Κριεκούκι: Ένας Συλλογικός Αγώνας Με Προοπτική

καταληψη ερυθρες

γράφει ο Παναγιώτης Κουτσουλέλος
Παρασκευή 8η Φεβρουαρίου 2019: Ενώ η κατάληψη του κτιριακού σχολικού  συγκροτήματος Ερυθρών  (Γυμνασίου και Λυκείου) από τους μαθητές, που διεκδικούν την επισκευή του σχολείου τους, έχει λήξει, η Δημοτική Αρχή του Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας, έχει ήδη συγκαλέσει σε συνεδρίασή  το Δημοτικό Συμβούλιο, με σκοπό την ενημέρωση για τις αιτίες της καθυστέρησης των επισκευαστικών εργασιών. Πρόκειται ουσιαστικά για ενέργεια αντιπερισπασμού απέναντι στην κίνηση 214 γονέων και κατοίκων των Ερυθρών να ζητήσουν με έγγραφη αίτηση  – αναφορά τους να αναλάβει η Δημοτική Αρχή την ευθύνη για την έκδοση της πολεοδομικής άδειας για την άμεση έναρξη των εργασιών επισκευής.

Το Δημοτικό Συμβούλιο συνέρχεται, στις 7 μμ της ίδια ημέρας στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού καταστήματος Ερυθρών, και αποδεχόμενο κατά πλειοψηφία σχετική εισήγηση της Δημοτικής Αρχής επιρρίπτει τις ευθύνες για την καθυστέρηση έναρξης των επισκευαστικών εργασιών στην «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.». Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου λήγει, οι δημοτικοί σύμβουλοι αποχωρούν, όμως η αίθουσα δεν αδειάζει από τους εκατοντάδες γονείς και κατοίκους, που την έχουν κατακλύσει. Αυτοί  όχι μόνον δεν αποχωρούν, αλλά παραμένοντας στον χώρο συγκροτούν λαϊκή συνέλευση, που διατρανώνει την αντίθεσή της στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, απαιτεί να αναληφθεί η ευθύνη από τη Δημοτική Αρχή για την έκδοση της οικοδομικής άδειας και αποφασίζει μαζικές κινητοποιήσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και η κατάληψη του τοπικού δημοτικού καταστήματος.

Πρόκειται για μία πρωτοφανή για τα δημοτικά ιστορικά δεδομένα, πολιτική, στρατηγική και επικοινωνιακή ήττα της Δημοτικής Αρχής. Μία ήττα, που προκαλείται όχι από επιθετική κίνηση μίας επίδοξης αντιπολιτευόμενης δημοτικής παράταξης  ή μίας εχθρικής προς την τοπική διοίκηση μερίδας της κεντρικής εξουσίας, αλλά από τους γονείς και τους κατοίκους των Ερυθρών, δηλαδή από το λαϊκό παράγοντα, που αντιλαμβανόμενος την επιχείρηση πολιτικής του παραπλάνησης , αποφάσισε να αναλάβει δυναμικά την υπόθεση της επισκευής του σχολείου, που ταλανίζει την τοπική κοινωνία επί 4 και πλέον έτη.

Κυριακή 9η Φεβρουαρίου 2019: Η Δημοτική Αρχή αντιλαμβανόμενη έστω και εκ των υστέρων το μέγεθος της ήττας της, αρχίζει να υπαναχωρεί. Αναγνωρίζοντας ουσιαστικά το λανθασμένο περιεχόμενο της απόφασης της, αποδέχεται την πρόταση της λαϊκής συνέλευσης, που συνέρχεται την μεθεπομένη ημέρα και αποφασίζει να υποδείξει στη Δημοτική Αρχή ιδιώτη πολιτικό μηχανικό, που θα αναλάβει κατ’ εντολή και για λογαριασμό του Δήμου Μάνδρας Ειδυλλίας την έκδοση της απαιτούμενης οικοδομικής άδειας.

Παρασκευή  15η Φεβρουαρίου 2019: Η λαϊκή συνέλευση των γονέων και των κατοίκων των Ερυθρών συνέρχεται για μία ακόμη φορά, ενημερώνεται σχετικά με τις εξελίξεις ως προς τις τεχνικές και νομικές προϋποθέσεις της έκδοσης της οικοδομικής άδειας και ορίζει να συνεδριάζει ανά εβδομάδα με σκοπό την ενημέρωση , αλλά και τη λήψη των ικανών και αναγκαίων μέτρων κινητοποίησης προκειμένου να ασκηθεί στους αρμόδιους φορείς η αποτελεσματικότερη δυνατή πίεση για την άμεση έναρξη της εκτέλεσης των εργασιών αποκατάστασης του κτιριακού συγκροτήματος του Γυμνασίου Ερυθρών.

