Μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, καταιγίδες και χιόνια έρχονται τις επόμενες ώρες

Σημαντική «βουτιά» στη θερμοκρασία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, χιόνια ακόμα και στα ορεινά και ημιορεινά της Αττικής έρχονται την Πέμπτη, μετά την πρώτη «γεύση» που μας έδωσε η κακοκαιρία το πρωί της Τετάρτης – Προβλήματα σε θαλάσσιες συγκοινωνίες από τους ισχυρούς ανέμους

Η πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα, οι χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά σε αρκετά σημεία της χώρας και οι σπραδικές βροχές και καταιγίδες στο Αιγαίο, στο Ιόνιο και τα νότια ηπειρωτικά, συνοδευόμενα από ισχυρούς ανέμους, είναι τα κύρια στοιχεία που θα μας απασχολήσουν, καιρικά, το επόμενο διήμερο.

Από το πρωί της Τετάρτης, ο καιρός ξεκίνησε να δείχνει τις άγριες διαθέσεις του, με χιόνια σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονιάς, στα ορεινά της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, ενώ καταιγίδα μικρής, σχετικά, διάρκειας ξέσπασε λίγο πριν τις 10 το πρωί στην Αττική.

Χιόνια στη Μακεδονία, καταιγίδα στην Αττική το πρωί της Τετάρτης

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστα Λαγουβάρδο, «η καταιγίδα αυτή ήταν το πρώτο πέρασμα της διαταραχής των επόμενων ωρών». «Για σήμερα τα πολύ έντονα φαινόμενα θα εξασθενήσουν» πρόσθεσε ο κ. Λαγουβάρδος διευκρινίζοντας ότι «θα έχουμε βροχές αλλά όχι τόσο σημαντικές. Να δούμε αύριο πόσο χαμηλά θα φτάσουν τα χιόνια».Όπως ειπε «η θερμοκρασία έχει ήδη πέσει πολύ στη Βόρεια Ελλάδα και από αύριο θα επηρεαστεί η χώρα και στα νοτιότερα κομμάτια συμπεριλαμβανομένης της Αττικής». «Μας κάνει εντύπωση αυτή η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας αλλα είναι κάτι που συμβαίνει μέσα στον χειμώνα» κατέληξε.
Χαρακτηριστικές της απότομης βουτιάς στον υδράργυρο είναι οι καταγραφές από τη θερμοκρασία κατά τις βραδινές ώρες στη Θεσσαλονίκη. Στον Χορτιάτη στις 3 τα ξημερώματα το θερμόμετρο έδειχνε λίγο πάνω από τους 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ, μία μόλις ώρα μετά, στις 4, η θερμοκρασία έπεσε στον 1 βαθμό!Πτώση θερμοκρασίας – Τι ακολουθεί Τετάρτη και Πέμπτη

Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας μέχρι και την Παρασκευή, στις πρώτες πρωινές ώρες της οποίας αναμένεται να καταγραφούν οι χαμηλότερες τιμές της (-6 στη Φλώρινα, 0 στη Θεσσαλονίκη και 3 βαθμοί Κελσίου στην Αθήνα).

Στο υπόλοιπο της Τετάρτης τώρα, χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά των νοτίων ηπειρωτικών και της Ηπείρου, καθώς και στα ορεινά και ημιορεινά της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας. Βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται στο Αιγαίο, στο Ιόνιο, στα νότια ηπειρωτικά και κατά τόπους σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου των κεντρικών και βορείων ηπειρωτικών. Τα φαινόμενα στο Ανατολικό Αιγαίο και στη Θράκη και ενδεχομένως και σε άλλες νησιωτικές περιοχές, θα είναι κατά τόπους έντονα.

Την Πέμπτη, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, της Εύβοιας και των Βορείων Κυκλάδων και σταδιακά και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου των παραπάνω περιοχών. Χιονοπτώσεις επίσης αναμένονται και στα ορεινά της Κρήτης από το μεσημέρι. Βροχές θα σημειωθούν στις υπόλοιπες περιοχές του Κεντρικού και Νοτίου Αιγαίου και στην Κρήτη. Σποραδικές καταιγίδες αναμένονται κυρίως στο Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη έως το πρωί. Ιδιαίτερα για την Αττική, αναμένονται βροχοπτώσεις και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά του νομού που από το πρωί θα επηρεάσουν σταδιακά και περιοχές χαμηλού υψομέτρου κυρίως στα βόρεια του νομού.

Ισχυροί άνεμοι – Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Για το υπόλοιπο της Τετάρτης, οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές έως βορειοδυτικές διευθύνσεις έως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ. Στο σχετικό χάρτη φαίνεται η διεύθυνση και η ταχύτητα του ανέμου το απόγευμα της Τετάρτης. Την Πέμπτη οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους και θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση.

Οι ισχυροί άνεμοι έχουν προκαλέσει προβλήματα και στις θαλάσσιες συγκοινωνίες, καθώς δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων για τον Αργοσαρωνικό. Κατά την κρίση του πλοιάρχου εκτελούνται τα δρομολόγια στη γραμμή Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας. Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές Πάχη Μεγάρων-Σαλαμίνα, Αγία Μαρίνα-Νέα Στύρα, Καβάλα-Πρίνος, Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλλονιά.     

Σχετικά