Μείωση 30% του τζίρου έχουν δει οι επιχειρηματίες των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, χρονικό διάστημα κατά το οποίο έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.
Δημοτική και ελληνική αστυνομία έχουν ριχθεί στη μάχη των ελέγχων στα καταστήματα, που όσο κρατάει ο καλός καιρός δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
Ωστόσο, ενόψει της έλευσης του χειμώνα η Νίκη Κωνσταντίνου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ) κρούει τον κώδωνα του κίνδυνου για λουκέτα σε επιχειρήσεις.
Όπως δηλώνει στη Voria.gr, οι επιχειρηματίες τάσσονται υπέρ του αντικαπνιστικού νόμου αρκεί βέβαια αυτός να εφαρμόζεται με λογική και «να μπορούν και οι καπνιστές και οι μη καπνιστές να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του κλάδου μας». «Στο εξωτερικό υπάρχει ολική απαγόρευση του καπνίσματος, ωστόσο έχουν μεριμνήσει και για τις εξαιρέσεις. Προστατεύω τον μη καπνιστή από τον καπνιστή, αλλά τον καπνιστή δεν τον εκδιώχνω από την επιχείρησή μου» αναφέρει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως με τον τρόπο που ισχύει ο νόμος η πελατεία θα μειωθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να κλείσουν και αρκετοί εργαζόμενοι να μείνουν άνεργοι.
Παράλληλα, η κ. Κωνσταντίνου προτάσσει δύο προβλήματα σχετικά με τους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων, όπου θα επιτρέπεται το κάπνισμα. «Πρώτον δεν έχουν όλες οι επιχειρήσεις εξωτερικό χώρο, όπως τα μπαρ, τα κλαμπ και τα αργιλάδικα» σημειώνει η ίδια, προτείνοντας ως λύση την τοποθέτηση υαλοπετασμάτων για τον διαχωρισμό στις αίθουσες. Δεύτερον, ο νόμος προβλέπει ότι ο εξωτερικός χώρος των καταστημάτων πρέπει να είναι ανοιχτός σε δύο πλευρές τουλάχιστον. «Ακόμη και αν μπει σόμπα στον εξωτερικό χώρο, τι νόημα όταν βρέχεται ο πελάτης;» διερωτάται η ίδια.
Αναφορικά με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, περί σκέψεων της κυβέρνησης για επιδότηση σε καταστήματα καφέ για την αγορά θερμαστρών, η πρόεδρος της ΠΑΣΚΕΔΙ απορρίπτει κάθε τέτοιο μέτρο τονίζοντας πως «θερμάστρες έχουμε». «Είναι ντροπιαστικό να μας λέει ότι θα επιδοτήσει σόμπες. Αν θέλει να επενδύσει ο υπουργός να ξεκινήσει από μία αντικαπνική εκστρατεία που θα αρχίσει από τα σχολεία, γιατί η εφαρμογή του νόμου είναι θέμα παιδείας» επισημαίνει η κ. Κωνσταντίνου και προσθέτει: «Ας επιδοτήσει υαλοπετάσματα ή ό,τι είναι να επιδοτηθεί για να υπάρχουν οι επιχειρήσεις και να μην κλείσουν». Καταγγέλλει δε το γεγονός πως το 20% του προστίμου θα πηγαίνει στον αστυνομικό – ελεγκτή που σημειώνει την παράβαση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μου φαίνεται σοβαρό σε μια ευνομούμενη δημοκρατική χώρα ο ελεγκτής εφαρμογής της νομοθεσίας, που είναι ο αστυνομικός, να πριμοδοτείται με 20% από την επιβολή του προστίμου διότι αυτό προκαλεί ανασφάλεια σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας. Δεν έχουν να πληρώσουν τα γιλέκα των αστυνομικών ή τα αναδρομικά και θα τα πληρώσουμε εμείς;».
Όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η ΠΑΣΚΕΔΙ αναμένεται να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου.