Αδελφοποιούνται οι Δήμοι Σπάρτης – Αλιάρτου Θεσπιέων- Δύο Δήμοι μια Ιστορία

Η ιστορία αδελφοποιεί τους δύο δήμους, 2500 χρόνια μετά την Μάχη των Θερμοπυλών.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης,  εκτιμώντας τους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν την Σπάρτη με τις Θεσπιές, αποφάσισε την αδελφοποίηση του Δήμου Σπάρτης με τον Δήμο Αλιάρτου Θεσπιέων.

Ακολουθώντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης για αδελφοποίηση των δύο Δήμων Σπάρτης-Αλιάρτου Θεσπιέων,σύμφωνα με πληροφορίες  του permissos.gr,προγραμματίζεται στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αλιάρτου Θεσπιέων,να ληφθεί η αντίστοιχη απόφαση.

Δείτε την απόφαση και την συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σπάρτης

Περί αδελφοποίησης του Δήμου Σπάρτης με τον Δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων και τον Δήμο Θηβαίων

Εισηγήτρια:  κ.Ευγενία Πρέβα-Λιαδή 

Σήμερα, στις 27 του μηνός  Ιανουαρίου του έτους 2020, ημέρα Δευτέρα   και ώρα 19:00, στη Σπάρτη που είναι έδρα του Δήμου Σπάρτης, συνήλθε σε   τακτική δημόσια συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Σπάρτης, μετά από την με αριθ.πρωτ.:1221/23-01-2020 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου αυτού, που δημοσιεύθηκε στον ειδικό χώρο ανακοινώσεων και στην ιστοσελίδα του Δήμου και γνωστοποιήθηκε στο Δήμαρχο, στους δημοτικούς συμβούλους και στους προέδρους  των κοινοτήτων  σύμφωνα με το άρθρο 74 του Ν.4555/2018.

Αριθ. απόφασης      9/27-01-2020

ΘΕΜΑ 1Ο :Περί αδελφοποίησης του Δήμου Σπάρτης με τον Δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων και τον Δήμο Θηβαίων

Εισηγήτρια:  κ.Ευγενία Πρέβα-Λιαδή 

Εισήγηση Επιτροπής Αδελφοποιήσεων (αριθ. πρωτ.1010/21-01-2020)

ΘΕΜΑ: «Περί αδελφοποίησης του Δήμου Σπάρτης με τον Δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων και τον Δήμο Θηβαίων»

Κύριε Πρόεδρε,

Κατόπιν της συνεδρίασης της Eπιτροπής Αδελφοποιήσεων του Δήμου Σπάρτης, που πραγματοποιήθηκε στις 20/01/2020, σας ενημερώνουμε ότι ομόφωνα αποφασίσαμε να εισηγηθούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο την αδελφοποίηση του  Δήμου Σπάρτης με το Δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων και τον Δήμο Θηβαίων.

Σχετικά με την αδελφοποίηση με το Δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων εισηγούμαστε τα εξής:

Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 2.500 χρόνια από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας κρίνεται ουσιαστική και αναγκαία η αδελφοποίηση του Δήμου μας με τον Δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων. Ο ρόλος των Θεσπιέων κατά τους περσικούς πολέμους ήταν ιδιαίτερα ενεργός και καθοριστικός, ενώ πασίγνωστη είναι η ηρωική τους στάση κατά τη μάχη των Θερμοπυλών.

Στη μάχη των Θερμοπυλών το 480 π.Χ., επτακόσιοι (700) Θεσπιείς, υπό την ηγεσία του Δημοφίλου του Διαδρόμου, πολέμησαν δίπλα στον βασιλιά Λεωνίδα και τους τριακόσιους (300) Σπαρτιάτες αρνούμενοι, αν και τους είχε επιτραπεί, να φύγουν. Οι Σπαρτιάτες και οι Θεσπιείς έπεσαν ένδοξα δίνοντας διαχρονικό μήνυμα αυτοθυσίας στην Οικουμένη. Για τη στάση τους αυτή, ο Ξέρξης, κατά το πέρασμά του από τη Βοιωτία, πυρπόλησε και λεηλάτησε τις Θεσπιές. Αυτοί όμως δεν πτοήθηκαν και τον επόμενο χρόνο, στη σημαντικότατη και νικηφόρα μάχη των Πλαταιών το 479π.Χ, αγωνίστηκαν με 2500 άνδρες αποδεικνύοντας το σθένος τους και το ηρωικό τους διαμέτρημα. Η πόλη των Θεσπιέων ξαναχτίστηκε με την υποστήριξη των Αθηναίων και το όνομά της χαράχτηκε στον αναθηματικό τρίποδα, τον οποίο αφιέρωσε η πανελλήνια συμμαχία των 31 πόλεων στον ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς.  

Η αρχαία Θέσπεια (Θεσπιαί) κατείχε σημαντικότατη θέση στο Κοινό των Βοιωτών και βρισκόταν σε διαρκή αντιπαράθεση με τη Θήβα, η οποία κατέστρεψε τις Θεσπιές εκ θεμελίων το 423 π.Χ, κατηγορώντας την για «αττικισμό» και το 373 π.Χ. κατεδάφισε τα τείχη της, που τα είχε οικοδομήσει ο βασιλιάς Αγησίλαος της Σπάρτης. Κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους είχε ιδιαίτερα ευεργετική μεταχείριση από τους Ρωμαίους και γνώρισε μεγάλη ακμή.

