Γιώργος Μουλκιώτης: Η Κυβέρνηση υπεκφεύγει και δίνει ανέξοδες υποσχέσεις στις πληγείσες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες

Συζητήθηκε στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Βοιωτίας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Γιώργου Μουλκιώτη προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ιωάννη Βρούτση σχετικά με την απόφαση της Κυβέρνησης να αποκλείσει κάποιες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες από τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Ο κ. Γ. Μουλκιώτης, στην ομιλία του, υπογράμμισε τη δυσμενή μεταχείριση και ζήτησε να ενταχθούν άμεσα στα μέτρα στήριξης:

Οι 300.000 άνεργοι διαφόρων κατηγοριών.

Οι εργαζόμενοι που βρισκόταν πριν από την εφαρμογή των μέτρων σε επίσχεση εργασίας.

Οι εργαζόμενοι μιας σειράς επιχειρήσεων που δεν ανήκουν στους πληττόμενους, άλλα έχει μηδενιστεί το έργο τους.

Οι 160.000 συνταξιούχοι για τους οποίους εκκρεμεί η έκδοση απόφασης συνταξιοδότησης (ακόμη και αυτούς που αναμένουν τη σύνταξή τους και δεν έχουν λάβει ούτε προσωρινή).

Οι ανάπηροι που δεν ανανεώθηκε η καταβολή της αναπηρικής τους σύνταξης, αλλά και αυτοί που περιμένουν για να ξαναλειτουργήσει το ΚΕΠΑ ώστε να εξεταστούν και να λάβουν 1η φορά.

Οι επαγγελματίες που έκλεισαν την δραστηριότητα τους με κυβερνητική απόφαση, αλλά υποχρεούνται στην καταβολή των δικών τους ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ-μη μισθωτών.

Οι αγρότισσες και επαγγελματίες μητέρες ανήλικων παιδιών και παιδιών με αναπηρία που δεν εντάσσονται στα μέτρα ειδικού σκοπού.

Οι επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες και οι εργαζόμενους τους που δραστηριοποιούνται στις τουριστικές περιοχές και οι ΚΑΔ τους δεν έχουν ενταχθεί στους πληττόμενους, (π.χ Μίνι Μάρκετ κ.α).

Οι αγρότες των πληττόμενων κλάδων.

Οι μικρές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες των οποίων οι ΚΑΔ ενώ συμπεριλαμβάνονταν στην ΥΠ.ΟΙΚ. Α1061/20 (ΦΕΚ-1043 Β/26-3-20), αφαιρέθηκαν αδικαιολόγητα από την Κ.Υ.Α. 39162/ΕΞ2020/20 (ΦΕΚ-1457 Β/16-4-20) (π.χ. ΚΑΔ 70.22 Δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης).

Οι ευπαθείς ομάδες, πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα (εγκ.Υπ. Εργασίας ΟΙΚ 12339/404/12-3-2020), που κινδυνεύουν να διακοπεί η μισθοδοσία τους μόλις συμπληρωθεί ένας μήνας από το ανυπαίτιο κώλυμα παροχής της εργασίας.

Επιπλέον, ο βουλευτής υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να παραταθεί με νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, η ισχύς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας αλλά και των σχετικών διαιτητικών αποφάσεων, των οποίων έχει λήξει και η τρίμηνη παράταση εν μέσω των εξαιρετικών συνθήκων της πανδημίας, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι να βρίσκονται απροστάτευτοι.

Επίσης, κατήγγειλε τις απολύσεις που διενεργήθηκαν εν μέσω πανδημίας από τα ΕΛΤΑ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που εκτελεί δημόσιες υπηρεσίες, και ζήτησε την παρέμβαση της Κυβέρνησης για ανάκλησή τους. 

Ο Γιώργος Μουλκιώτης κάλεσε την Κυβέρνηση να υιοθετήσει τις επεξεργασμένες, κοστολογημένες προτάσεις που έχει καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής στο πλαίσιο ενός ενδιάμεσου προγράμματος για την ενεργοποίηση των θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της απασχόλησης.

Μεταξύ αυτών, το Κίνημα Αλλαγής προτείνει την κάλυψη, για 6 μήνες, του 40% των αμοιβών των εργαζομένων γενικότερα και ειδικότερα στον τουριστικό τομέα.

 Προτείνει επίσης την αναβάθμιση και ενοποίηση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού με διεύρυνση των δικαιούχων και με επιδότηση των μετακινήσεων τους.

Να επιδοτηθεί η εργασία και όχι η ανεργία.

Μόνο έτσι θα υπάρξει όρθια κοινωνία με ζωντανή οικονομία.

Τέλος, ο βουλευτής τόνισε ότι η Κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά την τροπολογία που έχει καταθέσει πέντε φορές το Κίνημα Αλλαγής για την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στις μονάδες υγείας των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και στο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας, το ΕΚΑΒ, τις Μονάδες Πρόνοιας, τις κοινωνικές δομές, υπηρεσίες και κοινωνικά προγράμματα των Δήμων, το Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, στις υπηρεσίες καθαριότητας καθώς και τη στήριξη των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων της πρώτης γραμμής.

Το Υπουργείο, που εκπροσωπήθηκε από την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κα Δόμνα Μιχαηλίδου, περιορίστηκε στην ανακοίνωση των όσων μέτρων έχουν ήδη ληφθεί από την Κυβέρνηση – υποσχόμενο για μελλοντικό εμπλουτισμό της λίστας των δικαιούχων – αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει σαφείς απαντήσεις στις συγκεκριμένες ερωτήσεις και προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για τους αποκλεισμένους ανέργους, εργαζόμενους και συνταξιούχων.

Σχετικά