Κλειστές θα παραμείνουν οι εκκλησίες έως 28 Απριλίου

Παρατείνεται μέχρι τις 28 Απριλίου η αναστολή της λειτουργίας των εκκλησιών με κοινή υπουργική απόφαση, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Με ΚΥΑ των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας που αναμένεται να δημοσιευθεί σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, θα αποφασιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η παράταση (χωρίς τροποποίηση) της ισχύος της ΚΥΑ με αριθμό Δ1α/ΓΠ.οικ.23093/6-4-2020 (ΦΕΚ Β’1178) αναφορικά με τα προσωρινά περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας, έως και την 28.4.2020.

H νέα ΚΥΑ παρατείνει το διάστημα που οι εκκλησίες θα μείνουν κλειστές, μέχρι τις 28 Απριλίου, αντί το μέχρι σήμερα όριο της 20ης Απριλίου, όπως προβλέπεται από την ΚΥΑ με αριθμό Δ1α/ΓΠ.οικ.23093/6-4-2020 (ΦΕΚ Β’1178).

Η προηγούμενη απόφαση προέβλεπε ότι οι εκκλησίες θα παρέμεναν κλειστές έως και τη Δευτέρα του Πάσχα, δηλαδή στις 20 Απριλίου.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ προβλέπεται: 

α) Απαγορεύονται, παρουσία κοινού, οι λειτουργίες, λατρευτικές συνάξεις, ιεροπραξίες και πάσης φύσεως θρησκευτικές τελετές σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητας, στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας.

β) Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό λειτουργό και βοηθητικό προσωπικό (πχ ιεροψάλτης) των οποίων ο συνολικός αριθμός δεν υπερβαίνει τα 4 φυσικά πρόσωπα. Ο κατά νόμο θρησκευτικός λειτουργός είναι υπεύθυνος για να λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα σύμφωνα με την ΚΥΑ. Δεν επιτρέπεται, ούτε κεκλεισμένων των θυρών, η τέλεση λειτουργιών σε χώρους λατρείας που βρίσκονται σε ιδιωτικά κτήματα, κτίρια κλπ.

γ) Απαγορεύεται η επίσκεψη κοινού, ατομικά ή ομαδικά, στα μοναστήρια. Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών και ακολουθιών στα μοναστήρια χωρίς την παρουσία κοινού.

δ) Επιτρέπεται, επιπλέον της τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής, και η αυτοτελής διαδικτυακή μετάδοση της λειτουργίας.

Τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε νωρίτερα σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο. Ο πρωθυπουργός ευχήθηκε χρόνια πολλά και καλή Ανάσταση στον Αρχιεπίσκοπο και τον ρώτησε πώς εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του.

Ο κ. Ιερώνυμος τον ενημέρωσε ότι τα πράγματα εξελίσσονται πολύ καλά και ότι θα λειτουργήσει κανονικά από σήμερα στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Ιερώνυμο για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού και ευχαρίστησε την Εκκλησία για τη σημαντική βοήθειά της στη συλλογική αυτή προσπάθεια.

Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι η Εκκλησία εμπιστεύεται το έργο της κυβέρνησης και τον δύσκολο και αποτελεσματικό αγώνα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει για την προστασία της δημόσιας υγείας. Επισήμανε ότι η Εκκλησία βρίσκεται διαχρονικά στο πλευρό της Πολιτείας για όλα τα ζητήματα εθνικής σημασίας, όπως είναι αυτή η δοκιμασία, και ακολουθεί τις οδηγίες και τις υποδείξεις των αρμοδίων Αρχών της, καθώς αυτό που προέχει είναι η υγεία όλων των συμπολιτών μας.

Σχετικά