Παρέμβαση στα σούπερ μάρκετ Θήβας, Σχηματαρίου και Οινοφύτων

Η Τομεακή Οργάνωση Θήβας – Οινοφύτων του ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους στα Σούπερ Μάρκετ, στον αγώνα και τις διεκδικήσεις τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Σήμερα, μέρα πανελλαδικής δράσης για τους εργαζόμενους στα Σούπερ Μάρκετ, ενώσαμε τη φωνή μας με τους χιλιάδες εργαζόμενους που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, σπάζοντας τη σιωπή που προσπαθούν να επιβάλουν κυβέρνηση και μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου.

Στο πλαίσιο αυτό, κλιμάκια των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πραγματοποίησαν παρεμβάσεις σε πολλά Σούπερ Μάρκετ της Θήβας, του Σχηματαρίου και των Οινοφύτων, μοιράζοντας την ανακοίνωση του Κόμματος και κουβεντιάζοντας με δεκάδες εργαζόμενους για τα δίκαια αιτήματά τους.

Στην πανδημία δεν μένουμε εκτεθειμένοι.

Διεκδικούμε άμεσα μέτρα προστασίας και υγείας.

Δυναμώνουμε τη φωνή μας.

Υψώνουμε γροθιά για τα δικαιώματά μας.

Το ΚΚΕ χαιρετίζει και στηρίζει έμπρακτα την κοινή απόφαση δεκάδων σωματείων  στον κλάδο του εμπορίου σε όλη τη χώρα να προχωρήσουν σε μέρα δράσης την Τετάρτη 15 Απρίλη για τους εργαζόμενους στα super market, με σύνθημα «στην πανδημία δεν μένουμε εκτεθειμένοι! Διεκδικούμε άμεσα μέτρα προστασίας και υγείας».

Οι εργαζόμενοι στα super market βρέθηκαν μπροστά στις συνθήκες της πανδημίας εκτεθειμένοι καθημερινά στον ιό. Είναι οι χώροι που αποτελούν τον πιο μαζικό χώρο συγκέντρωσης κοινού, στους οποίους εναλλάσσονται καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι.

Σε όλες τις χώρες που δοκιμάζονται από την πανδημία μετράμε ήδη αρκετούς νεκρούς εργαζόμενους στα καταστήματα και στις αποθήκες των super market. Ήδη υπάρχουν σε εξέλιξη κινητοποιήσεις σε χώρους δουλειάς στη Γαλλία, το  Βέλγιο, την Ιταλία με αιτήματα που αφορούν τα μέσα προστασίας. Αντίστοιχα στη χώρα μας υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες από εργαζόμενους των super market που ανησυχούν για τη ζωή τους και τη ζωή των οικογενειών τους καθώς τα μέτρα κρίνονται από ελλιπή έως ανύπαρκτα. Παράλληλα υπάρχουν καταγγελίες που αφορούν την ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας, το χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων.

Όλο αυτό το διάστημα οι εργαζόμενοι στα super market εργάζονται με αυτοθυσία για να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές και να μην λείψει τίποτα από κανένα λαϊκό σπίτι. Όμως οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν ζωή, έχουν οικογένειες, έχουν τις ίδιες φοβίες, τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες ανάγκες που έχουμε όλοι μας. Δεν αρκούν τα ωραία λόγια και οι υποσχέσεις.

Οι εργαζόμενοι στα ταμεία, στα ράφια, στα ψυγεία, στην τροφοδοσία, όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι δηλαδή που βρίσκονται εκτεθειμένοι στον ιό, είναι από τους πιο χαμηλόμισθους , τους πιο κακοπληρωμένους. Είναι εργαζόμενοι που στην συντριπτικοί τους πλειοψηφία εργάζονται part time, με τετράωρα και εξάωρα, και όχι από επιλογή τους. Είναι αρκετοί εργαζόμενοι που δουλεύουν με ολιγόμηνες ή και ολιγοήμερας ακόμα συμβάσεις δηλαδή εργαζόμενοι που τώρα βρίσκονται εκτεθειμένοι στον ιό και αύριο θα είναι άνεργοι. Κανένα μπόνους δεν αποτελεί μισθό, δε δεσμεύει τις εταιρείες για τη συνέχεια. Αλλά όπως και να χει τίποτα δε μπορεί να βρεθεί πάνω από την προστασία της ζωής.  Άλλωστε μην ξεχνάμε πως ήταν οι ίδιοι που καλούσαν τους εργαζόμενους να χαμογελούν που έχουν δουλειά ακόμα και αν παίρνουν 300€.

Τα μπόνους που διαφημίζονται τις τελευταίες μέρες από μια σειρά αλυσίδων super market αφορούν στην πλειοψηφία τους διατακτικές επιταγές αγορών  (τα λεγόμενα και tickets) που στην τελική θα επιστρέψουν επί το πλείστον στα ίδια τα ταμεία των επιχειρήσεων που τις δίνουν. Και όλα αυτά την ώρα που οι ίδιοι παραδέχονται πως έχουν αύξηση του τζίρου τους κατά 30,4%!! Ας αφήσουν λοιπόν την κοροϊδία και ας βάλουν στην άκρη μερικά από τα εκατομμύρια που έβγαλαν αυτές τις μέρες για να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας για την υγεία των εργαζομένων, των οικογενειών τους αλλά και των καταναλωτών.

 Σε συνθήκες πανδημίας οι εργαζόμενοι θα έπρεπε εξ αρχής να ήταν πλήρως προφυλαγμένοι με όλα τα μέσα προστασίας, να υπήρχε κατοχυρωμένο και υποχρεωτικό επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και κυρίως να είχαν μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με 8ωρο – 5μερο. Όλα τα άλλα είναι κούφια λόγια χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υποτιμάμε την αξία που έχουν οι οποιεσδήποτε προσθήκες που αυξάνουν το εισόδημα των εργαζομένων. Σοβαρή ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί έχει η ίδια η κυβέρνηση που τα ρίχνει όλα στην ατομική ευθύνη και κάνει τις πλάτες στην εργοδοσία.   

Καλούμε όλους τους εργαζομένους στα super market να υψώσουν ανάστημα και γροθιά για να υπερασπιστούν τη ζωή τους και τη ζωή των οικογενειών τους. Να βάλουν μπροστά τα ζητήματα προστασίας της υγείας τους και των δικαιωμάτων τους.

Στηρίζουμε τα αιτήματα των σωματείων εμποροϋπαλλήλων και απαιτούμε:

·         Να γίνεται το test σε όλους τους εργαζομένους των super market που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα.

·         Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Απρίλη.

·         Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης με 8ωρο και 5ήμερο. Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις.

·           Να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται  ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.

·         Να τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα τζάμια προστασίας στα ταμεία.

·         Να υπάρχει αντισηπτικό διπλά σε κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των super market.

·         Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των super market, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.

·         Να δοθεί ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

Σχετικά