Ανακοίνωση Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Λιβαδειάς για την θολότητα του νερού στη Λιβαδειά

Αναφορικά με τη θολότητα του νερού που παρατηρείται διαχρονικά στη πόλη της Λιβαδειάς, την οποία συναντήσαμε και το τελευταίο διάστημα, θα θέλαμε να καταγράψουμε μερικές παρατηρήσεις και να προβούμε σε ορισμένες προτάσεις.

Οι δημότες της Λιβαδειάς ταλαιπωρούνται κατά τη διάρκεια πολυήμερων βροχοπτώσεων από την εκτεταμένη θολότητα του νερού που προέρχεται από τις πηγές μας. Το φαινόμενο αυτό σύμφωνα με την ΔΕΥΑΛ έχει συχνότητα εμφάνισης μια φορά στα δύο με τέσσερα χρόνια, κι είναι ένα εγγενές φαινόμενο της ευρύτερης περιοχής εξ αιτίας του γεωλογικού σχηματισμού και οφείλεται στη φύση των πηγών και του πετρώματος. Με πιο απλά λόγια, η θολότητα οφείλεται στη πρόσμιξη των υδάτων που «κατεβαίνουν» από τα γύρω βουνά από τις βροχές με αυτά των πηγών μας στη περιοχή της Κρύας.

Παλαιότερες κρίσεις αρμοδίων επί του θέματος σημείωναν το ασύμφορο ορισμένων λύσεων.

Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι πολλά και εύλογα:

• Υπάρχει εμπεριστατωμένη επιστημονική έκθεση της ΔΕΥΑΛ που να συγκεκριμενοποιεί το πρόβλημα και να καταδεικνύει τις αιτίες του;

• Ποιος είναι ο λόγος που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό;

• Υπάρχει εμπεριστατωμένη τεχνική μελέτη που να αναδεικνύει το ασύμφορο χαρακτήρα ενδεχόμενων λύσεων, αν συμβαίνει αυτό;

• Κατά τη διάρκεια του φαινομένου, είναι κατάλληλο το νερό και για ποια χρήση, καθώς και ποια πρέπει να είναι η στάση των συμπολιτών μας;

• Ποια είναι τα μέτρα ελάφρυνσης για το δημότη ως ανταπόδοση για την ταλαιπωρία και τα έξοδα σε εμφιαλωμένο νερό; Για τις ημέρες αυτές μια μέση κατανάλωση κυμαίνεται περίπου στα 10-15€ ανά νοικοκυριό, ενώ θα πρέπει να συνυπολογιστεί και όλο το οικονομικό βάρος της υγειονομικής κρίσης ελέω Covid19.

Θα ήταν προς το συμφέρον των δημοτών να υπάρξει:

• Περαιτέρω ενημέρωση σε όλα τα τοπικά μέσα από τη Δημοτική Αρχή και τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης.

• Έγκαιρη προειδοποίηση για μελλοντικές εξάρσεις του φαινομένου πριν και όχι κατόπιν εορτής με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις.

• Ελάφρυνση των δημοτών από τα Πάγια Τέλη Ύδρευσης σε ποσό αντίστοιχο με τη μέση κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού.

Πέραν της διασφαλισμένης ποιότητας ενός υπέρτατου αγαθού όπως είναι το νερό, η τοπική κοινωνία αξίζει να έχει άμεση, έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση σε κρίσιμα υγειονομικά ζητήματα. Δε ζητούμε τίποτα λιγότερο από αυτό που δικαιούμαστε και γι’ αυτό καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

                       Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Λιβαδειάς

Σχετικά