Από τις αρχαίες Θεσπιές διατηρούνται μόνο επιγραφές και γλυπτά, ενώ σημαντικά μνημεία του λατρευτικού χώρου των αρχαίων Θεσπιών, αφιερωμένου στις Μούσες, έχουν ανακαλυφθεί στην κοιλάδα των Μουσών, στις πλαγιές του Ελικώνα. 

Σήμερα οι Θεσπιές είναι οικισμός με πληθυσμό 1.139 κατοίκων (απογραφή 20011) του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιών με έδρα την Αλίαρτο 4.402 κατοίκων.

Για τη νεότερη ιστορία του Δήμου αξίζει να σημειώσουμε ότι η ανάπτυξη της Αλιάρτου και γενικά της περιοχής συνδέεται άμεσα με την αποξήρανση της λίμνης Κωπαΐδας (1850-1930), καθώς αυτή επέφερε την αύξηση της καλλιεργήσιμης γης και τη μεγάλη αύξηση του πληθυσμού. Επιπλέον, η αγγλική εταιρεία υλοποίησης του έργου κατασκεύασε στην Αλίαρτο τις σημαντικότατες κτιριακές της εγκαταστάσεις, γνωστές σήμερα ως «Κήπος».

Ο Δήμος Αλιάρτου – Θεσπιών με επικεφαλής τον δήμαρχο Γεώργιο Ντασιώτη παρουσιάζεται ιδιαίτερα δραστήριος και κατατάσσεται στους 10 πιο αποτελεσματικούς Δήμους της χώρας ανάμεσα σε 320, βάσει των επιδόσεών τους στην οικονομική διαχείριση, στη διαφάνεια, στη λογοδοσία και στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες. Επιπλέον υλοποιεί απαιτητικά αναπτυξιακά έργα, όπως αυτό με τίτλο «Δημιουργική Επανάχρηση Παλαιών Αποθηκών Οργανισμού Κωπαΐδας» και ενδιαφέροντα δωρεάν προγράμματα, όπως ο «Πειραματικός Αγρός», το ελεύθερο για ενήλικες «Λαϊκό Πανεπιστήμιο», η δωρεάν πρόσβαση των δημοτών στο Ίντερνετ κ.α. πολλά.

Σχετικά με την αδελφοποίηση με το Δήμο Θηβαίων εισηγούμαστε τα εξής:

Στο πλαίσιο των εορτασμών των 2500 χρόνων από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, επιθυμούμε την αδελφοποίηση με τον Δήμο Θηβαίων, αφενός για να αποκαταστήσουμε ιστορικά τις σχέσεις μας με τη Θήβα που δεν ήταν ιδιαίτερα καλές και αφετέρου για να αποδώσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στις Πλαταιές που, αν και μικρή πόλη, στήθηκε στην πρώτη γραμμή απέναντι στην περσική απειλή. 

Κατά την αρχαιότητα οι Πλαταιές ήταν σύμμαχος της Αθήνας και βρισκόταν σε διαρκή αντιπαράθεση με τη Θήβα, η οποία ήθελε να την ηγεμονεύει. Ως προς τη σχέση της με τη Σπάρτη, αξίζει να αναφέρουμε ότι το 519 π.Χ. οι Πλαταιείς, για να μην υποταχθούν στους Θηβαίους, ζήτησαν από τον βασιλιά των Σπαρτιατών Κλεομένη τον Α΄ να γίνουν σύμμαχοι. Όμως ο Κλεομένης τους προέτρεψε να συμμαχήσουν με τους Αθηναίους, εκτιμώντας την απόσταση που τους χώριζε από τη Σπάρτη και διαβλέποντας τον επερχόμενο περσικό κίνδυνο. Το 464 π.Χ., όταν οι Σπαρτιάτες αντιμετώπιζαν την εξέγερση των ειλώτων και την πολιορκία της Ιθώμης, οι Πλαταιείς τους ενίσχυσαν στέλνοντας στη Μεσσηνία το ένα τρίτο των οπλιτών τους.

Κατά τους περσικούς πολέμους οι Πλαταιές ανήκαν στην Πανελλήνια Συμμαχία και μαζί με τις Θεσπιές ήταν οι μόνες πόλεις της Βοιωτίας που δεν εμήδισαν. Οι Πλαταιείς πολέμησαν στη Ναυμαχία του Αρτεμισίου το 480 π.Χ. -που διεξαγόταν ταυτόχρονα με τη μάχη των Θερμοπυλών- και τον επόμενο χρόνο στην πασίγνωστη μάχη των Πλαταιών, όπου αρχιστράτηγος του Πελοποννησιακού στρατού ήταν ο βασιλιάς της Σπάρτης Παυσανίας, αγωνίστηκαν με 1000 οπλίτες σημειώνοντας την αποφασιστική νίκη για την ελευθερία.

Ακολούθησε η νικηφόρα ναυμαχία της Μυκάλης και η περσική απειλή ήταν πλέον παρελθόν. Μετά τη νίκη των Ελλήνων κατά των Περσών, οι Πλαταιές θεωρήθηκαν “Ιερή Πόλη” και οι ελληνικές σύμμαχες πόλεις υποσχέθηκαν να μην επιτεθούν ποτέ εναντίον της, ενώ κάθε χρόνο γίνονταν εκδηλώσεις τιμής για τη μάχη.

Σήμερα, στους πρόποδες του Κιθαιρώνα, το πεδίο της μάχης έχει πλέον μετατραπεί σε αρχαιολογικό χώρο και από τις αρχαίες Πλαταιές διατηρούνται τμήματα της οχύρωσης, ο ναός της Ήρας και τα θεμέλια του βωμού που έχτισαν οι Έλληνες μετά την ξακουστή μάχη, κατά παραγγελία του Μαντείου των Δελφών. 

