Σε μια ιδιότυπη «μονομαχία» εξ αποστάσεως με φόντο τη Συμφωνία των Πρεσπών επιδόθηκαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν πυρά με τον Αλέξη Τσίπρα από την καρδιά της Μακεδονίας, τη Θεσσαλονίκη, να υπερασπίζεται τη συμφωνία με τον Ζόραν Ζάεφ και να κάνει λόγο για «απατεώνες της πολιτικής που παριστάνουν τους υπερπατριώτες χέρι-χέρι με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής» και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση πως «η ΝΔ δεν θα κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών ποτέ» και να κατηγορεί για μια ακόμη φορά τον πρωθυπουργό ότι αντάλλαξε ένα μέτρο που δεν θα έπρεπε να έχει ληφθεί ποτέ με μία μείζονα εθνική υποχώρηση.
Μάλιστα ο πρόεδρος της ΝΔ αναφερόμενος στην ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη τόνισε πως «διάλεξε την ημέρα του τακτικού μας συνεδρίου μια φθηνή λογική αντιπερισπασμού». Λίγη ώρα αργότερα ο πρωθυπουργός απαντούσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία, η Ελλάδα, δεν θα γυρίσουν πίσω. Απόψε, ο δημοκρατικός λαός της Μακεδονίας δίνει την απάντησή του».
Τα «κατηγορώ» Μητσοτάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εναρκτήρια ομιλία του στο 12ο τακτικό συνέδριο του κόμματος εξαπέλυσε σκληρή και εφ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επιμένοντας στις αιτιάσεις του ότι “η κυβέρνηση αντάλλαξε ένα μέτρο που δεν θα έπρεπε να ληφθεί ποτέ, -την περικοπή των συντάξεων- με μία μείζονα εθνική υποχώρηση στο Σκοπιανό”, και καταλήγοντας στο σύνθημα “φύγετε για να πάει επιτέλους η Ελλάδα μπροστά”.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διακήρυξε ότι “η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα των πολλών που ενώνει τους Έλληνες και γεφυρώνει τα ρήγματα που η κρίση προκάλεσε στην Ελληνική κοινωνία”, και έδωσε έμφαση στο κοινωνικό του πρόγραμμα, εξαγγέλλοντας δέσμη μέτρων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας σε συνδυασμό με την ενίσχυση των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων.
“Η ΝΔ έρχεται για να ενώσει του Έλληνες και όχι να τους διχάσει όπως επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ” και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι με το Σκοπιανό δίχασε τον ελληνικό λαό και δεν επιχείρησε ποτέ να δημιουργήσει συνθήκες εθνικής συναίνεσης για να λύσει το μείζον εθνικό πρόβλημα, είπε “ναι” εκεί που έξι πρωθυπουργοί είπαν “όχι”, δηλαδή στην αναγνώριση δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας
Αναφερόμενος προσωπικά στον πρωθυπουργό είπε:ε χαρακτηριστικά: «Διάλεξε την ημέρα να ανέβει στην Θεσσαλονίκη ο κ. Τσίπρας, την ημέρα του τακτικού μας συνεδρίου για μια φτηνή φιέστα αντιπερισπασμού. Δεν πειράζει. Και οι συγκρίσεις είναι χρήσιμες. Ας με ακούσει λοιπόν καλά πριν απολογηθεί στους Μακεδόνες. Κατηγορώ τον κ. Τσίπρα ότι δίχασε τον ελληνικό λαό και δεν επιχείρησε ποτέ να δημιουργήσει συνθήκες εθνικής συναίνεσης για να λύσει αυτό το μείζον εθνικό πρόβλημα…Και, ναι, κατηγορώ τον κ. Τσίπρα ότι αντάλλαξε ένα μέτρο που δεν θα έπρεπε να έχει ληφθεί ποτέ με μία μείζονα εθνική υποχώρηση. Διότι η χρονική σύμπτωση της συμφωνίας των Πρεσπών με την ξαφνική αλλαγή στάσης των εταίρων, μόνο τυχαία δεν είναι. Ο διεθνής παράγοντας θέλει να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ με κάθε κόστος. Και δεν δυσκολεύτηκε να επιτρέψει στον κ. Τσίπρα να πάρει πίσω το αχρείαστο μέτρο της περικοπής των συντάξεων. Αντάλλαξε ένα μέτρο που δεν θα έπρεπε να έχει ληφθεί ποτέ με μία μείζονα εθνική υποχώρηση”. Επανέλαβε δε με κατηγορηματικότητα: «Η Νέα Δημοκρατία δεν θα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών. Ούτε τώρα, ούτε στην επόμενη Βουλή, ούτε ποτέ».
