Φθιώτιδα: Στο πόδι οι υγειονομικές αρχές μετά τα τέσσερα κρούσματα

Στην Αταλάντη επικεντρώνεται η ιχνηλάτηση, όπου ο 28χρονος είχε πολλές επαφές. Ζητήθηκε συνεργείο για δειγματοληψίες από τον ΕΟΔΥ. «Ο κορωνοϊός εξακολουθεί και υπάρχει και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε» λέει ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου…

Ανάστατη είναι η πόλη της Λαμίας, αλλά και συνολικά ο νομός Φθιώτιδας, μετά τα τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε οικογένεια που είχε επιστρέψει από τις ΗΠΑ στα τέλη Μαΐου.

Ο μοριακός έλεγχος σε ηλικιωμένο ζευγάρι που μένει στη νότια Λαμία ηλικίας 86 και 80 ετών, καθώς και στην 57χρονη κόρη τους αλλά και τον 28χρονο εγγονό τους, έδειξε ότι είναι θετικοί στην covid-19. Ακολούθως σήμανε συναγερμός στις υγειονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Δήμου, με τον ΕΟΔΥ να δίνει τις βασικές κατευθύνσεις για την ιχνηλασιμότητα των επαφών τους.

Η καραντίνα

Ο ΕΟΔΥ είναι και ο βασικός υπεύθυνος για τις οδηγίες που δόθηκαν στους ταξιδιώτες για τη μετέπειτα συμπεριφορά τους (αποκλεισμό επαφών και καραντίνα στο σπίτι για 14 ημέρες). Το πόσο τηρήθηκε η σχετική καραντίνα είναι κάτι που αμφισβητείται από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν δώσει οι ίδιοι οι ασθενείς, καθώς φέρεται ότι και οι τέσσερις είχαν κάποιου είδους επαφές και μετακινήσεις για την τακτοποίηση υποχρεώσεων μέσα στην πόλη της Λαμίας. Μάλιστα για τον 28χρονο γνωρίζουμε ότι μέχρι τις 31 Μαΐου βρισκόταν στην Αταλάντη από όπου είναι η καταγωγή του και βρέθηκε με αρκετούς φίλους, ενώ στη συνέχεια έμεινε στη Λαμία προκειμένου να βοηθήσει και τον 86χρονο παππού του.

Ο 86χρονος φέρεται να είχε πυρετό τουλάχιστον 3 ημέρες (;) πριν εμφανιστεί το περασμένο Σάββατο (6/6) στο Νοσοκομείο Λαμίας. Εισήχθη τελικά στη ΜΕΘ covid-19 του ΓΝ Λαμίας, καθώς το βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό του, πέρα από την ηλικία του, τον κατατάσσει στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Αργά το βράδυ της Κυριακής (7/6) στη ΜΕΘ τον ακολούθησε και η κόρη του, η οποία με νεότερες πληροφορίες φέρεται να είχε πυρετό όλη σχεδόν την εβδομάδα.

Αντίθετα η γιαγιά και ο εγγονός στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, διακομίστηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στην κλινική covid-19 του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχη κλινική στο Νοσοκομείο Λαμίας μετά το «κλείσιμο» του πέτρινου.

Το συγκεκριμένο γεγονός είναι κάτι που θα πρέπει να μας απασχολήσει άμεσα, ειδικά αν αποδειχτεί ότι ο ιός έχει διασπαρεί στην κοινότητα, πράγμα που απευχόμαστε. Οπωσδήποτε όμως χρειάζεται ένας χώρος όπου θα νοσηλεύονται τα ήπια περιστατικά της ασθένειας ή θα απομονώνονται περιπτώσεις «ύποπτες» μέχρι να βγουν τα επίσημα αποτελέσματα. Εκεί επίσης είναι λογικό να καταλήγουν και οι ασθενείς που θα βγαίνουν από τη ΜΕΘ που εξακολουθεί και λειτουργεί στο αναπληρωματικό Νοσοκομείο Αναφοράς για covid-19 της 5ης ΥΠΕ.

Ιχνηλάτηση στην Αταλάντη

Σχετικά με τη διασπορά ή αν θέλετε την ιχνηλάτηση των επαφών των τεσσάρων ασθενών, έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες από τον ΕΟΔΥ και τα επόμενα 24ωρα θα υπάρχει εικόνα για το που κινούμαστε.

Ήδη συνεργείο της Περιφέρειας από τη Διεύθυνση Υγείας σε συνεργασία με την Αστυνομία, κινούνται στην Αταλάντη και στις επαφές του 28χρονου στην Λοκρική πόλη. Επίσης από την Περιφέρεια ζητήθηκε από τον ΕΟΔΥ να μεταβεί ειδικό συνεργείο για δειγματοληψίες, ενώ δεν αποκλείεται σε αυτό το κομμάτι να συνδράμει το Νοσοκομείο Λαμίας. Πάντως σε επικοινωνία που είχε ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός με τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα πήρε τη διαβεβαίωση ότι θα σταλεί από τον Οργανισμό συνεργείο, όμως δεν υπήρχε χρονική δέσμευση λόγω ότι είχε βγει το πρόγραμμα με βαρύτητα σε τουριστικούς προορισμούς και κοινωνικές δομές της πρωτεύουσας.

Γεωργίου: «Όχι στη χαλάρωση και τον εφησυχασμό»

«Οι πολίτες θα πρέπει να εξακολουθήσουν να εφαρμόζουν σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα πρόληψης σαν να έχουν εκείνοι τον ιό και να προσπαθούν να μην το μεταδώσουν, αλλά και σαν ο διπλανός τους να είναι θετικός και να πρέπει να προστατευθούν», δηλώνει στο LamiaReport ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και Χειρουργός στο Νοσοκομείο Λαμίας, Χρήστος Γεωργίου.

Ο ίδιος δηλώνει προβληματισμένος από την εν γένει χαλάρωση τις τελευταίες ημέρες των συμπολιτών του αλλά και της κοινωνίας γενικότερα στα μέτρα ατομικής προστασίας.

«Οπωσδήποτε με προβληματίζει η χαλάρωση που παρατηρήθηκε στα μέτρα ατομικής προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης. Μέτρα τα οποία τονίσαμε ότι θα πρέπει να ακολουθούμε και μετά τη έξοδο από το σπίτι», σημειώνει ο κ. Γεωργίου και συνεχίζει: «Κατανοώ την κόπωση του κόσμου μετά από μια μακρά περίοδο απομόνωσης και την ανάγκη να επανέλθουν στην καθημερινότητα τους, αλλά δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κορωνοϊός συνεχίζει να υπάρχει και ενόψει της τουριστικής περιόδου θα έχουμε κρούσματα από ανθρώπους που θα αποφασίσουν να επισκεφτούν τη χώρα μας. Κατά συνέπια θα πρέπει να λειτουργούμε και να συμπεριφερόμαστε με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης προκειμένου να προστατεύουμε όχι μόνο τους εαυτούς μας αλλά και τους συνανθρώπους μας. Οπωσδήποτε την όλη κατάσταση πρέπει να τη βλέπουμε με αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουμε και πάλι, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται εφησυχασμός».

Η συζήτησή μας με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου ολοκληρώθηκε με την παρακάτω συμβουλή – προειδοποίηση: «Συμπεριφορές αδιαφορίας ή αμέλειας δεν επιτρέπονται και μπορούν να μας οδηγήσουν σε δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις τις οποίες όλοι απευχόμαστε».

lamiareport.gr

Σχετικά