Η Αρχαία Θήβα ήταν μία από τις ισχυρότερες αρχαίες ελληνικές πόλεις και κατείχε ηγεμονική θέση στο Κοινό των Βοιωτών. Στους περσικούς πολέμους μήδισε, συνεργάστηκε με τους Πέρσες και γι’ αυτό τιμωρήθηκε υποδειγματικά από τους υπόλοιπους Έλληνες.

Υπήρξε σύμμαχος της Σπάρτης κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, όμως μετά το τέλος του πολέμου συμμάχησε με την Αθήνα. Οι Θηβαίοι έδωσαν πολλές μάχες εναντίον των Σπαρτιατών και κατάφεραν να κυριαρχήσουν στον ελλαδικό χώρο για μία μεγάλη περίοδο του 4ου  π.Χ. αι. Από τις σημαντικότερες υπήρξε η μάχη στα Λεύκτρα Βοιωτίας το 371 π.Χ., όπου οι Θηβαίοι με τον ιδιοφυή στρατηγό Επαμεινώνδα και τη «λοξή» φάλαγγα» νίκησαν τους Σπαρτιάτες και τον βασιλιά τους Κλεόμβροτο, νίκη που σήμανε τη λήξη της σπαρτιατικής ηγεμονίας και την αρχή της Θηβαϊκής ηγεμονίας.

Όμως οι Σπαρτιάτες μπορεί να ηττήθηκαν αλλά σε καμία περίπτωση δεν παρέδωσαν τα όπλα τους. Ακολούθησε η μάχη στη Μαντίνεια Αρκαδίας το 362 π.Χ., όπου οι Θηβαίοι κατατρόπωσαν τους Σπαρτιάτες και τον βασιλιά τους Αγησίλαο Β΄, όμως εκεί τραυματίστηκε θανάσιμα και ο στρατηγός Επαμεινώνδας και  χωρίς τον Επαμεινώνδα η ηγεμονία της Θήβας έληξε άδοξα. 

Πολλά ακόμα θα μπορούσαμε να πούμε για την ιστορία της Θήβας κατά τους βυζαντινούς και νεότερους χρόνους καθώς και για τις αρχαιότητες και τα μνημεία της που είναι πράγματι πολύτιμα για τον ελληνικό πολιτισμό.

Ωστόσο δεν μπορούμε να παραλείψουμε και να μην αναφέρουμε ότι ο μυθολογικός της κύκλος, σύμφωνα με τον οποίο η Θήβα κτίστηκε από τον Κάδμο, είναι από τους σημαντικότερους της αρχαίας Ελλάδας, με διασημότερες ιστορίες αυτές του Οιδίποδα και των Επτά επί Θήβας, που ενέπνευσαν τις αντίστοιχες τραγωδίες, συνεχίζουν να εμπνέουν και αποτελούν μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι οι Πλαταιές και η Θήβα συνδέονται ιστορικά με την αρχαία Σπάρτη και εναπόκειται σε εμάς, στο πλαίσιο της αδελφοποίησης, να διερευνήσουμε τη δυνατότητα νέων διαύλων επικοινωνίας και συνεργασίας με τη σύγχρονη πλέον Θήβα. 

Η σύγχρονη Θήβα είναι έδρα του Δήμου Θηβαίων με 22.883 κατοίκους (απογραφή 2011) και οι Πλαταιές είναι κοινότητα του Δήμου Θηβαίων με 944 κατοίκους. Ο Δήμαρχος, Γεώργιος Δ. Αναστασίου, εξελέγη για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2019.

Η πεδιάδα της Θήβας είναι μια από τις πλουσιότερες και πιο εύφορες αγροτικές περιοχές της Ελλάδας, ενώ η Βιομηχανική Περιοχή της συγκεντρώνει πάρα πολλές επιχειρήσεις. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι η σύγχρονη πόλη της Θήβας είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας πόλης, κάτι αντίστοιχο με την περίπτωση της Σπάρτης. Επίσης πρόσφατα ανακατασκεύασε ριζικά και επέκτεινε το παλαιό της μουσείο δημιουργώντας ένα σύγχρονο, αντάξιο της μακραίωνης βοιωτικής ιστορίας, με σχεδόν ολοκληρωτική ανανέωση των εκθεμάτων του. Στη Θήβα όπως και στη Σπάρτη λειτουργεί ΤΕΙ με ένα τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις «Πινδάρεια», οι οποίες περιλαμβάνουν παραστάσεις αρχαίου δράματος και συναυλίες.

Συμπερασματικά, ο Δήμος Σπάρτης και ο Δήμος Θήβας, εκτός από τους ιστορικούς δεσμούς τους, παρουσιάζουν σήμερα κοινό προφίλ, όσον αφορά τον πληθυσμό, τη γεωργική οικονομία, τη διαχείριση ή την δυνάμει διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Με την παρούσα εισήγηση καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο :

1. Να εγκρίνει τη σύναψη αδελφοποίησης του Δήμου Σπάρτης με τον Δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων προκειμένου : 1) την απόδοση φόρου τιμής στη μνήμη των 700 Θεσπιέων, οι οποίοι μαζί με τον βασιλιά Λεωνίδα και τους 300 Σπαρτιάτες έπεσαν ένδοξα στις Θερμοπύλες, δίνοντας διαχρονικό μήνυμα αυτοθυσίας στην Οικουμένη, 2) την ενεργή συμμετοχή του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων μέσω των καλλιτεχνικών, πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων τους  στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 2500 χρόνια που θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Σπάρτης, 3) την περαιτέρω προώθηση τη συνεργασίας των δύο Δήμων σε όλα τα επίπεδα: τοπική οικονομική ανάπτυξη, αειφόρος ανάπτυξη, τέχνη, πολιτισμός, νέοι, κοινωνική συμμετοχή, αλληλεγγύη, τοπικές δημόσιες υπηρεσίες κ.λπ., εντοπίζοντας τους κοινούς μας στόχους και θέτοντας τις βάσεις και τις δεσμεύσεις για μια μακροπρόθεσμη και ουσιαστική αδελφοποίηση.

