Γιορτή του Ευαγγελιστού Λουκά σε Θήβα και Ορχομενό-Φωτογραφίες

Τον ιδρυτή του Ευαγγελιστή Λουκά τίμησε η κατά Βοιωτίαν Εκκλησία την 17η και 18η Οκτωβρίου 2019.

Την παραμονή της εορτής Πέμπτη 17 Οκτωβρίου στον Ιερό Ναό του Ευαγγελιστού Λουκά στη Θήβα, όπου βρίσκεται και ο τάφος του Αγίου τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου με την συμμετοχή ιερέων της περιοχής και πολυάριθμων πιστών που κατέκλυσαν τον Ναό και τον προαύλιο χώρο. Το θείο λόγο κήρυξε ο πανοσ. Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Σεραφείμ π. Νεκτάριος Τσεκούρας, ο οποίος ανέφερε ότι το όνομα Λουκάς προέρχεται από το λατινικό Lux που σημαίνει φως και ανέλυσε τι είναι φως και τι σκοτάδι.  Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού έφθασε στον Ναό μαζί με τη συνοδεία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Άρτης κ. Ιγνάτιος, ο οποίος  προεξήρχε της ιεράς λιτανείας που έγινε στους δρόμους της πόλεως των Θηβών, αμέσως μετά τον Εσπερινό.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη πρώην Άρτης κ. Ιγνάτιο για την παρουσία του στις λατρευτικές εκδηλώσεις για τον ιδρυτή της Βοιωτικής Εκκλησίας και εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά  για τα πλήθη των πιστών που συνέρρευσαν για να τιμήσουν τον Ευαγγελιστή Λουκά και να προσκυνήσουν τα τίμια λείψανά του και τον τάφο του. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και στο θέμα που απασχολεί την επικαιρότητα τον τελευταίο καιρό, αυτό της λειτουργίας του αποτεφρωτηρίου στη Ριτσώνα. Είπε ότι η Ιερά Μητρόπολη έχει εκφράσει από την αρχή την αντίθεσή της και ότι για το θέμα της καύσης των νεκρών έχει επίσημα τοποθετηθεί η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ανέφερε ότι η Εκκλησία δεν δέχεται για τα μέλη Της την αποτέφρωση του σώματος, διότι τούτο είναι ναός του Αγίου Πνεύματος, στοιχείο της υποστάσεως του κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν Θεού πλασθέντος ανθρώπου και περιβάλλει αυτό με σεβασμό και τιμή ως έκφραση αγάπης προς το κεκοιμημένο μέλος της και ως εκδήλωση πίστεως στην κοινή πάντων ανάσταση. Τόνισε, τέλος, ότι η άρνηση στην καύση των νεκρών και η εμμονή στην ταφή δεν οφείλεται σε σκοταδισμό, φανατισμό ή άλλες σκοπιμότητες από μέρους της Εκκλησίας, αλλά βασίζεται στη μακραίωνη ορθόδοξη παράδοση και αποτελεί κατάφαση στην καταξίωση του όλου ανθρώπου, άρα και του σώματος.

Το πρωί της Παρασκευής 18 Οκτωβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Άρτης κ. Ιγνάτιος τέλεσε την πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Ευαγγελιστού Λουκά Θηβών με την συμμετοχή ιερέων της πόλεως και πολλών πιστών.

Η μνήμη του Ευαγγελιστού Λουκά τιμήθηκε και στον Ορχομενό στον ομώνυμο του Αγίου Ιερό Ναό. Το απόγευμα της εορτής τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός και λιτάνευση της εικόνας του Αγίου. Ενώ, το πρωί της Παρασκευής 18 Οκτωβρίου τελέστηκε Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιώτατου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου. Το θείο λόγο κήρυξε ο πανοσ. αρχιμανδρίτης π. Ιερώνυμος Κυριαζής.

imtl.gr

Σχετικά