Τον Φεβρουάριο ξεκινά πιλοτικά η δωρεάν διανομή πάνινων τσαντών σε 4 δήμους
Tαχύτερη από τα… αντανακλαστικά της Πολιτείας αποδείχθηκε η μεταστροφή του Ελληνα καταναλωτή στη χρήση της πλαστικής σακούλας και πλέον όλα δείχνουν ότι έως το τέλος του 2019 θα έχει επιτευχθεί ο στόχος της χρήσης έως 90 τεμαχίων κατ’ άτομο. Την ίδια στιγμή τα βεβαιωμένα έσοδα για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2018 από το περιβαλλοντικό τέλος στις σακούλες ανέρχονται σε 15,5 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, η μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας στα μεγάλα σούπερ μάρκετ άγγιξε το 80%, ενώ στα υπόλοιπα καταστήματα έφτασε το 60%. Υπενθυμίζεται ότι, βάσει της Ευρωπαϊκής Οδηγίας, η χρήση πλαστικών σακουλών, οι οποίες με το περιβαλλοντικό τέλος χρεώνονται πλέον προς 9 σεντ (μαζί με τον ΦΠΑ), πρέπει να περιοριστεί στις 90 κατ’ άτομο ετησίως έως το τέλος του 2019 και στις 40 έως το τέλος του 2025. Ηδη η χρήση στην Ελλάδα υπολογίζεται σε λίγο περισσότερες από 100 ανά άτομο, καθώς στα τρία πρώτα τρίμηνα του 2018 έφτανε τις 64, ενώ πριν την εφαρμογή του μέτρου κυμαινόταν από 242-363.
Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενήργησε ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), από τους οποίους προέκυψε ότι πολλά σούπερ μάρκετ έχουν ήδη διακόψει την πώληση λεπτών πλαστικών σακουλών στα ταμεία. Σε 13 καταστήματα στις περιοχές Πατησίων, Κυψέλης, Αμπελοκήπων-Γκύζη και Νέας Σμύρνης, οι λεπτές σακούλες μικρότερες των 50 μm τείνουν να καταργηθούν καθώς εντοπίστηκαν μόνο σε 5. Στο 9μηνο του 2018 βεβαιώθηκαν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων 15,5 εκατ. ευρώ από το περιβαλλοντικό τέλος, ποσό που αντιστοιχεί σε 516.886.140 λεπτές πλαστικές σακούλες.
Στην κατεύθυνση αυτή, το υπουργείο σε συνεργασία με τον ΕΟΑΝ προχωρούν στη δεύτερη φάση του προγράμματος, η οποία προβλέπει την «επιστροφή» του ανταποδοτικού περιβαλλοντικού τέλους στους πολίτες μέσω της δωρεάν διανομής τσαντών πολλαπλών χρήσεων και καροτσιών. Στόχος είναι να διανεμηθούν συνολικά 10,8 εκατομμύρια πλαστικές και πάνινες τσάντες (και καρότσια), μία για κάθε πολίτη, βάσει των στοιχείων της απογραφής του 2011.
Η αρχή θα γίνει τον Φεβρουάριο με την πιλοτική διανομή σε τέσσερις δήμους της Ελλάδας, το Χαλάνδρι, τη Ναύπακτο, τη Βόλβη και την Αλόννησο. Στους δήμους αυτούς θα διανεμηθούν συνολικά 48.000 πλαστικές τσάντες πολλαπλών χρήσεων, 10.256 πάνινες και 2.380 καροτσάκια, κυρίως σε δημότες τρίτης ηλικίας, με κόστος 60.000 ευρώ.
Διεθνής διαγωνισμός
Θα ακολουθήσει διεθνής διαγωνισμός για την επέκταση του προγράμματος σε όλη τη χώρα σε ορίζοντα 2-3 ετών και προϋπολογισμό 13 εκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος θα προκηρυχθεί εντός του πρώτου τετραμήνου της χρονιάς, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ, Δημήτρης Πολιτόπουλος. Τον προσεχή Μάιο θα υπάρχουν σαφή στοιχεία για το πόσες σακούλες παράχθηκαν και διακινήθηκαν στην αγορά, καθώς πλέον η κάθε σακούλα έχει… ονοματεπώνυμο αφού αναγράφονται υποχρεωτικά ο τόπος και η ημερομηνία παραγωγής, ο αριθμός μητρώου παραγωγού και ο σειριακός αριθμός.
Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι στο Εθνικό Μητρώο Παραγωγών έχουν εγγραφεί 1.192 νέοι παραγωγοί σε σύνολο 5.044. Παράλληλα ετοιμάζεται νέα υπουργική απόφαση, η οποία θα υποχρεώνει τους δήμους να παρουσιάσουν επιχειρηματικά σχέδια για αξιοποίηση του 50% των αποβλήτων τους με εφαρμογή των τεσσάρων ρευμάτων, κομποστοποίηση κ.λπ.