2. Να εγκρίνει τη σύναψη αδελφοποίησης του Δήμου Σπάρτης με τον Δήμο Θήβας προκειμένου : 1) την απόδοση φόρου τιμής στις αρχαίες Πλαταιές, για την καθοριστική συμβολή της στην περσική αντίσταση, 2) την αποκατάσταση των -ιστορικά όχι και ιδιαίτερα καλών- σχέσεων της αρχαίας Σπάρτης με τη Θήβα μέσω της πρόσκλησης για ενεργή συμμετοχή του Δήμου Θηβαίων και των καλλιτεχνικών, πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων τους  στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 2500 χρόνια που θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Σπάρτης, 3) την περαιτέρω προώθηση τη συνεργασίας των δύο Δήμων σε όλα τα επίπεδα: τοπική οικονομική ανάπτυξη, αειφόρος ανάπτυξη, τέχνη, πολιτισμός, νέοι, κοινωνική συμμετοχή, αλληλεγγύη, τοπικές δημόσιες υπηρεσίες κ.λπ., εντοπίζοντας τους κοινούς μας στόχους και θέτοντας τις βάσεις και τις δεσμεύσεις για μια μακροπρόθεσμη και ουσιαστική αδελφοποίηση.

Η ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΕΥΓΕΝΙΑ ΠΡΕΒΑ
Διαλογική συζήτησηΜοιράγιας Σπυρίδων (Πρόεδρος Δ.Σ.): Λοιπόν αγαπητοί συνάδελφοι σήμερα υλοποιούμε και μια άλλη δέσμευση  τόπο στα νιάτα, τόπο σε ανθρώπους που δεν είναι δημοτικοί σύμβουλοι να κάνουν εισηγήσεις. Λοιπόν είχα την τιμή να προεδρεύω στην επιτροπή αδελφοποιήσεων  μαζευτήκαμε  προχθές  είμαστε αρκετά άτομα, εκεί δεν λειτουργούν οι τακτικοί και οι αναπληρωματικοί, η πρόσκληση ήταν προς όλους, συμπεριελήφθησαν όλοι όσοι δηλώσανε συμμετοχή για να μπουν στην επιτροπή και θεωρώ ότι ήταν μια πολύ πετυχημένη συνάντηση, εκφράστηκαν απόψεις, δώσανε καινούργιο πνεύμα στην επιτροπή αδελφοποιήσεων και στο πνεύμα των αδελφοποιήσεων η κυρία Ευγενία Πρέβα  είναι καινούργια σύμβουλος είναι στην Τοπική Κοινότητα Σπάρτης για όσους δεν το ξέρουν και είναι αντιπρόεδρος της συγκεκριμένης επιτροπής. Κυρία Ευγενία έχετε το λόγο.

Λοιπόν θα της κατανοήσετε  λίγο το τρακ που έχει η κοπέλα. Πρέβα-Λιαδή Ευγενία: Καλησπέρα και από εμένα. Αξιότιμοι δημοτικοί σύμβουλοι, κύριε δήμαρχε,  κύριε πρόεδρε, Μοιράγιας Σπυρίδων (Πρόεδρος Δ.Σ.):  Δεν χρειάζονται φωνές είπαμε λίγο σεβασμό. Πρέβα-Λιαδή Ευγενία: Καλησπέρα, αξιότιμοι δημοτικοί σύμβουλοι, κύριε δήμαρχε, κύριε πρόεδρε, η επιτροπή αδελφοποιήσεων στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα δυόμιση χιλιάδες χρόνια καλεί το δημοτικό συμβούλιο να εγκρίνει τη σύναψη αδελφοποίησης του Δήμου Σπάρτης με το Δήμο Αλιάρτου –Θεσπιέων  και το Δήμο Θηβαίων. 

 Με το Δήμο Αλιάρτου –Θεσπιέων διότι οι Θεσπιείς  οι 700 Θεσπιείς αγωνίστηκαν μαζί  με το Λεωνίδα και τους τριακόσιους Σπαρτιάτες στη Μάχη των Θερμοπυλών το 480, αγωνίστηκαν ένδοξα, έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι διδάσκοντας αυτοθυσία διαχρονικά  την οικουμένη και οφείλουμε να αποδώσουμε το φόρο τιμής στους Θεσπιείς καθώς  δεν έχουν κερδίσει δεν τους έχει δοθεί η τιμή που θα έπρεπε για τη μάχη αυτή στις Θερμοπύλες, τη δόξα την έχουν κερδίσει οι Σπαρτιάτες και οι Λακεδαιμόνιοι, οπότε  οφείλουμε να το αποκαταστήσουμε αυτό και να αποδώσουμε την τιμή στους Θεσπιείς.

