Τσιόδρας: 2.265 νεκροί στην Ελλάδα, αν ακολουθούσαμε την τακτική της Ισπανίας

«Αυτή τη στιγμή τα μέτρα θα παραταθούν για μερικές εβδομάδες και ανάλογα με την πορεία της επιδημίας στο χρόνο», συμπλήρωσε ο κ. Τσιόδρας

«Αν ακολουθούσαμε την τακτική της Ισπανίας, θα είχαμε 2.265 νεκρούς». Αυτό τόνισε στην καθιερωμένη ενημέρωση για την εξέλιξη του κορονοϊού στη χώρα μας ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει πάρει σωστά και έγκαιρα μέτρα για να αποφευχθούν οι απώλειες ανθρωπίνων ζωών όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

«Δεν θέλουμε να παρατείνουμε την επιδημία ως το καλοκαίρι, δεν θέλουμε να εκτεθούμε όλοι στον ιό τώρα. Όλοι μπορούμε να κολλήσουμε ανά πάσα στιγμή. Δεν θέλουμε να στρεσάρουμε το Σύστημα Υγείας όλοι μαζί. Τα μέτρα επαναξιολογούνται όλη την ώρα. Αυτή τη στιγμή τα μέτρα θα παραταθούν για μερικές εβδομάδες και ανάλογα με την πορεία της επιδημίας στο χρόνο», συμπλήρωσε ο κ. Τσιόδρας.

Σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες στους ασθενείς

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε, όμως, και στα νέα στοιχεία που προκύπτουν από τις παρατηρήσεις νευρολόγων σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τους οποίους ένα μικρό υποσύνολο των ασθενών αναπτύσσουν σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο.   Εκτός από τυπικά συμπτώματα – πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή – ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν δυσλειτουργία στη νοητική τους ικανότητα, σύγχυση, λήθαργο, επιληψία, «ακόμη και εγκεφαλικό επεισόδιο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα.  

Όπως εξήγησε, ο ιός φαίνεται να προσβάλλει τους εγκεφάλους και τα νεύρα ακόμα του 15% των σοβαρά ασθενών. Είναι γνωστό ότι ένας ιός μπορεί προσβάλει τον εγκέφαλο και να προκαλέσει εκεί φλεγμονή, είπε ο κ. Τσιόδρας, ενώ προβλήματα δημιουργεί και η μείωση του οξυγόνου λόγω της κακής αναπνοής, με επιπτώσεις στην λειτουργία του εγκεφάλου. Ωστόσο παρόμοια περιστατικά καταγράφονται και με την κοινή γρίπη.   

Σχετικά