Ενα 48ωρο… αυξημένης ετοιμότητας η Βοιωτία για το νέο κύμα κακοκαιρίας

Λογω των  επικείμενων  χιονοπτώσεων  που  αναμένονται  από  τις  4,5  Ιανουάριου 2020,  και  εξ αιτίας των  προβλημάτων  που  παρουσιαστήκαν  με  το  φαινόμενο ΖΗΝΟΒΙΑ,  με  κτηνοτρόφους  που εγκλωβιστήκαν χωρίς  τα  απαραίτητα  εφόδια (τροφές,  φάρμακα,  καύσιμα  για  γεννήτριες  κλπ), με  αποτέλεσμα  οι  εργασίες αποχιονισμού  να καθυστερήσουν, και το κόστος  απεγκλωβισμού  εξ αιτίας των,   ανέβηκε,  ήταν  εκτός  σχεδιασμού. Και  όλα  αυτά  επειδή  οι  Δήμοι  και  οι  αρμόδιες υπηρεσίες  δεν   είχαν  ενημερώσει τους  κτηνοτρόφους.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας  και οι Υπηρεσίες που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα έχουν τεθεί  σε κατάσταση ετοιμότητας βάσει του σχεδιασμού τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των φαινομένων.

Τα Τμήματα Πολιτικής Προστασίας των Π.Ε.  θα  ενημερώσουν όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες,  τους Δήμους και  τις Εθελοντικές Οργανώσεις και θα ενεργοποιήσουν τα μνημόνια συνεργασίας με ιδιώτες,  ώστε να βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Επίσης οι Δήμοι της Περιφέρειας Στ. Ελλάδας δια των αρμοδίων υπηρεσιών τους να ενημερώσουν τους πολίτες που χρήζουν ιατρικής φροντίδας ή που θα πρέπει να μετακινηθούν για προγραμματισμένη ιατρική εξέταση ή ιατρικό έλεγχο να φροντίσουν  με μέριμνά τους έγκαιρα για την μετακίνησή τους ή και για την φιλοξενία τους , σε συνεργασία με τους οικείους τους.

          Επίσης   θα ενημερωθούν οι Δήμοι και οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων δια των Τμημάτων Πολιτικής Προστασίας ,  να θέσουν το προσωπικό και τα μέσα που διαθέτουν σε υψηλή ετοιμότητα ,και να λάβουν τα μέτρα σύμφωνα με το σχεδιασμό τους και τις αρμοδιότητές τους , όπως ορίζονται στο υπ. αριθμ.  8898/12-12-2019 (AΔΑ : 6ΨΔ046ΜΤ¨Β-ΡΤΘ)   Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό  και στο υπ. Αριθμ 7767/30-10-2019 (ΑΔΑ : ΩΧΦΧ46ΜΚ6Π-ΩΛΨ) έγγραφο της Γ.Γ.Π.Π. με θέμα “Σχεδιο δράσεων  Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων” .

Για  πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου και για ενημέρωση καιρού οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα  www.astynomia.grwww.hnms.gr,  στο τηλέφωνο 22613 50223  της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε.Β., καθώς και στο τηλέφωνο Εκτάκτων Αναγκών (22610 29036 24ωρου  λειτουργίας), και  στην  ιστοσελίδα  (tpp-vio@pste.gov.gr) του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας.

Φροντίστε να ενημερώνεστε διαρκώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Οι επίσημες πηγές ενημέρωσης είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.  Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε εναλλακτικά: Αστυνομία 100, Πυροσβεστικό Σώμα 199, ΕΚΑΒ 166, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.

Καλούμε τους  πολίτες να λάβουν τα παρακάτω μέτρα αυτοπροστασίας για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων που ενδεχομένως να προκύψουν και παρακαλούνται ειδικότερα οι πολίτες των ορεινών περιοχών και ειδικότερα οι επισκέπτες, εκδρομείς, κτηνοτρόφοι, να φροντίσουν για την επάρκεια προμηθειών (καύσιμης ύλης, ειδών πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, φαρμακευτικό υλικό κλπ) για το προσεχές διάστημα.

Επίσης οι εκδρομείς και οι επισκέπτες που διαμένουν ή επισκέπτονται  ορεινές και ημιορεινές περιοχές να προσαρμόσουν το πρόγραμμα διαμονής τους και της μετακίνησή τους λαμβάνοντας υπόψη ότι οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονται και αλλάζουν ταχύτατα και  ότι η πρόσβαση και ο καθαρισμός των οδών και η μετακίνηση ακόμη και των μηχανημάτων έργων στις περιοχές αυτές είναι χρονοβόρες

                                                                                                                  Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

                                                                                 Π.Ε. ΒΟΙΩΤΙΑΣ

                                                                                   ΦΑΝΗ   ΠΑΠΑΘΩΜΑ

Σχετικά