Επίσης με το Δήμο Θηβαίων διότι στη Θήβα υπάρχουν οι Πλαταιές  και στις Πλαταιές δόθηκε η νικηφόρα μάχη το 479 ανάμεσα στην πανελλήνια συμμαχία των 31 πόλεων και των στρατευμάτων του Μαρδονίου. Εκεί οι Έλληνες απέδειξαν  ότι ενωμένοι μπορούν να καταφέρουν το αδύνατο και κατάφεραν να σταματήσουν την περσική απειλή με τη μάχη αυτή στις Πλαταιές και να σταματήσουν και τα επεκτατικά σχέδια των Περσών που αφορούσαν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε  ολόκληρη τη μεσογειακή λεκάνη και την Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Οπότε πρέπει να αποδώσουμε φόρο τιμής και στις Πλαταιές διότι η μάχη αυτή ήταν αποφασιστική  και νικηφόρα. Με τη Θήβα, οι Θηβαίοι ήταν συνεργάτες των Περσών μήδισαν και με τους Σπαρτιάτες δεν είχαν ιδιαίτερα καλές σχέσεις, κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο ήταν σύμμαχοί τους αλλά  με τη λήξη του Πελοποννησιακού πολέμου  επειδή δεν κέρδισαν αυτά που περίμεναν στράφηκαν εναντίον τους. Δύο είναι οι σημαντικές  μάχες, η μάχη στα Λεύκτρα  το 371  κατά την οποία οι Θηβαίοι με τον Επαμεινώνδα  και τον Πελοπίδα κέρδισαν τους Σπαρτιάτες  και σήμανε την αρχή της Θηβαϊκής ηγεμονίας και τη λήξη της Σπαρτιατικής.

Και μετά από δέκα χρόνια περίπου το  362 στη Μαντίνεια οι Σπαρτιάτες  πάλι νικήθηκαν από τους Θηβαίους, όμως σκοτώθηκε εκεί ο Επαμεινώνδας και έληξε και η πορεία της Θηβαϊκής ηγεμονίας ανοίγοντας το δρόμο προς τους Μακεδόνες.

Συνεπώς υπάρχουν πάρα πολλά ιστορικά στοιχεία  που συνδέουν τη Σπάρτη  και με τους Θεσπιείς  και με τους Πλαταιείς και με τους Θηβαίους και στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων καλούμαστε να κάνουμε αυτές τις αδελφοποιήσεις και να αποδώσουμε το φόρο τιμής που αξίζει σε αυτές τις πόλεις. Επιπλέον θα καλέσουμε τους δήμους να συμμετέχουν ενεργά  στις επετειακές εκδηλώσεις  που θα οργανώσει ο δήμος μας  με τους Συλλόγους τους αθλητικούς, πολιτιστικούς και καλλιτεχνικούς και το τρίτο και πιο σημαντικό ίσως είναι η περαιτέρω συνεργασία  του δήμου μας, των πόλεών μας στο πλαίσιο της αδελφοποίησης σε όλους τους τομείς, στον τομέα της οικονομίας, της ανάπτυξης, του τουρισμού, στην ανταλλαγή στα εκπαιδευτικά προγράμματα όπως ήδη έχει ξεκινήσει με την Αμφίπολη, στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας, εμπειρίας, έτσι ώστε η αδελφοποίηση να είναι ουσιαστική και μακροχρόνια  να μην είναι θέμα μόνο τελετής και φιέστας που θα διαρκέσει ένα διήμερο κατά την ανταλλαγή αντιπροσωπειών. Το θέμα μας είναι να είναι μακροχρόνια  και ουσιαστική. Ευχαριστώ.Μοιράγιας Σπυρίδων (Πρόεδρος Δ.Σ.): Ευχαριστούμε κυρία Πρέβα. Το τελευταίο που είπε ήταν το πνεύμα της Επιτροπής αν θυμάσαι κύριε Πλειώτα  είσαστε και εσείς εκεί το πνεύμα είναι προς τα εκεί να κινηθεί, τώρα όσον αφορά τις δύο αυτές αδελφοποιήσεις οφείλω να πω πάντα τουλάχιστον κατ’ εμέ υπάρχει συνέχεια  και πρέπει να υπάρχει συνέχεια δημοτικής αρχής σε όλα τα επίπεδα, όσον αφορά το Δήμο Αλιάρτου με Θεσπιέων, πέρυσι είχαμε συναντηθεί  το θυμάται ο κος Βαλιώτης, δεν θυμάμαι αν ήταν άλλος, με το Δήμαρχο Θεσπιέων στις Θερμοπύλες, είχε θιγεί αυτό το θέμα  και με τον που τον πήρα φέτος τηλέφωνο ο άνθρωπος ενθουσιάστηκε με την ιδέα.

Το ίδιο ισχύει  όμως και για το Δήμο Θήβας, μίλησα και με τον κύριο δήμαρχο  και με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου  περιμένουν την απόφασή μας.  Τώρα θέλει κάποιος να τοποθετηθεί;  Ο κος Αργειτάκος έχει το λόγο. Αργειτάκος Σταύρος: Καταρχάς συμφωνώ ιδιαιτέρως με το τελευταίο, με την μορφή των αδελφοποιήσεων που πρέπει να κάνουμε. Θυμάμαι πριν κάμποσα χρόνια είχε εκδοθεί ένα βιβλίο από την Ευρωπαϊκή Ένωση  σχετικά με τις αδελφοποιήσεις, ποια χώρα λέτε είχε το μεγαλύτερο αριθμό αδελφοποιήσεων; Αυτή που είναι η ποιο σοβαρή και μην παρεξηγηθεί κανένας, το λέω με την έννοια σαν κράτος, η Γερμανία, η δε Ιταλία είχε αύξηση 10% του τουρισμού από τις αδελφοποιήσεις αλλά όχι με τη μορφή που γίνονται συνήθως…. Προγραμματίζουν κάνουν αδελφοποίηση.

