Κοροναϊός: Παγκόσμιο συναγερμό κήρυξε ο ΠΟΥ για τον φονικό ιό

Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες – Τι δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε παγκόσμιο συναγερμό για την εξάπλωση του κοροναϊού που εκδηλώθηκε στην κινέζικη πόλη Γουχάν. Την ίδια ώρα, ο ιός εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς στην Κίνα αλλά και στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία είναι «ένα εξαιρετικό γεγονός που συνιστά κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς σημειώνεται διεθνής εξάπλωση μιας ασθένειας η οποία δυνητικά απαιτεί συντονισμένη διεθνή δράση».

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους ανακοίνωσε την απόφαση έπειτα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτάκτων Αναγκών, ενός ανεξάρτητου πάνελ ειδικών, την ώρα που έχουν καταγραφεί κρούσματα του νέου κοροναϊού σε τουλάχιστον 18 χώρες. Η κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στον πλανήτη, όπως εξήγησαν οι αρμόδιοι οφείλεται όχι τόσο στα όσα συμβαίνουν στην Κίνα, αλλά στην εξάπλωση του ιού σε άλλες χώρες.

Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι η πιθανότητα ο ιός να μεταφερθεί σε χώρες όπου το σύστημα υγείας είναι πολύ πιο αδύναμο». Υπενθυμίζεται ότι ο ΠΟΥ είχε αποφύγει τις προηγούμενες ημέρες σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του να κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό.

Κοροναϊός: 98 τα κρούσματα εκτός Κίνας

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων εκτός Κίνας ανέρχεται πλέον σε 98, τα οποία έχουν σημειωθεί σε 18 χώρες ανά τον κόσμο. Σε οκτώ περιπτώσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κοροναϊού, ο ιός φαίνεται πως μεταδόθηκε από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεχάρη, σύμφωνα με τον Guardian, την Κίνα για τις προσπάθειές της να περιορίσει την εξάπλωση του κοροναϊού και σημείωσε πως κήρυξη εκτάκτου ανάγκης δεν αποτελεί πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της χώρας.

Μέχρι στιγμής έχουν πεθάνει από τον φονικό ιό τουλάχιστον 170 άνθρωποι ενώ έχουν επιβεβαιωθεί 7.711 κρούσματα και άλλα 12.167 ύποπτα. 

Ύποπτο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη

Την ώρα πάντως που ο πλανήτης κηρύσσεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ύποπτο κρούσμα έχει εντοπιστεί και στη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα, ο Ελληνας που ταξίδεψε το προηγούμενο διάστημα στη Γουχάν νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και το Ινστιτούτο Παστέρ μένει να ανακοινώσει την Παρασκευή εάν έχει προσβληθεί από τον ιό. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ethnos.gr, πάντως, είναι πολύ πιθανό να έχει προσβληθεί από γρίπη ο 63χρονος. Στο μεταξύ, δύο ακόμη Έλληνες (σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία) είναι αποκλεισμένοι κοντά στην «απαγορευμένη πόλη», με έναν εξ αυτών να μιλά στο OPEN και να περιγράφει πώς έμεινε εγκλωβισμένος στην Κίνα.

Πάντως, το γύρο του Διαδικτύου έκαναν και την Πέμπτη φωτογραφίες από δορυφόρο που δείχνουν τη Γουχάν να είναι τελείως έρημη.

Σχετικά