπως αναφέρει το kalavrytapress.gr.

Μάλιστα, υπάρχει άμεσος κίνδυνος εκδήλωσης και νέων βροχοπτώσεων.

Παρακαλούνται οι πολίτες όπως σεβαστούν της οδηγίες της Ελληνικής Αστυνομίας και τον τοπικών αρχών διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού από πτώσεις βράχων.

Έχει ήδη τοποθετηθεί σήμανση που ενημερώνει τους οδηγούς. Για την αποκατάσταση από τις πτώσεις βράχων τέθηκε σε εγρήγορση όλος ο μηχανισμός της δημοτικής ενότητας Κλειτορίας και το Α.Τ Κλειτορίας.

Δείτε τις εικόνες από το kalavrytapress.gr:

Σχετικά