Εγκαινιάζεται η πλατφόρμα για τις 120 δόσεις – Πώς θα κάνετε την αίτηση

  • Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις 120 δόσεις
  • Πώς γίνεται η υποβολή αίτησης
  • Τι πρέπει να προσέχουν οι οφειλέτες
  • Πώς μπορεί να γίνει απώλεια της ρύθμισης

Στις 10:30 το πρωί της Τετάρτης 22 Μαΐου, στα γραφεία της Διοίκησης του Ε.Φ.Κ.Α θα γίνει η τελετή εγκαινίων της πλατφόρμας για τη ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά γραφεία με έως και 120 δόσεις.

Στην τελετή θα παραστεί  η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, όπως επίσης και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος.

Σημειώνεται πως ο επανυπολογισμός των χρεών της 15ετίας 2002 -2016 θα γίνεται αυτόματα για τους οφειλέτες του πρώην ΟΑΕΕ. Η διαδικασία είναι απλή, ενώ δεν απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών. Η ηλεκτρονική αίτηση γίνεται σε δυο στάδια:

  • αρχικώς στον ΕΦΚΑ για τους μη μισθωτούς (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ),όπου λαμβάνει χώρα ο εθελοντικός επανυπολογισμός και
    ακολούθως η διαδικασία συνεχίζεται ηλεκτρονικά στο ΚΕΑΟ για την επιλογή των δόσεων.
  • Οι εργοδότες (ΙΚΑ) που δεν οφείλουν και ατομικές εισφορές μπορούν να μπουν κατευθείαν στην πλατφόρμα του ΚΕΑΟ και να ρυθμίσουν αφού πιστοποιηθούν ως χρήστες. Με την επιλογή της οριστικοποίησης της αίτησης οποιεσδήποτε υπάρχουσες ρυθμίσεις μεταπίπτουν αυτόματα από το ΚΕΑΟ στην νέα ρύθμιση.

Η είσοδος στο «μενού» της νέας ρύθμισης πραγματοποιείται από την ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) και από την επιλογή «Ρύθμιση οφειλών προς ΕΦΚΑ ν. 4611/2019» η οποία προστίθεται και στις τρεις υπάρχουσες κατηγορίες «Ασφαλισμένοι», «Εργοδότες», «Συνταξιούχοι».

Στην πρώτη οθόνη εμφανίζεται ενημερωτικό με αναλυτικές οδηγίες για την διαδικασία στην οποία ο χρήστης διαβάζει τα εξής:

  • Ρύθμιση οφειλών προς ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Άρθρα 1-18 του κεφ. Α του ν. 4611/2019
  • Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών έως 31/12/2018 σε φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες με ενεργή ή μη επαγγελματική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων ασφαλισμένων που έχουν υποβάλλει αίτημα συνταξιοδότησης το οποίο εκκρεμεί.

Στη ρύθμιση εντάσσεται το σύνολο της κύριας οφειλής προς ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ με τις πάσης φύσεως προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και τόκους έως 31-12-2018 όπως έχει διαμορφωθεί κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για ρύθμιση.

Στις ρυθμιζόμενες οφειλές δύνανται να συμπεριληφθούν:

  • Οφειλές που έχουν ενταχθεί στον ν. 4499/2017 (εξωδικαστικός μηχανισμός).
  • Οφειλές που έχουν ενταχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση, της οποίας οι όροι τηρούνται, με απώλεια των διευκολύνσεών της
  • Οφειλές για τις οποίες εκκρεμεί η διαδικασία υπαγωγής στις διατάξεις του ν. 3869/2010 (υπερχρεωμένα νοικοκυριά – νόμος Κατσέλη).
  • Ειδικότερα για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, οφειλές χρονικού διαστήματος 01-01-2002 έως 31-12-2016 δύνανται να επανυπολογιστούν μετά από επιλογή του οφειλέτη.

Ο επανυπολογισμός πραγματοποιείται με βάση τον κατώτατο μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών όπως ίσχυε στις 31/12/2018 (386,08€).

Στην περίπτωση αυτή οι νέες μηνιαίες εισφορές διαμορφώνονται ανά κλάδο ως εξής:

  • Σύνταξη 117,22€
  • Ασθένεια 40,73€
  • Επικουρική ασφάλιση 41,02€
  • Εφάπαξ παροχή 23,44€

Αναλυτικότερα για το πεδίο εφαρμογής, τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης στη ρύθμιση μπορείτε να ενημερωθείτε από την σχετική εγκύκλιο του ΕΦΚΑ και την σχετική εγκύκλιο του ΕΤΕΑΕΠ.

Αν επιθυμείτε να προχωρήσετε σε ρύθμιση των οφειλών σας επιλέξτε «Συνέχεια»

Αν επιθυμείτε να ρυθμίσετε οφειλές από απασχόληση εργαζομένων μπορείτε να υποβάλλετε αίτηση στον σύνδεσμο ΚΕΑΟ στον ιστότοπο ΕΦΚΑ

Στη συνέχεια εμφανίζονται στοιχεία ταυτότητας του οφειλέτη τα οποία ανασύρονται από το Μητρώο του ΕΦΚΑ. Τα στοιχεία αυτά δεν μεταβάλλονται. Σε περίπτωση που έχουν μεταβληθεί, ο ασφαλισμένος θα πρέπει να απευθύνεται στις αρμόδιες Τοπικές Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ή του ΕΤΕΑΕΠ. Εμφανίζονται επίσης τα στοιχεία επικοινωνίας – η διεύθυνση, το τηλέφωνο και το email του ασφαλισμένου ή εργοδότη ή συνταξιούχου. Η συμπλήρωση των πεδίων είναι υποχρεωτική.

Πώς μπορεί να γίνει απώλεια της ρύθμισης

Η ρύθμιση των 120 δόσεων χάνεται σε τέσσερις περιπτώσεις:

α) Αν δεν καταβληθεί ποσό που αντιστοιχεί σε 2 δόσεις της ρύθμισης.

β) Αν δεν καταβληθούν βεβαιωμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1η/1/2019.

γ) Αν δεν καταβληθούν εντός 3 μηνών από την άρση της αναστολής οι οφειλές που κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση τελούσαν σε αναστολή είσπραξης και δεν υπήχθησαν, με επιλογή του οφειλέτη, στη ρύθμιση.

δ) Αν δεν καταβληθεί το σύνολο των δόσεων που αντιστοιχούν στο διάστημα από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης έως την επίδοση της απορριπτικής απόφασης.

Ωστόσο, η ρύθμιση δεν χάνεται εάν οι οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1η/1/2019 τελούν σε αναστολή είσπραξης, διοικητική, δικαστική ή εκ του νόμου, ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οι όροι της οποίας τηρούνται.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ, ethnos.gr)

Σχετικά