Το κλάμα είναι μέρος της ζωής μας όταν είμαστε παιδιά, αλλά, καθώς μεγαλώνουμε, κλαίμε όλο και λιγότερο. Σύμφωνα με κάποιες στατιστικές, κατά μέσο όρο, οι γυναίκες κλαίνε 2-3 φορές τον μήνα, ενώ οι άνδρες πιο σπάνια.
Οι επιστήμονες αναρωτιούνται εδώ και καιρό γιατί κλαίμε και τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν το κάνουμε. Μερικοί υποστηρίζουν ότι το κλάμα μπορεί να αποβάλλει χημικές ουσίες που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια συναισθημάτων δυσφορίας ή ότι το κλάμα προκαλεί χημικές αλλαγές στο σώμα που μειώνουν το άγχος και αυξάνουν τα θετικά συναισθήματα. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε πραγματικά πολλά για το κλάμα
Η πιο διαδεδομένη ιδέα είναι ότι κλαίμε γιατί είναι χρήσιμο με κάποιον τρόπο. Αλλά η έρευνα για αυτό είναι μικτή, με το κλάμα να προσφέρει μερικές φορές βελτίωση στη διάθεσή μας κι άλλες επιδείνωση.
Κάποιοι πιστεύουν ότι το κλάμα μπορεί να είναι μια μορφή αυτο-σηματοδότησης, που σημαίνει ότι είναι ένας συναγερμός που μας επιτρέπει να γνωρίζουμε ότι κάτι πάει στραβά, αναγκάζοντάς μας να εμπλακούμε σε συμπεριφορές που μας βοηθούν.
Άλλοι πιστεύουν ότι το κλάμα είναι περισσότερο χρήσιμο ως κοινωνικό φαινόμενο, ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό μήνυμα προς τους άλλους ότι κάτι γίνεται λάθος και ότι ίσως χρειάζεται βοήθεια.
Τα πειράματα δείχνουν ότι τα πρόσωπα που κλαίνε προκαλούν θλίψη στον παρατηρητή και διάθεση για συναισθηματική υποστήριξη. Αλλά προτού κλάψετε μπροστά στους άλλους για υποστήριξη, θυμηθείτε ότι άλλες μελέτες δείχνουν πως κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα ντροπής και αμηχανίας.
Το στρες
Κάποιες μελέτες εξέτασαν αν το κλάμα μειώνει ή παρεμποδίζει τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, κι αν προσφέρει κάποιο άλλο φυσικό όφελος. Δεν βρέθηκε ότι έχει επίδραση στα επίπεδα άγχους. Ούτε οι άνθρωποι που κλαίνε αντέχουν περισσότερο τον πόνο.
Υπάρχουν εξαιρέσεις, αλλά σε γενικές γραμμές οι γυναίκες κλαίνε περισσότερο από τους άνδρες. Αυτή η διαφορά στα δύο φύλα εμφανίζεται μετά την ηλικία των 11 ετών. Είναι άγνωστο γιατί υπάρχει η διαφορά. Δεν συμβαίνει, όμως, πάντα έτσι. Ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι οι άνδρες αναφέρουν πως κλαίνε πιο συχνά όταν πρόκειται για θάνατο ή χωρισμό.
Πηγή: The Conversation