Γιώργος Μουλκιώτης για COVID-19:Η κοινωνία θέλει ενότητα και όχι διχασμό

COVID-19: Χάραξη πολιτικών για μια νέα εποχή.Άρθρο του Βουλευτή Βοιωτίας του ΚΙΝΑΛ στο “Κουτί της Πανδώρας”

Σίγουρο είναι ότι το 2020 θα καταγραφεί στα βιβλία της ιστορίας ως η χρονιά τεκτονικών αλλαγών στην ανθρωπότητα. Η εξάπλωση του νέου κορονοϊού (COVID-19) έχει θέσει τις οικονομίες και τις αγορές εργασίας παγκοσμίως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το δραστικό και σχετικά απότομο «πάγωμα» κάθε οικονομικής δραστηριότητας αποτελεί μια εντελώς νέα πρόκληση. Οι σοβαρές επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο και στην εργασία, οδηγούν σε μια πρωτόγνωρη ύφεση. Η κρίση του νέου κορονοϊού (COVID-19) δεν είναι πλέον μόνο μια παγκόσμια κρίση στο χώρο της Υγείας, αλλά έχει τεράστιο αντίκτυπο στη συνολική λειτουργία του ανθρώπινου γένους. 

Η κατάσταση είναι κρίσιμη και μας υπενθυμίζει ότι, παρά τις ανισότητες που συντρίβουν την κοινωνία μας, οι ζωές μας και τα μέλλον μας τελικά συσχετίζονται. Κοινό μας συμφέρον, η διασφάλιση καθολικής πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη μέσω ενός ισχυρού δημοσίου συστήματος υγείας, η επαρκής προστασία των εργαζομένων στο χώρο εργασίας τους, η τόνωση της οικονομίας και της απασχόλησης, η στήριξη των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων με μέτρα επέκτασης της κοινωνικής προστασίας, στήριξης της απασχόλησης μέσω οικονομικών και φορολογικών ελαφρύνσεων.

Η απειλή που η παρούσα πανδημία δημιουργεί, ενισχύεται από τον εξαιρετικά άνισο κόσμο που δημιούργησε ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός, που επέβαλαν παγκοσμίως τα αδελφά κόμματα της Νέας Δημοκρατίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ορισμένες ομάδες επηρεάζονται δυσανάλογα από την κρίση στην αγορά εργασίας. Μεταξύ αυτών, είναι οι άνθρωποι που απασχολούνται σε λιγότερο προστατευμένες και χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ιδίως οι νέοι και οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας, οι γυναίκες και οι μετανάστες. 

Η ραγδαία και άμεση απειλή της ανθρώπινης ζωής μας διδάσκει ότι οι παγκόσμιες οικονομίες και κοινωνίες, προκειμένου να επιβιώσουν και να ανακάμψουν, πρέπει να προσανατολισθούν προς ένα καινούργιο μοντέλο. 

Η νοοτροπία της μεγιστοποίησης του κέρδους με κάθε κόστος πρέπει να αλλάξει. Αν δεν οικοδομήσουμε ένα νέο κοινωνικοοικονομικό μέλλον μέσα σε ένα βιώσιμο πλαίσιο, με σεβασμό στους περιορισμούς που θέτει ο πλανήτης, στην ανάγκη να αλλάξουμε τα ενεργειακά και τεχνολογικά μας συστήματα, στις προτεραιότητες που θέτουμε για την εξασφάλιση ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους με καθολική κοινωνική προστασία, τότε δύσκολα θα επιβιώσουμε ως ανθρωπότητα. 

Από αυτό το νέο μοντέλο δεν μπορεί να απουσιάζουν η διαφάνεια, η δημοκρατική χρήση της επιστήμης αλλά και ο κοινωνικός διάλογος. Η εξασφάλιση του τελευταίου σε όλα τα επίπεδα – μεταξύ εργαζομένων, εργοδοτών, κοινωνίας των πολιτών και κυβερνήσεων – θα έχει καθοριστικό ρόλο στον σχεδιασμό ενός μέλλοντος που λαμβάνει υπόψη τις σωστές προτεραιότητες για σταθερές οικονομίες και ίσες ευκαιρίες ζωής για τους ανθρώπους.

Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων μέτρων που έχουν ήδη λάβει οι κυβερνήσεις διεθνώς, απαιτείται ένα «ταμείο διάσωσης για νέες προσλήψεις», με άμεση επιδότηση της εργασίας. Δηλαδή μια καθολική επιδότηση, χωρίς περιορισμούς θέσεων εργασίας και ειδικοτήτων. Κάποιες χώρες έχουν ήδη υιοθετήσει την εν λόγω στρατηγική.

Στην Ελλάδα, μια πρώτη ένδειξη για το μέγεθος των επιπτώσεων στην αγορά εργασίας είναι ήδη ορατή. Μόνο τον μήνα Μάρτιο 2020, έχουν ήδη χαθεί 41.930 θέσεις εργασίας. 

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θεσπίζοντας την απαγόρευση των απολύσεων σε όσες εταιρείες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους και υπάγονται στα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, το μόνο έχει καταφέρει είναι να μετατοπίσει σε δεύτερο χρόνο τις καταστροφικές επιπτώσεις της κρίσης στην αγορά εργασίας. 

Γι αυτό, οφείλει να υιοθετήσει πρόσθετα μέτρα. Μεταξύ αυτών, επιβάλλεται η άμεση επιδότηση της εργασίας. Παραδείγμα: η άμεση εφαρμογή του μέτρου της απαλλαγής καταβολής εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για νέες προσλήψεις με ρήτρα επιστροφής, δηλαδή τη μεταγενέστερη και σε μικρές δόσεις καταβολή των εισφορών αυτών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μέσω της φορολογίας.

Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι η κρίση που βιώνουμε παγκοσμίως θα οδηγήσει στην απώλεια πολλών θέσεων εργασίας, αλλάζοντας θεμελιωδώς τη ζωή εκείνων που τις χάνουν. 

Είναι στο χέρι κάθε κυβέρνησης όμως, αυτή η απώλεια να είναι η μικρότερη δυνατή, προκειμένου να μην οδηγηθούν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους στην εξαθλίωση και η κοινωνία σε αποσύνθεση.

Εμείς, το Κίνημα Αλλαγής, συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην Εθνική προσπάθεια: Η παράταξη αυτή, διαθέτει αίσθημα πατριωτικής και κοινωνικής ευθύνης. Εξ άλλου μιλάει και η ιστορία. Όλα αυτά που σήμερα αποτελούν θεσμική εγγύηση και πολιτική εγγύηση για να ξεπεραστεί η κρίση της πανδημίας, κάτι μας θυμίζουν: ΕΣΥ, Κοινωνικό Κράτος Πρόνοιας, Κοινωνική Αλληλεγγύη με τους θεσμούς της. Κάτι μας θυμίζουν για το ποιος και με ποιόν.

Η ώρα είναι κρίσιμη. Και η κοινωνία θέλει ενότητα και όχι διχασμό. To Κίνημα Αλλαγής, καταθέτουμε πολιτικές θέσεις και προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Η πρόοδος της χώρας συνδεόταν πάντα με τη δημοκρατική παράταξη. 

* Ο Γιώργος Μουλκιώτης είναι βουλευτής Βοιωτίας με το Κίνημα Αλλαγής

Σχετικά