Κοροναϊός: Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη με ύποπτο κρούσμα

Την Παρασκευή (31/1) αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων για το περιστατικό που εντοπίστηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ

Σε συναγερμό έχουν τεθεί τις τελευταίες ώρες οι υγειονομικές αρχές όλης της χώρας αλλά και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, μετά το ύποπτο κρούσμα κοροναϊού που εντοπίσθηκε στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ασθενή που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα που θυμίζουν γρίπη. Άλλωστε ο νέος κοροναϊός πλήττει κυρίως το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα.

Όπως τονίζουν οι ίδιες πληροφορίες δείγμα εστάλη στο Ινστιτούτο Παστέρ προκειμένου να γίνει η εξειδικευμένη μοριακή εξέταση ενώ τα αποτελέσματα αναμένεται να εξαχθούν αύριο. Το ύποπτο περιστατικό που αφορά σε άνδρα που ταξίδεψε στην Κίνα, έθεσε σε κόκκινο συναγερμό τις υγειονομικές αρχές με το υπουργείο Υγείας να αναμένει με αγωνία τα αποτελέσματα.

Νέα μέτρα
Πάντως εξαιτίας και της γρήγορης εξάπλωσης του κορωνοϊού, το υπουργείο Υγείας θέτει σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα με τη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας για τον νέο κορωνοϊό που συγκαλεί ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας για τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της προετοιμασίας και θωράκισης της χώρας για το νέο κορωνοϊό. Τα νέα επιπλέον μέτρα δεν θα ληφθούν τυχαία καθώς οι ειδικοί επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θεωρούν πιθανό το σενάριο να περάσει και τα ελληνικά σύνορα ο νέος κορωνοϊός.

Να σημειωθεί ότι στις αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας (Ε.ΣΥ.Δ.Υ.) περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η γνωμοδότηση σε θέματα αξιολόγησης κινδύνων και η διαμόρφωση προτάσεων σε θέματα στρατηγικής για τη Δημόσια Υγεία.

Να σημειωθεί ότι δύο είναι τα εγκεκριμένα εργαστήρια για μοριακούς ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό: Το Ινστιτούτο Παστέρ και το ειδικό μικροβιολογικό εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σχετικά