“Πάντα κατ’ αριθμόν γίγνονται” του Γιώργου Κατσέλη

” Πάντα κατ’ αριθμόν γίγνονται”                   

Κατσέλης Γεώργιος-Μαθηματικός

Η ανωτέρω ρήση διατυπώθηκε στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. από τον μύστη, φιλόσοφο και μαθηματικό Πυθαγόρα το Σάμιο και απετέλεσε ένα από τα προτάγματα της Πυθαγόρειας Σχολής στον Κρότωνα της Κάτω Ιταλίας .

Όπως μας πληροφορεί ο Αριστοτέλης οι Πυθαγόρειοι θεωρούσαν τους αριθμούς ως τη μόνη πραγματικότητα .

<< Τα πράγματα είναι αριθμοί >> ( Μετά τα Φυσικά 987b, 27-28 )

<< Τα σώματα αποτελούνται από αριθμούς >> ( Μετά τα Φυσικά 1083b, 11-12 )

<< Ο αριθμός είναι η ουσία όλων των πραγμάτων >> ( Μετά τα Φυσικά 987a, 19 )

Οι Πυθαγόρειοι πίστευαν στην πνευματικότητα και στην μυστικιστικότητα των αριθμών, δηλαδή στην άϋλη υπόσταση των και στην μυστικιστική των δύναμη. Πίστευαν πως << ο αριθμός είναι η ουσία των όντων και του κόσμου και ως τέτοιος έχει μαγική δύναμη >> .

Ο Πυθαγόρειος φιλόσοφος Φιλόλαος , ο οποίος μετά από μια εκ των καταστροφών της Σχολής των Πυθαγορείων ήρθε στην Θήβα μαζί με τον Λύσι , έγραψε : << το πραγματικά καθετί που γνωρίζουμε έχει ένα αριθμό . Αλλιώς θα ήταν αδύνατο να το γνωρίσουμε και να το καταλάβουμε με την λογική . Το Ένα είναι η αρχή του παντός>>.

Ο αριθμός κυριαρχεί σε όλα τα συμπαντικά , φυσικά και ανθρωπικά πεδία .

Αριθμοί, σχήματα, δομές , μεταβολές στο χώρο και χρόνο, συσχετίσεις και σχέσεις των μετρήσιμων αντικειμένων της πολλαπλής και πολύπλοκης πραγματικότητας, μοτίβα-κανονικότητες και άλλες μαθηματικές οντότητες αναπαριστούν, εκφράζουν και προβλέπουν με σεβαστή πιστότητα πράγματα και φαινόμενα αιτιοκρατικά, στοχαστικά, πολύπλοκα και χαοτικά .

Παντού μαθηματικά : στην αστροφυσική, στην αστρονομία, στις φυσικές επιστήμες , στην τεχνολογία, στη διαστημική, στις τηλεπικοινωνίες, στην πληροφορική, στη ρομποτική, στην αεροναυπηγική, στη ναυπηγική, στις οδικές μεταφορές, στην οικονομία, στη βιολογία , στην ιατρική, στην αρχιτεκτονική , στη γλυπτική, στη ζωγραφική, στη μουσική, στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και στην καθημερινότητα .

Μαθηματικά και στην πολιτική ( στρατηγικές, θεωρίες παιγνίων, κρυπτογραφία, εξοπλισμοί, ανταγωνισμός και μαθηματικά μοντέλα σε πολιτικές αναμετρήσεις πάσης φύσεως ) . Πιθανότητες, στατιστική και στοχαστικά μοντέλα τις τελευταίες δεκαετίες περιγράφουν, εκφράζουν και προβλέπουν πολιτικά και κοινωνικά φαινόμενα και άλλα προβλήματα ποικίλης φύσεως.

Φυσικοί αριθμοί, κλασματικοί, δεκαδικοί, γραμμικά διαγράμματα, κυκλικά διαγράμματα, ραβδογράμματα, ιστογράμματα και ειδικά μαθηματικά αντικείμενα και θεωρίες εκφράζουν και περιγράφουν πολιτικές σφυγμομετρήσεις, exit polls και εκλογικές συμπεριφορές με αξιοπρόσεκτη ακρίβεια, αρκεί το δείγμα να είναι κατάλληλο και οι συμμετέχοντες να εκφράζουν αληθινά τις πεποιθήσεις τους . Η κυριαρχία των αριθμών και των μαθηματικών είναι γεγονός πραγματικό και επιβεβαιώνουν για 2.500 χρόνια περίπου τις υπαρξιακές, μυστικιστικές, φιλοσοφικές πεποιθήσεις και απόψεις των Πυθαγορείων,  παρά τις μεταγενέστερες αμφισβητήσεις .

Οι τοπικές, δημοτικές, περιφερειακές, εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές τελείωσαν . Κατεγράφησαν αριθμητικά και σχηματικά οι ατομικές, παραταξιακές και κομματικές επιδόσεις . Ο σοφός λαός απεφάνθη. Τελικά όλα τελείωσαν και έκλεισαν φαινομενικά ήρεμα, γαλήνια και δημοκρατικά .

Οι χονδροειδείς μπαστουνοφόροι και άλλοι άνωθεν κακοποιητές των βουλήσεων επιτέλεσαν το καθήκον τους ! Παρενέβησαν, ρύθμισαν, μετέβαλλαν, διέσπασαν, πλήγωσαν και εξοστράκισαν τους ανεπιθύμητους και μη ελέγξιμους συναγωνιστές των .

Ας όψονται οι ηγέτες, οι αρχηγοί, τα πολιτικοκομματικά κέντρα και άλλα << ιερατεία >> που με επιλεκτικές <<μανιφατούρες>> παρενέβησαν και αλλοίωσαν τις πεποιθήσεις των πολιτών εν ονόματι κάποιων μικροπρεπών αντιλήψεων και συμφερόντων . Δυστυχώς για τις κοινωνίες ο Μακιαβελισμός εξακολουθεί να υπάρχει και να δρα αδίστακτα έως και σήμερα .

Προσωπικά συγχαίρω και πάλι όλους τους εκλεγέντες : τοπικούς συμβούλους, δημοτικούς, περιφερειακούς συμβούλους, δημάρχους, περιφερειάρχες, βουλευτές και ευρωβουλευτές . Εύχομαι να έχουν κουράγιο και δύναμη σωματική και ψυχική να επιλύσουν τα δύσκολα προβλήματα της χειμαζόμενης κοινωνίας .           

Σχετικά