Κλείνοντας ανέφερε: Μας έφτασε ο λαϊκισμός, πράγματι, στην άκρη του γκρεμού το καλοκαίρι του 2015. Δεν πέσαμε χάρη -προπαντός- στη δική μας παράταξη που έβαλε πλάτη στην πιο δύσκολη ώρα και η πατρίδα δεν κατρακύλησε στο χάος. Τέσσερα χρόνια τώρα όμως κι η χώρα παραμένει εκεί. Αποσβολωμένη και ανήμπορη να προχωρήσει προς το μέλλον. Στις εκλογές που έρχονται -με τη δύναμη, με τη θέληση του λαού- θα θέσουμε τέλος σ’ αυτό τέλμα”.
Τσίπρας: H Ελλάδα ακούει τον κ. Μητσοτάκη να ξεπλένει τη Χρυσή Αυγή
Έντονη κριτική στον κ. Μητσοτάκη άσκησε ο Αλ. Τσίπρας. “Δεν μπορεί όμως κάποιος να περιμένει πολλά από τις δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος. Τι να περιμένει κανείς από τον κ. Μητσοτάκη;Τον φιλελεύθερο, τον ευρωπαϊστή, που κάποιοι ίσως και να πίστεψαν ότι θα αλλάξει τη θλιβερή εικόνα που κληροδότησε στη ΝΔ ο κ. Σαμαράς; Να μετατρέπει με τις ευλογίες Σαμαρά, Βορίδη και Γεωργιάδη, την ιστορική παράταξη της κεντροδεξιάς, σε ακροδεξιά σέχτα”, είπε.
Πρόσθεσε ότι όλη η Ελλάδα ακούει τον κ. Μητσοτάκη “να αναπαράγει τις αισχρότητες διάφορων περιθωριακών ακροδεξιών, περί προδοσίας και συναλλαγής. Τον ακούει να ξεπλένει τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, υιοθετώντας τις δικές της θέσεις”. Είπε ότι “μια τέτοια γραμμή είναι που νομιμοποιεί στελέχη της ΝΔ, να συναγελάζονται με χρυσαυγίτες σε διάφορα εθνικιστικά συλλαλητήρια. Που νομιμοποιεί συνδικαλιστές – εκπαιδευτικούς υποτίθεται – της ΝΔ να βγάζουν ανακοινώσεις που θυμίζουν Μεταξική φάλαγγα”.
“Έτσι, που να αποθρασύνεται ο Φύρερ της Χρυσής Αυγής, και να απευθύνει δημόσια, πρόσκληση κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ”, σχολίασε.
«Η Θεσσαλονίκη και η παρουσία σας σήμερα εδώ στο Αλεξάνδρειο δίνει απάντηση», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Είναι μήνυμα», σημείωσε, «απέναντι σε όλους που προσπάθησαν να μας πείσουν ότι αυτή η πόλη είναι βυθισμένη στο μίσος και στο σκοτάδι. Όμως η παρουσία σας δίνει το μήνυμα της αντίστασης, της δημοκρατίας, ελευθερίας. Γιατί σε αυτόν τον τόπο δεν πέρασε ποτέ ο εθνικισμός και η πατριδοκαπηλεία».
«Ως εδώ», τόνισε. «Δεν θα επιτρέψουμε στους απατεώνες της πολιτικής που λεηλάτησαν τη πατρίδα μας και την έριξαν στα βράχια της χρεοκοπίας, να ντύνονται σήμερα με χλαμίδες και περικεφαλαίες και να παριστάνουν τους υπερπατριώτες, χέρι χέρι με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Δεν θα επιτρέψουμε άλλο στους κληρονόμους, στους πολιτικούς γόνους και στους χορηγούμενους της Ζίμενς και της Νοβάρτις, να παριστάνουν του υπερπατριώτες και να αποκαλούν την Αριστερά, τη δημοκρατική παράταξη των μεγάλων αγώνων, τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες προδότες και μειοδότες», πρόσθεσε.
«Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μας γύρισαν δεκαετίες πίσω και στην εξωτερική πολιτική”, είπε ο Αλ. Τσίπρας. ‘Ασκησε κριτική ότι “στα μεγάλα ζητήματα έδειξαν μνημειώδη ανικανότητα” και ότι στα Βαλκάνια “κρύφτηκαν πίσω από ένα φτηνό εθνικισμό, για να δικαιολογήσουν την ανυπαρξία στρατηγικής στην περιοχή”.
“Αυτή την κατάσταση λοιπόν, οφείλαμε να την αντιστρέψουμε. Και το κάναμε, μέσα από μια ενεργητική, πολυδιάστατη, φιλειρηνική εξωτερική πολιτική”, είπε. Τόνισε ότι “το επισφράγισμα όλης αυτής της μεγάλης προσπάθειας μας στην εξωτερική πολιτική, είναι η επίλυση ενός μείζονος ζητήματος για την Ελλάδα και για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων. Το Μακεδονικό”. Σημείωσε ότι “εκεί που για 25 ολόκληρα χρόνια, οι εθνικισμοί και στις δύο πλευρές των συνόρων, δυναμίτιζαν κάθε προσπάθεια επίλυσης. Εκεί που έχτισαν πολιτικές καριέρες, διάφοροι πατριδοκάπηλοι, κήρυκες του μίσους”, “εμείς ήρθαμε να δώσουμε λύση προς όφελος της Ελλάδας, της Μακεδονίας μας, προς όφελος των Βαλκανίων, προς όφελος της ειρήνης, της συνεργασίας και της συνανάπτυξης στην περιοχή μας”.
“Η συμφωνία των Πρεσπών, βάζει τέλος στην παραχάραξη της ιστορίας μας. Κλείνει οριστικά και αμετάκλητα, τη προσβλητική οικειοποίηση της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας”, είπε ο Αλ. Τσίπρας.
Πρόσθεσε ότι “κλείνει οριστικά και αμετάκλητα, τη παραδοξολογία του αλυτρωτισμού από την ΠΓΔΜ, με τρόπο σαφή και καθαρό ο οποίος από εδώ και στο εξής θα αποτυπώνεται και στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας”. “Κλείνει οριστικά και αμετάκλητα”, είπε, “το παράθυρο που άνοιξε η εθνικά ανεύθυνη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων, που οδήγησε στο να αναγνωριστεί παγκοσμίως η γειτονική μας χώρα, με τη σημερινή συνταγματική της ονομασία, δηλαδή ως δημοκρατία της Μακεδονίας”.
Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι δεν άνοιξε αυτή η κυβέρνηση το “Μακεδονικό”, αλλά ότι “το ζήτημα αυτό ήταν ανοιχτό για δεκαετίες, σαν ανοιχτή πληγή που κακοφόρμιζε και μόλυνε όλη την περιοχή και έπρεπε κάποια στιγμή να κλείσει”.
“Εμείς είχαμε απλά το θάρρος να προχωρήσουμε. Με προσοχή, ευθύνη, μετριοπάθεια, αλλά και αποφασιστικότητα.
“Δεν πουλάει, η αριστερά τη Μακεδονία. Σώζει η αριστερά τη πολιτισμική και ιστορική κληρονομιά της ελληνικής Μακεδονίας. Αυτό κάνει η αριστερά με τη Συμφωνία των Πρεσπών”, τόνισε. Συμπλήρωσε ότι “δεν θα επιτρέψουμε λοιπόν σε κανέναν έμπορο της πατρίδας, να κουνάει το δάχτυλο στη παράταξη της αριστεράς. Αρκετά με τους κερδοσκόπους του μίσους”.
“Εμείς αγαπάμε την Ελλάδα με την έγνοια εκείνη, που σε κάνει να δεις καθαρά ότι το συμφέρον της δικής σου χώρας απαιτεί τη συνεργασία και τη φίλια με το γείτονα”.