Συμφωνώ με όλα όσα ειπώθηκαν αλλά θέλω να δούμε το θέμα δήμαρχε αυτό που σας έχω πει  ότι πέραν του Τάραντα, Ηράκλεια.Μοιράγιας Σπυρίδων (Πρόεδρος Δ.Σ.):  Και ένα προάστιο ….Αργειτάκος Σταύρος: Εκεί που αποβιβάστηκαν οι Σπαρτιάτες. Θα πάει σε επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής και θα παρακαλέσω για να τελειώσω να γίνει γρήγορα  διότι αυτοί ήδη αναμένουν και θα έρθουν και θα συμμετέχουν, να συγκληθεί μέσα στην εβδομάδα η επιτροπή αδελφοποιήσεων στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο ή δυνατόν  να έρθει ως θέμα για να προχωρήσουμε. Μοιράγιας Σπυρίδων (Πρόεδρος Δ.Σ.):  Ο κύριος Βουνάσης έχει το λόγο.Βουνάσης Αλέξανδρος:  Εγώ και από πέρυσι  και τις προηγούμενες χρονιές  έχω πει ότι δεν θα ζούμε με το παρελθόν βρε παιδιά έλεος! Καλές ας γίνονται οι αδελφοποιήσεις  ….η Σπάρτη δέχεται όλες τις πόλεις του κόσμου  να αδελφοποιηθεί  με όλες τις πόλεις του κόσμου.  Δεν το βλέπω δηλαδή….οι Πλαταιείς  έτσι οι Θηβαίοι αλλιώς,  οι μεν με τον Ξέρξη οι άλλοι ….η Σπάρτη ενάντια στην Καλαμάτα …η Καλαμάτα ενάντια….

Όλοι μαζί είμαστε Έλληνες όλοι μαζί είμαστε ενωμένοι… δεν είναι και έτσι η ιστορία.  Διαβάστε και από την ανάποδη την ιστορία να δείτε ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Και τότε υπήρχαν χώρες που είχαν εξουσία  που σκότωναν με τους πολέμους …καπιταλιστικές χώρες… της εποχής εκείνης…..τι ήταν οι Πέρσες… ή οι Σπαρτιάτες ή οι Αθηναίοι; Θέλω να σου πω και τώρα θέλουμε να κάνουμε αδελφοποίηση ας την κάνουμε, δηλαδή τιμούμε και εκτιμούμε και αυτά ας τα αφήσουμε για άλλους. Αυτό λέω δεν το ψηφίζω γιατί έχω άλλη φιλοσοφία  και άλλη πάνω σε αυτά τα θέματα γιατί απέχουμε πολύ από τις θέσεις τις δικές μας κύριε δήμαρχε γιατί δεν με άφησε να τοποθετηθώ  απέχουμε πάρα πολύ,  είμαστε από την απέναντι όχθη εμείς.

Εμείς είμαστε κάθε μέρα  με το λαό μέσα στον κόσμο  ζούμε στους συνταξιούχους, στους αγώνες, αυτά, πάντα παίρνουμε μέρος και είμαστε μπροστάρηδες  στους αγώνες. Στις επιτροπές όμως να έρθω να κάνω τι; Να δώσω τις υπηρεσίες στους δήμους σε ιδιώτες; Να έρθω να κάνω τι ας πούμε…..να μην έχει ο παιδικός σταθμός ….να υπολειτουργεί η παιδεία η υγεία και όλα αυτά να υπολειτουργούν…..Μοιράγιας Σπυρίδων (Πρόεδρος Δ.Σ.): Τώρα Αλέκο μιλάμε για την αδελφοποίηση. Βουνάσης Αλέξανδρος:  Θα με αφήσεις να μιλήσω σε παρακαλώ πάρα πολύ. Για αυτό το λόγο διαφέρουμε έτη φωτός. Εμείς παλεύουμε για τη ρήξη και την ανατροπή  αντιπολίτευση και δημοτική αρχή να  είμαστε, αντιπολίτευση  θα κάναμε και θα κερδίζαμε  θα παλεύαμε θα διεκδικούσαμε  και θα κερδίζαμε τα πάντα όπως κάνει η δημοτική αρχή  της Πάτρας και έχει το 70% του λαού με το μέρος της. Για αυτό λοιπόν δεν  βγαίνει τίποτα ούτε με σεμινάρια  τύπου φιγούρες και φρου …φρου και αρώματα  ούτε και να πηγαίνουμε στα γραφεία  να ικετεύουμε και να γινόμαστε   να ζητάμε  να μας λύσουν τα προβλήματα.

