Τι είναι το staramaki, μια ιδέα νέων απο το Κιλκίς που αλλάζει τον τρόπο που πίνουμε τον καφέ μας

Την ώρα που οι περισσότεροι πετούν τα πλαστικά από τη ζωή τους και ψάχνουν εναλλακτικές λύσεις, στη χώρα μας γεννήθηκε το staramaki. Ενα καλαμάκι από σιτάρι.

Το staramaki έρχεται να αντικαταστήσει αυτό που όλοι μας χρησιμοποιούμε καθημερινά για να απολαύσουν τον καφέ μας, που δεν είναι άλλο από το καλαμάκι.

Το όνομα staramaki προήλθε από το συνδυασμό των λέξεων «σιτάρι» και «καλαμάκι». Αποτελεί δημιούργημα του Συλλόγου Εθελοντών Κιλκίς Omnes, που έχει ασχοληθεί εντατικά και με την στέγαση προσφύγων και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κιλκίς.
Το staramaki τοποθετημένο σε τραπέζι

Η ομάδα δημιούργησε ένα καλαμάκι φτιαγμένο από το φυσικό στέλεχος σιταριού, το οποίο κάνει ό,τι και ένα πλαστικό καλαμάκι, αλλά δεν επιβαρύνει το περιβάλλον μιας και είναι βιοδιασπώμενο.

Ωστόσο, η ιδέα δεν σταματάει εδώ και αυτό που συμβαίνει είναι ακόμη πιο φανταστικό.

Η ομάδα αντί να πουλήσει το staramaki, το ανταλλάσσει με υπολείμματα καφέ, με στόχο την υλοποίηση ενός νέου εγχειρήματος. Σύμφωνα με αυτό, τα υπολείμματα καφέ μετατρέπονται σε πέλλετ και μπρικέτες, το οποίο οι δημιουργοί ονόμασαν «κάφσιμο» (λογοπαίγνιο με τον καφέ). Τα έσοδα του νέου εγχειρήματος θα υποστηρίξουν ένα νέο μοντέλο κοινωνικής κατοικίας για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Σχετικά