Έρχονται μάχες στη Βουλή…

tsipras_mitsotakis_vouli

Με οδηγό της όξυνσης των αντιπολιτευτικών ντεσιμπέλ την επίκαιρη ερώτηση για τη σκανδαλώδη ρύθμιση για τα ΚΕΚ, ο Αλέξης Τσίπρας συγκαλεί σήμερα τους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα προετοιμάζει το κόμμα του για…
σκληρή αντιπολίτευση πρωτίστως εντός και εν ευθέτω χρόνω και εκτός Βουλής.


Κατά τη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 αναμένεται να συζητηθούν όλες οι τελευταίες εξελίξεις με την πανδημία, ενώ κυρίως μενού θα είναι η κατάσταση στην οικονομία, η επερχόμενη ύφεση και έκρηξη της ανεργίας και ως εκ τούτου η περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων στήριξης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του προγράμματος Μένουμε Όρθιοι ανά τομέα και θεματική. Σε αυτήν την κατεύθυνση έχουν γίνει ήδη επαφές και συνεργασίες των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ με επαγγελματικούς, συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς.

Οι τρεις βασικοί πυλώνες που θα βασιστεί η αντιπολιτευτική τακτική είναι:

– μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις και επαγγελματίες με έμφαση στους λεγόμενους μικρομεσαίους, με ειδική μνεία στον κλάδο του τουρισμού που αποτελεί το 20% του ΑΕΠ. Χαρακτηριστικά παραπέμπουν από την Κουμουνδούρου στις επίσημες ανακοινώσεις φορέων, όπως το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας κλπ που επιβεβαιώνουν την ανεπάρκεια των κυβερνητικών πρωτοβουλιών.

– μέτρα στήριξης της εργασίας και του μισθού. «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που επιδοτεί τις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών, ενώ όλη η ΕΕ επιδοτεί τους μισθούς και την εργασία» σημειώνουν διαρκώς από τον ΣΥΡΙΖΑ, κλείνοντας το μάτι τόσο στους εργαζόμενους όσο και στις επιχειρήσεις, με τα πρώτα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ να δείχνουν δραματική έκρηξη των απολύσεων αλλά και αθρόες δυσμενείς μεταβολές συμβάσεων εργασίας με προώθηση της εκ περιτροπής εργασίας με παράλληλη μείωση μισθού, ατζέντα την οποία ανοιχτά προωθεί ο ΣΕΒ.


– Διαφάνεια στις επιλογές της κυβέρνησης εν μέσω πανδημίας. Η επιλογή να ενισχυθούν οι επιστήμονες μέσω voucher με τη μεσολάβηση των ΚΕΚ, που θα αμειφθούν με 80 εκατ. ευρώ, παρά τη σαφή οδηγία της Κομισιόν για απευθείας ενίσχυση, που διαψεύδει τους ισχυρισμούς του Υπουργού Εργασίας, είναι το πρώτο από τα ζητήματα διαφάνειας που θέτει στην προμετωπίδα της αντιπολίτευσής του ο ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που συνεργάτες του κ. Τσίπρα ξεψαχνίζουν μία προς μία τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου των τελευταίων δύο μηνών.

Έτσι, την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου προλειαίνει το έδαφος για σταδιακή άρση του lock down, η Κουμουνδούρου επιχειρεί να ενισχύσει περαιτέρω τα θεμέλια που ρίχνει από την πρώτη στιγμή της επιβολής των περιοριστικών μέτρων για το μέτωπο της οικονομίας, της αγοράς εργασίας και της κοινωνικής συνοχής. Και τούτο, διότι όσο περνάει ο καιρός καθίσταται σαφές τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, πως τα μέτρα στήριξης που έχει πάρει η κυβέρνηση λειτουργούν στο μεν μέτωπο της οικονομίας ως μπαλώματα που δε θα ανακόψουν την ύφεση, στο δε μέτωπο της αγοράς εργασίας ως επιταχυντής δραματικών εξελίξεων και επαναφοράς “στα πιο σκοτεινά χρόνια των μνημονίων”.

Προ ημερησίας για οικονομία και εργασία
Για αυτό το λόγο και παράλληλα με την επίκαιρη ερώτηση για τα ΚΕΚ, στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα προετοιμάζονται για κατάθεση αιτήματος για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για τα μέτρα στήριξης σε οικονομία και εργασία, αγνοώντας ουσιαστικά την ερμηνευόμενη ως «ντρίμπλα» του Πρωθυπουργού να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς την ερχόμενη εβδομάδα.

Πηγές του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα έκαναν λόγο για «φυγομαχία» Μητσοτάκη, με αφορμή διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου σύμφωνα με τις οποίες φέρεται να επιχειρεί την ερχόμενη Τετάρτη «να μετατρέψει -κατά παράβαση του κανονισμού της Βουλής- την επίκαιρη ερώτηση σε ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών γενικά και αόριστα για την πανδημία και την οικονομία».

Στο ίδιο μήκος κύματος εξάλλου στην αξιωματική αντιπολίτευση απορρίπτουν τις διαρροές περί ενόχλησης του Μεγάρου Μαξίμου για τους χειρισμούς Βρούτση στο θέμα, επιμένοντας ότι οφείλει ο κ. Μητσοτάκης να δώσει απαντήσεις.

Για αυτό το λόγο και από την Κουμουνδούρου εντείνουν την πίεση προς τον Πρωθυπουργό, σημειώνοντας πως «όσο και να το αποφεύγει, ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να έρθει στην ώρα του Πρωθυπουργού και να απολογηθεί. Τόσο για το φιάσκο σε βάρος των επιστημόνων, όσο και για το πάρτι αδιαφάνειας και τον χορό εκατομμυρίων σε ΚΕΚ με πρόσχημα τη δήθεν ενίσχυση δικηγόρων και μηχανικών» και προαναγγέλλοντας επανακατάθεση της ερώτησης του κοινοβουλευτικού ελέγχου εάν δεν αποσυρθεί το «ύποπτο» πρόγραμμα των voucher.

Σχετικά