Θέλει αγώνες και θυσίες όπου να είσαι. Μοιράγιας Σπυρίδων (Πρόεδρος Δ.Σ.):  Λέγε Σταύρο.Αργειτάκος Σταύρος: Ο κος Δήμαρχος της Πάτρας  έχει βάλει το φόρο για το περιβάλλον χωρίς να είναι υποχρεωτικό και λέει ότι από τη διαχείρισή του βελτιώθηκαν τα έσοδα. Μοιράγιας Σπυρίδων (Πρόεδρος Δ.Σ.):  Λοιπόν ο κος Πλειώτας έχει ζητήσει το λόγο. Κύριε Πλειώτα έχετε το λόγο.Πλειώτας Χρήστος: Αυτό που θέλω να πω επειδή συμμετείχα σε αυτή την επιτροπή  της αδελφοποίησης και όντως ήταν έτσι όπως το είπατε  κύριε πρόεδρε και όπως το εισηγήθηκε  και η κυρία Πρέβα, επίσης να συμπληρώσω στον κύριο Αργειτάκο αυτό που είπαμε ότι καλό θα ήταν να προχωρήσουμε άμεσα οι αδελφοποιήσεις με τον Τάραντα και το Σατούρο και την Ηράκλεια, γιατί οι άνθρωποι αυτοί θα ήθελαν να συμμετάσχουν και στις εκδηλώσεις εορτασμού των 2.500 χιλιάδων χρόνων από τη μάχη των Θερμοπυλών  και επίσης ετέθη αν θυμάστε καλά   και ένα θέμα ότι εντάξει  έχουμε στο πρόγραμμα να αδελφοποιηθούμε  με πολλές πόλεις , μια πόλη που ίσως δεν την έχουμε  είπαμε να αδελφοποιηθούμε και με το Δήμο Δελφών γιατί ούτως ή άλλως  οι χρησμοί από εκεί εδίδοντο. Μοιράγιας Σπυρίδων (Πρόεδρος Δ.Σ.):  Δεν ήθελα να επεκταθώ  Χρήστο περισσότερο, έχει ζητήσει το λόγο  και ο κος Καλομοίρης . Αντώνη έχεις το λόγο.Καλομοίρης Αντώνιος: Δυο κουβέντες. Η αδελφοποίηση καταρχάς είμαστε Ελλάδα  και με όλες τις πόλεις είμαστε φίλοι και αδέλφια. Η λέξη αδελφοποίηση είναι  ένας τίτλος τιμής, πώς να πω τέτοιο είναι και να το κρίνουμε με την ιστορία. Η ιστορία είναι τα γεγονότα τα τότε. Ωραία οι άλλοι μα εκείνοι οι Θηβαίοι  ήταν συνεργάτες των Περσών, ήταν οι μπαχαλάκηδες της εποχής, πως λέει ο Παυλάκος, πάμε να αναγνωρίσουμε την ενέργεια των Θηβαίων; Θα πέσει το άγαλμα του Λεωνίδα . Εμείς θα το καταψηφίσουμε. Πλειώτας Χρήστος: Μπορώ να απαντήσω στο φίλο Αντώνη; Μοιράγιας Σπυρίδων (Πρόεδρος Δ.Σ.): Όχι, όχι, ο κος Μιχελόγγονας έχει ζητήσει. Όχι δεν χρειάζεται να του απαντήσεις. Αν θέλει Χρήστο  η πρόσκληση είναι ανοιχτή  υπάρχουν δύο θέσεις κενές  ,κύριε Καλομοίρη υπάρχουν δύο θέσεις κενές αν θέλετε ελάτε να δείτε το πνεύμα  των υπόλοιπων 16…17 συμπολιτών μας που συμμετείχαν στην επιτροπή και δεν στέκονται μόνο στα ιστορικά το είπαμε. Θανάση έχεις το λόγο.Μιχελόγγονας Αθανάσιος: Επ’ ευκαιρία του θέματος επειδή είστε όλοι παρόντες να κοιτάξτε λίγο το θέμα εάν θα μπορέσουμε  να συνεργαστούμε με κάποιες πόλεις  να αδελφοποιηθούμε οι οποίες να είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από εμάς ούτως ώστε να ωφεληθούμε πραγματικά πέραν, δεν υποτιμώ το θέμα της ιστορικής  αποκατάστασης, αλλά υπάρχουν πόλεις με τις οποίες αν αδελφοποιηθούμε  θα έχουν τρομερό θετικό ….Μοιράγιας Σπυρίδων (Πρόεδρος Δ.Σ.):  Θάνο ήδη έχει δημιουργηθεί αλλά δεν μας παίρνει ο χρόνος να τα πούμε, ήδη έχει δημιουργηθεί υποεπιτροπή της επιτροπής να ασχοληθεί με αυτό το θέμα. Πλειώτας Χρήστος: Να απαντήσω στον κύριο Καλομοίρη είναι ότι ελέχθη άλλωστε και από την εισηγήτρια την κυρία Πρέβα, αδελφοποιούμεθα με το Δήμο Θηβαίων διότι σε αυτόν ανήκουν πλέον οι Πλαταιές γιατί λόγω του Καλλικράτη  οι Πλαταιές ανήκουν στο Δήμο Θηβαίων. Επομένως αναγκαστικά πρέπει να αδελφοποιηθούμε με αυτόν τον δήμο.  Τόσο απλά. Μοιράγιας Σπυρίδων (Πρόεδρος Δ.Σ.): Έχουμε και τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, γιατί μέσα εκεί συζητήσαμε Χρήστο  να κερδίσουμε και κάτι. Παναγιώτη να έρχεται ο αντιπρόσωπός σας όμως. Λοιπόν περνάει κατά πλειοψηφία, η Λαϊκή Συσπείρωση δεν την ψηφίζει, κύριε Πατσιλίβα επί του θέματος; Πατσιλίβας Θεμιστοκλής: Θέλω καταρχάς, είχα ζητήσει το λόγο, καταρχάς θέλω να συγχαρώ την εισηγήτρια, η οποία εισηγήτρια ήταν σαν να είχε μια εμπειρία  πολλών ετών, μπράβο να συνεχίσεις αγαπητή συναδέλφισα και με πρόλαβε σε αρκετά σημεία τα οποία είχα σημειώσει για να παρουσιάσω εγώ. Αγαπητοί συνάδελφοι μέσα από το θεσμό αδελφοποιήσεων και την υπογραφή του πρωτοκόλλου πιστοποίησης αυτής θα πρέπει να συντάσσεται ένα μνημόνιο συνεργασίας  στους τομείς του Τουρισμού, της  Γεωργίας και της Κτηνοτροφίας, που είναι τα κατεξοχήν προϊόντα μας.  Αυτός ο καταστατικός χάρτης  θα προσδιορίζει τον τρόπο υποστήριξης των προϊόντων, των τομέων δηλαδή, όπως ανταλλαγή της τεχνογνωσίας όπως είπε η εισηγήτρια, η κοινή προβολή και αρκετά άλλα. Αυτή η αλληλέγγυα και συνεργατική σχέση των αδελφοποιήσεων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό χρειάζεται τη συμμετοχή των συλλογικών φορέων  που είμαι βέβαιο ότι την έχουμε.  Άρα λοιπόν μέσα από αυτή τη διαδικασία θα έχουμε μια υπεραξία  όχι μόνο των θεσμών  αλλά θα έχουμε και μια υπεραξία  των προϊόντων.  Συνεπώς εάν παντρευτούν οι αδελφοποιήσεις και με τις εμπορικές μας και όχι μόνο σχέσεις, έχουμε και προσδοκάμε οφέλη πολλαπλά, συνεπώς μόνον θέλει έναν καλό προγραμματισμό.

