Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να φορέσετε ιατρική μάσκα-Φωτογραφίες

Οι ιατρικές ή αλλιώς χειρουργικές μάσκες, χρησιμοποιούνται κυρίως από τους επαγγελματίες της υγείας για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους άλλους από την εξάπλωση των μολυσματικών ασθενειών του αέρα, των σωματικών υγρών και των σωματιδίων. Είναι σχεδιασμένες από υλικά που μπορούν να εμποδίσουν μεγάλα σωματίδια, πιτσιλίσματα, σπρέι και σταγονίδια, τα οποία μπορεί να περιέχουν ιούς ή βακτηρίδια. Παρ’ όλα αυτά, μικρά σωματίδια ενδέχεται να είναι σε θέση να διεισδύσουν σε μια ιατρική μάσκα. Και επειδή η μάσκα δεν είναι κολλημένη ερμητικά στο δέρμα σας, τα σωματίδια είναι επίσης ικανά να διεισδύσουν και σε αυτά τα ανοίγματα.

Τα σημαντικά βήματα τοποθέτησής της

1.Πριν αγγίξετε μια καθαρή ιατρική μάσκα, πλύνετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό.

Αφού εφαρμόσετε σαπούνι στα υγρά σας χέρια, τρίψετε τα για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα πριν τα ξεπλύνετε.

Χρησιμοποιείτε πάντα μια καθαρή πετσέτα για να στεγνώσετε τα χέρια σας, και στη συνέχεια τοποθετήστε την χαρτοπετσέτα σε κάδο απορριμμάτων. Πριν την απορρίψετε, ίσως θέλετε να χρησιμοποιήσετε αυτή την πετσέτα χαρτιού για να ανοίξετε / κλείσετε μια πόρτα.

2.Ελέγξτε την ιατρική μάσκα για ελαττώματα.

Μόλις πάρετε μια νέα (αχρησιμοποίητη) ιατρική μάσκα από το κουτί, ελέγξτε την για να βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχει ελαττώματα, τρύπες ή δάκρυα στο υλικό. Εάν η μάσκα έχει κάτι από τα παραπάνω, πετάξτε την μακριά και επιλέξτε μια άλλη (μη χρησιμοποιημένη) μάσκα από το κουτί.

3. Κεντράρετε σωστά την κορυφή της μάσκας.

Προκειμένου η μάσκα να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο δέρμα σας, το πάνω τμήμα της μάσκας θα έχει μια εύκαμπτη αλλά σκληρή άκρη που εφαρμόζει καλά γύρω από τη μύτη σας. Βεβαιωθείτε ότι αυτή η εύκαμπτη πλευρά είναι στραμμένη προς τα πάνω πριν εφαρμόσετε τη μάσκα στο πρόσωπό σας.

4. Βεβαιωθείτε ότι η σωστή πλευρά της μάσκας είναι στραμμένη προς τα έξω.

Το εσωτερικό των περισσότερων ιατρικών μασκών είναι λευκού χρώματος, ενώ το εξωτερικό έχει κάποιου είδους χρώμα. Πριν την εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπό σας, βεβαιωθείτε ότι η λευκή πλευρά της μάσκας είναι στραμμένη προς το πρόσωπό σας.

5. Ρυθμίστε το κομμάτι της μύτης.

Τώρα που η ιατρική μάσκα είναι στη θέση της στο πρόσωπό σας, χρησιμοποιήστε το δείκτη και τον αντίχειρά σας για να πιέσετε το εύκαμπτο τμήμα της άνω άκρης της μάσκας γύρω από τη γέφυρα της μύτης σας.

6.Τοποθετήστε τη μάσκα στο πρόσωπό σας και κάτω από το πηγούνι σας.

Μόλις η μάσκα είναι πλήρως ασφαλισμένη, ρυθμίστε την ώστε να καλύπτει το πρόσωπό σας και το στόμα και έτσι η κάτω άκρη να είναι κάτω από το πηγούνι σας.

Πώς να βγάλετε τη μάσκα:

1. Καθαρίστε τα χέρια σας.

 Ανάλογα με το τι κάνατε με τα χέρια σας προτού αφαιρέσετε τη μάσκα σας, μπορεί να χρειαστεί να πλύνετε τα χέρια σας. Ή ίσως χρειαστεί να αφαιρέσετε ιατρικά γάντια, να πλύνετε τα χέρια σας, και στη συνέχεια να αφαιρέσετε τη μάσκα.

2. Αφαιρέστε προσεκτικά τη μάσκα.

Αφαιρέστε τη μάσκα αγγίζοντας τις άκρες. Μην αγγίζετε το μπροστινό μέρος της μάσκας που ενδέχεται να έχει μολυνθεί.

3. Απομακρύνετε τη μάσκα σας με ασφάλεια.

Οι ιατρικές μάσκες είναι σχεδιασμένες να χρησιμοποιούνται μόνο μία φορά.

Επομένως, όταν βγάλετε τη μάσκα, τοποθετήστε την αμέσως στα σκουπίδια.

4. Πλύνετε τα χέρια σας ξανά.

Μόλις απορρίψετε την μάσκα με ασφάλεια, πλύνετε τα χέρια σας για άλλη μια φορά για να βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρά και ότι δεν μολύνθηκαν αγγίζοντας τη βρώμικη μάσκα.

Πηγή: Wikihow

Σχετικά