Επιστολή του Σ. Ι. Υπαλλήλων Λιβαδειάς προς τους Δημοτικούς Συμβούλους για την διοργάνωση και χρηματοδότηση «Λευκής Νύχτας»

Ανοιχτή Επιστολή του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς προς τους Δημοτικούς Συμβούλους για την διοργάνωση και χρηματοδότηση «Λευκής Νύχτας»

Αγαπητοί -Αγαπητές,

Το Σωματείο μας, με αφορμή τη “λευκή νύχτα” που  ο Εμπορικός Σύλλογος θα πραγματοποιήσει στην πόλη μας και το αίτημα του,  που φέρνει για δεύτερη προς το Δημοτικό Συμβούλιο,  σας καλεί να μην το ψηφίσετε. Δεν πρόκειται για μια απλή συνδιοργάνωση ή χρηματοδότηση αλλά για την παράταση του ωραρίου και αυτό καλείστε να ψηφίσετε.

Η παράταση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων, με όποια μορφή, δίνει επιχειρήματα στις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου να επιζητούν την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου. Μια εξέλιξη που δεν έχει να προσφέρει τίποτε σε μας τους εργαζόμενους, αφού μας αφαιρεί ακόμη περισσότερα δικαιώματα, περιορίζει τον ελεύθερο χρόνο που διαθέτουμε για μας και τις οικογένειές μας, καθώς επίσης μεγαλώνει τον όγκο των απλήρωτων και ανασφάλιστων επιπλέον ωρών εργασίας.

Όλοι αυτοί που μιλάνε για «γιορτή», «δική μας νύχτα», «τόνωση της αγοράς», σφυρίζουν αδιάφορα στην ένταση της εκμετάλλευσης και την πλήρη καταπάτηση κάθε εργασιακού δικαιώματος, ακόμα και των λίγων νόμιμων υποχρεώσεων που έχουν πια οι εργοδότες. Τους θυμίζουμε

1.    Καμία θέση εργασίας δεν προέκυψε από τέτοιες δραστηριότητες επέκτασης του ωραρίου, απλά εντατικοποιήθηκε η δουλειά για τους υπαλλήλους.

2.   Σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι επιχειρήσεις δεν δήλωσαν ούτε πλήρωσαν υπερωρίες για τις επιπλέον ώρες.

3.   Σε πολλές περιπτώσεις δεν δόθηκε η νόμιμη προσαύξηση 25% για νυχτερινή εργασία, δηλ. μετά τις 22:00 το βράδυ.

Αυτά είναι λίγα από τα παραδείγματα της “γιορτής” για πολλούς εργαζόμενους, που φυσικά στερούνται και του δικαιώματος να διασκεδάσουν και αυτοί με την οικογένειά τους σε εκδηλώσεις που πληρώνουν και οι ίδιοι – για να μην ξεχνιόμαστε –  μέσα από τα δημοτικά τέλη , δηλαδή την χρηματοδότηση που σας καλούν , να εγκρίνετε.

Εμείς εμμένουμε στη θέση μας για 40ωρο – 5ήμερο – 8ωρο, με καμιά απελευθέρωση του ωραρίου. Παλεύουμε για ανάκτηση των απωλειών που είχαμε τα τελευταία χρόνια, για μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Θεωρούμε φυσικούς μας συμμάχους τους μικρούς εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους και γι’ αυτό τους λέμε ότι μπορούν να οργανώσουν όσες γιορτές θέλουν και μπορούν, μέρα ή νύχτα στην πόλη, αλλά όχι με τα καταστήματα ανοιχτά. Αυτή τους η πρόθεση για ανοιχτά καταστήματα και τη νύχτα επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τη θέση των εργαζομένων, αλλά τελικά και τη δική τους θέση.

Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να δυναμώσει το κοινό μέτωπο αγώνα των υπαλλήλων με τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν λέμε όλη την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες και να γινόμαστε οι ίδιοι φορείς αξιοποίησης της απελευθέρωσης του ωραρίου, αλλά να παλέψουμε ενάντια στα χαράτσια, τον ΕΝΦΙΑ και τη φοροληστεία, ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής-αργίας, για δουλειά και ζωή με πλήρη δικαιώματα, μέσα από τους συλλόγους και τα σωματεία μας.

Για άλλη μια φορά σας καλούμε να καταψηφίσετε την πρόταση για παράταση του ωραρίου .

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς

Σχετικά