Σε 277 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των μαχητών της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG που έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στο πλαίσιο της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία.
«Δεκαεννέα τρομοκράτες του PKK/PYD-YPG έχουν σκοτωθεί σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον ενός
καταφυγίου στη Ρας αλ Αΐν στο πλαίσιο της επιχείρησης ‘Πηγή Ειρήνης’. Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των τρομοκρατών που έχουν εξουδετερωθεί από την έναρξη της επιχείρησης είναι 174» επεσήμανε το υπουργείο με ανάρτηση στο Twitter.
Από τη μεριά του, την Πέμπτη, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως οι νεκροί ξεπέρασαν τους 27, εκ των οποίων έξι Τούρκοι. Σε αυτούς τους αριθμούς θα πρέπει να προστεθούν και δύο νεκροί στις συνοριακές τουρκικές πόλεις Ακτσάκαλε και Σειλάνπιναρ, όπου εξερράγησαν δύο ρουκέτες που εκτόξευσε η κουρδική πολιτοφυλακή.
Πάντως, όλες οι πλευρές συμφωνούν πως κατά την πρώτη ημέρα των εχθροπραξιών ήδη έχουν εκτοπιστεί τουλάχιστον 60.000 άμαχοι που σπεύδουν να βρουν ασφαλές καταφύγιο. Προς το παρόν, αυτοί οι πρόσφυγες δεν εισέρχονται στην Τουρκία, όπως προκύπτει από δημοσιογραφικές πηγές.
Οι άμαχοι επιχειρούν να διαφύγουν από τις συνοριακές κωμοπόλεις, όπου μαίνονται οι μάχες Ras Al-Aïn και Derbassiyé.
Οι Ρεπουμπλικάνοι καταρτίζουν σχέδιο νόμου για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία
Την ίδια ώρα, δεκάδες στελέχη των Ρεπουμπλικάνων, του κόμματος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στη Βουλή των Αντιπροσώπων ανακοίνωσαν ότι ετοιμάζονται να καταρτίσουν σχέδιο νόμου που θα προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας εξαιτίας της στρατιωτικής επιχείρησης που διεξάγει εναντίον κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία.
«Ο πρόεδρος [της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ] Ερντογάν και το καθεστώς του πρέπει να αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες για την ανελέητη επίθεσή τους εναντίον των Κούρδων συμμάχων μας στη βόρεια Συρία» δήλωσε σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Λιζ Τσένι, η οποία προεδρεύει σε ένα από τα κομματικά όργανα των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Η τουρκική εισβολή στη Συρία συζητήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε την Πέμπτη κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσει την εισβολή της Τουρκίας στο βορειοανατολικό τμήμα της επικράτειας της Συρίας, αλλά τα κράτη-μέλη του δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν ως προς τα επόμενα βήματα.
Οι προσδοκίες να υπάρξει διεθνής παρέμβαση ήταν ούτως ή άλλως λιγοστές πριν από τη συνεδρίαση στη
Νέα Υόρκη: το Σ.Α. του ΟΗΕ παραμένει βαθιά διχασμένο επί χρόνια όσον αφορά στη Συρία και ευρύτερα τη Μέση Ανατολή.
Οι ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του Σ.Α. εξέφρασαν ανησυχία ότι το νέο μέτωπο που άνοιξε θα κλιμακώσει την αστάθεια, θα επιτείνει την ανθρωπιστική κρίση και θα πυροδοτήσει νέες προσφυγικές ροές. Ο Γιούργκεν Σουλτς, πρέσβης της Γερμανίας στα Ηνωμένα Έθνη, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση καταδίκασε την τουρκική εισβολή «με τον πλέον σθεναρό τρόπο».
Η επιχείρηση της Τουρκίας, που άρχισε την περασμένη Τετάρτη, στοχοθετεί τις κουρδικές πολιτοφυλακές που αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε να αναδιπλωθούν μερικές δεκάδες άνδρες των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που ήταν ανεπτυγμένοι στην περιοχή, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την έναρξή της.
Με πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον, τα κράτη-μέλη του Σ.Α. συζήτησαν την Πέμπτη επί σχεδίου απόφασης το οποίο καλεί την Τουρκία να επιστρέψει στον δρόμο της διπλωματίας, σύμφωνα με πολλές πηγές. Το κείμενο διανεμήθηκε μετά τη διαπίστωση της αδυναμίας των Ευρωπαίων να πείσουν τα υπόλοιπα κράτη-μέλη να υιοθετήσουν το σχέδιο ανακοίνωσης του Σ.Α. που θα εξέφραζε «βαθιά ανησυχία» και θα καλούσε την Άγκυρα να «σταματήσει» την επιχείρηση.
Η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, το Βέλγιο και η Πολωνία περιορίστηκαν απλώς να δώσουν τη διακήρυξή τους στη δημοσιότητα από κοινού, ενώ οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν από τη μεριά τους δημόσια πως η Ουάσινγκτον «δεν υποστηρίζει επ’ ουδενί» την τουρκική επιχείρηση.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ρωσία ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο για την υιοθέτηση ομόφωνης απόφασης. Μετά τη συνεδρίαση, ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια δεν απέκλεισε την ομόφωνη έγκριση μιας ανακοίνωσης. Αλλά για αυτό, διευκρίνισε, «πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν και οι άλλες διαστάσεις της συριακής κρίσης, όχι μόνο η τουρκική επιχείρηση», αναφερόμενος στην «παράνομη στρατιωτική παρουσία» στη συριακή επικράτεια των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του ΗΒ.
Το κείμενο το οποίο διένειμε η Ουάσινγκτον την Πέμπτη συμπεριλαμβάνει τη φράση πως το Σ.Α. εκφράζει «βαθιά ανησυχία» αλλά απέχει από το να αξιώνει τον «τερματισμό» της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας. Αντ’ αυτού, προτρέπει την Άγκυρα να περάσει στους διπλωματικούς διαύλους «μάλλον, παρά στα στρατιωτικά μέσα», για να επιτύχει τους στόχους της, διευκρίνισαν διπλωματικές πηγές. Ακόμη, απαιτεί την προστασία των αμάχων και υπογραμμίζει ότι ο ενδεχόμενος επαναπατρισμός Σύρων προσφύγων πρέπει να γίνει σε οικειοθελή βάση.
Η πρέσβης των ΗΠΑ Κέλι Κραφτ προειδοποίησε μετά τη συνεδρίαση του Σ.Α. την Τουρκία ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» αν δεν λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία των αμάχων. Δεν εξήγησε ποιες θα είναι αυτές.
Την Πέμπτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να διαδραματίσουν ρόλο μεσολαβητή μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων. Στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε πως βρίσκονται σε εξέλιξη κινήσεις για αυτό, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.