Όλες οι προαναφερόμενες ενέργειες των γονέων και των κατοίκων των Ερυθρών, δεν αποτελούν παρά απότοκο της συνειδητοποίησης τόσο της κοινωνικής τους ευθύνης για την ανάληψη πρωτοβουλιών για την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος, όσο και της δύναμής τους να επιβάλουν τη θέλησή μίας τοπικής κοινωνίας, που δεν αποδέχεται και αποκρούει την υποβάθμιση της. Οι πολίτες των Ερυθρών, ιστορικά γνωρίζουν, και μάλιστα πολύ καλά, από την προ δεκαετίας, περίπτωση του παράνομου πτηνοτροφείου , ότι όταν η τοπική διοίκηση αδρανεί ή αδιαφορεί ως προς την αντιμετώπιση ενός σοβαρού τοπικού προβλήματος, ο μοναδικός δρόμος για την επίλυση του προβλήματος αυτού  είναι η λαϊκή ενεργοποίηση και κινητοποίηση.

Όπως και στην περίπτωση του παράνομου πτηνοτροφείου χθες, έτσι και στην περίπτωση του κτιριακού προβλήματος του Γυμνασίου Ερυθρών σήμερα, οι πολίτες, ξεπερνώντας τις όποιες επίπλαστες μικροπολιτικές διαχωριστικές γραμμές ή τις όποιες δευτερεύουσες αντιθέσεις, αποφάσισαν με λόγο και με έργο,  όχι να υποκαταστήσουν τις αρμόδιες διοικητικές αρχές, αλλά να τις αναγκάσουν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ασκήσουν με πληρότητα και επάρκεια τα δημόσια καθήκοντά, που οι ίδιοι τους έχουν αναθέσει.

Η διαρκής πλέον λαϊκή συνέλευση των γονέων και των κατοίκων, με τα χαρακτηριστικά που έχει αποκτήσει, δεν επιβεβαιώνει μόνο την κοινωνική σημασία και σπουδαιότητα του λαϊκού παράγοντα σχετικά τον έλεγχο των πράξεων και των παραλείψεων της τοπικής διοίκησης ως προς την διαχείριση του σχολικού κτιριακού προβλήματος. Επιβεβαιώνει το ρόλο του παράγοντα αυτού ως προς την εξέλιξη της επίλυσης του συγκεκριμένου προβλήματος. Κοντολογίς επιβεβαιώνει τον αναντικατάστατο ρόλο των πολιτών, που διεκδικούν την καθοριστική συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων για ένα θέμα, που αφορά τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Σε κάθε περίπτωση η διαρκής λαϊκή συνέλευση, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι  η διαχείριση και η επίλυση σημαντικών τοπικών προβλημάτων με σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις, δεν είναι θέμα αποκλειστικής αρμοδιότητας μικροπολιτικών πολιτικών παραγόντων ή ακόμη και ειδικών, αλλά είναι κυρίως θέμα των ίδιων των πολιτών.

Για το λόγο αυτό η κινητοποίηση των πολιτών για το κτιριακό πρόβλημα, δεν πρέπει να θεωρηθεί ως μίας μορφής κοινωνική αντίδραση με πρόσκαιρο χαρακτήρα, αλλά ως συλλογικός αγώνας με ιστορία και προοπτική. Χθες ήταν το παράνομο πτηνοτροφείο, σήμερα το σχολείο, αύριο μπορεί να είναι η «ισοπέδωση»  του Κριεκουκίου λόγω της εφαρμογής του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής. Η διαρκής υποβάθμιση του τόπου μας, επιβάλλει την συλλογική, οργανωμένη,  αποτελεσματική και δημιουργική αντίδραση μας. Η κινητοποίηση για το σχολείο μας, ας αποτελέσει ένα μέρος του συλλογικού μας αγώνα με προοπτική τη βελτίωση της ζωής ημών των ιδίων και των παιδιών μας.

Κριεκούκι 16η Φεβρουαρίου 2019Παναγιώτης Απ. ΚουτσουλέλοςΔημότης Μάνδρας Ειδυλλίας

newspull.gr

Σχετικά