Δίκη Χρυσής Αυγής: Τη Δευτέρα η απόφαση επί των ελαφρυντικών

Η διακοπή πραγματοποιήθηκε μετά από πρόταση της εισαγγελέως, η οποία έγινε δεκτή από το δικαστήριο.

Το πρωί της Δευτέρας στις 10:00 αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου της Χρυσής Αυγής επί των ελαφρυντικών.

Η διακοπή πραγματοποιήθηκε μετά από πρόταση της εισαγγελέως, η οποία έγινε δεκτή από το δικαστήριο. Τη Δευτέρα, όπως όλα δείχνουν παρόντες στο δικαστήριο θα είναι και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, με πρώτο τον ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγό, ο οποίος δήλωσε ότι θα είναι παρών, προκειμένου να μιλήσει για όλα.

Η διήμερη μάχη που έγινε για τα ελαφρυντικά καταδεικνύει πόσα σημαντικά είναι για την ποινική μεταχείριση των κατηγορουμένων αφού και την ποινή τους μπορεί να μειώσουν αλλά και να απομακρύνουν το ενδεχόμενο φυλάκισης.

Κατά τη διάρκεια των αγορεύσεων οι συνήγοροι των κατηγορουμένων υποστήριξαν ότι το δικαστήριο εξέδωσε την απόφαση επί της ενοχής, υπό καθεστώς πολιορκίας και πως δεν κέρδισε η Δημοκρατία όπως όλοι λένε, αλλά αντίθετα έχασε η Δικαιοσύνη.

Στο μεταξύ κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης η δευτερολογία που προκάλεσε αντιδράσεις ήταν αυτή του Τάκη Μιχαλόλια, συνηγόρου υπεράσπισης του Νίκου Μιχαλολιάκου. Ο κ. Μιχαλόλιας χαρακτήρισε «ξυπόλυτους» τους χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν στο Εφετείο και «γραφικούς και αστείους» τους βουλευτές που έκαναν δηλώσεις με το σύνθημα «Δεν είναι αθώοι».

Σημειώνεται ότι το πρωί της Παρασκευής η συνεδρίαση ξεκίνησε με την «απολογία» της Εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου προς τους…συνηγόρους υπεράσπισης. Η εισαγγελική λειτουργός ένιωσε την ανάγκη να δώσει εξηγήσεις στους συνηγόρους των κατηγορουμένων σχετικά με ότι δεν πρότεινε κανένα ελαφρυντικό, πλην μιας ελαφρυντικής περίστασης που προβλέπεται από το ίδιο το άρθρο για το οποίο καταδικάστηκαν.

«Στη χθεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μου ήταν απαλλακτική για την διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Άφησαν αιχμές περί λιγοψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές, παραμένω πιστή στην πρόταση μου, στην οποία προέβη κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου. Ο εισαγγελέας ανεξάρτητα της προτάσής του οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή. Ήμουν υποχρεωμένη παρά την πρόταση μου να κάνω αυτή την εισήγηση» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Οικονόμου.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τις αντιδράσεις των συνηγόρων, η εισαγγελέας της έδρας άλλαξε την πρόταση της, προτείνοντας την ελαφρυντική περίσταση του άρθρου 187 παρ 6, σε όλους του κατηγορουμένους που κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και δεν κατηγορούνται για άλλο κακούργημα.

Σχετικά