Δυναμικές κινήσεις της Αθήνας σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο – Πώς η συνεργασία με το Τελ Αβίβ δημιουργεί νέα δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο
Την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς, θα επισκεφθεί το Ισραήλ.
Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού σήμερα 16 και αύριο 17 Ιουνίου στο Τελ Αβίβ μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται. Άλλωστε, η Αθήνα κινείται το τελευταίο διάστημα τόσο σε διπλωματικό, όσο και στρατιωτικό επίπεδο, «σφυρηλατώντας» συμφωνίες στη Μεσόγειο, με σκοπό να «γκρεμιστούν» τα σχέδια του Ερντογάν.
Το γεγονός άλλωστε ότι θα συνοδεύεται από πολυπληθή ομάδα υπουργών, προσδίδει ισχυρό συμβολικό φορτίο και επιβεβαιώνει την τεράστια σημασία που αποδίδει η χώρα μας στις σχέσεις της με το Ισραήλ.
Τον Κυρ. Μητσοτάκη θα συνοδεύσουν οι υπουργοί, Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.
Ενδεικτικό της σημασίας της επίσκεψης είναι το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί που θα τον συνοδεύσουν είναι η πρώτη ξένη κυβερνητική αποστολή που υποδέχεται η νέα ισραηλινή κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία ορκίστηκε πριν από ένα μήνα.
Καθοριστικές συμφωνίες για το μέλλον
Η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών είναι ήδη δομημένη σε μια σειρά από τομείς, όπως η εξωτερική πολιτική, η ενέργεια, η άμυνα και η οικονομία, ενώ σύμφωνα με αξιωματούχους και των δύο χωρών ανοίγεται νέο πεδίο συνεργασιών στους τομείς του τουρισμού, της αγροτοδιατροφής και της κυβερνο-ασφάλειας. Η συνεργασία αυτή αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθεί και να λάβει πρακτική μορφή κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη, όπου αναμένεται να υπογραφούν εξαιρετικά σημαντικές συμφωνίες.
Μία εξ αυτών θεωρείται φυσικά και η στρατιωτική συμφωνία. Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Άμυνας κρατούν χαμηλούς τόνους και δεν αποκαλύπτουν το πού θα εστιάζει αυτή η συμφωνία, ωστόσο, είναι δεδομένο πως κοινός παρονομαστής των δύο πλευρών είναι η αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Το Τελ Αβίβ άλλωστε έχει εκφράσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στην αμυντική βιομηχανία της χώρας μας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο και το μόνο που έχει γίνει είναι κάποιες διερευνητικές επαφές. Ξεκαθαρίζεται μάλιστα ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να υλοποιηθεί μόνο μετά από διεθνή διαγωνισμό.
Συγκεκριμένα, το Ισραήλ ενδιαφέρεται στην συμπαραγωγή του νέου εθνικού τυφεκίου, ενώ, υπάρχει πρόθεση να «μπει» στην ΕΑΒ και στην ΕΛΒΟ. Δεδομένο θεωρείται το ενδιαφέρον των Ισραηλινών για τα συστήματα κυβερνοάμυνας, αλλά και τα ναυπηγεία.
Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι άψογες στα εξοπλιστικά, με τον υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο να υπογράφει πριν μερικούς μήνες συμφωνία με το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ για την ενοικίαση (με το σύστημα leasing) μη επανδρωμένων αεροσκαφών (τύπου Heron) για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων και την εναέρια επιτήρησή τους. Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό του ενώ θα επισκεφθεί και την εθνική αμυντική βιομηχανία του Ισραήλ, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, γεγονός που επιβεβαιώνει το άριστο επίπεδο συνεργασίας των δύο χωρών στα εξοπλιστικά.
Πηγές της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι η συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ δεν περιορίζεται μόνο σε διπλωματικό, οικονομικό και αμυντικό επίπεδο, αλλά επιδιώκεται να υπάρξει συνεργασία και στο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.