  Ευχαριστώ πολύ.Μοιράγιας Σπυρίδων (Πρόεδρος Δ.Σ.): Ευχαριστούμε κύριε Πατσιλίβα, λοιπόν συνάδελφοι έβαλε ο κος Πατσιλίβας με αυτά που είπε  ψηλά τον πήχη, κυρία Μπέσυ   το ακούτε έτσι; Και ο κος Σούπος και ο κος Πλειώτας το ξέρει, όσο για την Αντιπρόεδρο …εντάξει… παρότι ήταν άρρωστη ήρθε να εισηγηθεί το θέμα και την ευχαριστώ και αυτή τη φορά. Για άλλη μια φορά  κατά πλειοψηφία εκτός αν άλλαξε άποψη  ο κος Βουνάσης  μετά από αυτά που είπε ο κος Πατσιλίβας.  Δεν άλλαξε.
Κατόπιν των ανωτέρω το Δ.Σ. μετά την ολοκλήρωση της διαλογικής συζήτησης  αφού έλαβε υπόψη του:• την ισχύουσα Νομοθεσία,• την ανωτέρω εισήγηση• τις διατάξεις του άρθρου 74  του ν.4555/2018• την αριθ.2/20-01-2020 απόφαση της Επιτροπής Αδελφοποιήσεων

Α π ο φ α σ ί ζ ε ι : κατά πλειοψηφία
1. Εγκρίνει τη σύναψη αδελφοποίησης του Δήμου Σπάρτης με τον Δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων προκειμένου : 1) την απόδοση φόρου τιμής στη μνήμη των 700 Θεσπιέων, οι οποίοι μαζί με τον βασιλιά Λεωνίδα και τους 300 Σπαρτιάτες έπεσαν ένδοξα στις Θερμοπύλες, δίνοντας διαχρονικό μήνυμα αυτοθυσίας στην Οικουμένη, 2) την ενεργή συμμετοχή του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων μέσω των καλλιτεχνικών, πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων τους  στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 2500 χρόνια που θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Σπάρτης, 3) την περαιτέρω προώθηση τη συνεργασίας των δύο Δήμων σε όλα τα επίπεδα: τοπική οικονομική ανάπτυξη, αειφόρος ανάπτυξη, τέχνη, πολιτισμός, νέοι, κοινωνική συμμετοχή, αλληλεγγύη, τοπικές δημόσιες υπηρεσίες κ.λπ., εντοπίζοντας τους κοινούς μας στόχους και θέτοντας τις βάσεις και τις δεσμεύσεις για μια μακροπρόθεσμη και ουσιαστική αδελφοποίηση.2. Εγκρίνει τη σύναψη αδελφοποίησης του Δήμου Σπάρτης με τον Δήμο Θήβας προκειμένου : 1) την απόδοση φόρου τιμής στις αρχαίες Πλαταιές, για την καθοριστική συμβολή της στην περσική αντίσταση, 2) την αποκατάσταση των -ιστορικά όχι και ιδιαίτερα καλών- σχέσεων της αρχαίας Σπάρτης με τη Θήβα μέσω της πρόσκλησης για ενεργή συμμετοχή του Δήμου Θηβαίων και των καλλιτεχνικών, πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων τους  στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 2500 χρόνια που θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Σπάρτης, 3) την περαιτέρω προώθηση τη συνεργασίας των δύο Δήμων σε όλα τα επίπεδα: τοπική οικονομική ανάπτυξη, αειφόρος ανάπτυξη, τέχνη, πολιτισμός, νέοι, κοινωνική συμμετοχή, αλληλεγγύη, τοπικές δημόσιες υπηρεσίες κ.λπ., εντοπίζοντας τους κοινούς μας στόχους και θέτοντας τις βάσεις και τις δεσμεύσεις για μια μακροπρόθεσμη και ουσιαστική αδελφοποίηση.
  (Στην απόφαση αυτή μειοψήφησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση»  κ.κ. Βουνάσης Αλέξανδρος, Αγαθίας Παναγιώτης, Καλομοίρης Αντώνιος)

Σχετικά