Μήνυμα Δημάρχου Λεβαδέων για τη Διεθνή Ημέρα Αγρότισσας

Η Διεθνής Ημέρα Αγρότισσας καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου έχοντας ως στόχο να υπενθυμίζει τη συμβολή της γυναίκας στην αγροτική παραγωγή και για να αναγνωρισθεί η σημαντική της στήριξη στη συνοχή των αγροτικών κοινωνιών.

Ειδικά στην χώρα μας, η γυναίκα της υπαίθρου ήταν στην πρώτη γραμμή στηρίζοντας οικονομικά την οικογένεια της, καλλιεργώντας τη γη, εκτρέφοντας ζώα και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η ελληνίδα αγρότισσα συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό στήριγμα για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και της αγροτικής κοινωνίας, καθώς με την ανεξάντλητη δύναμη που διαθέτει εργάζεται στα χωράφια, μεγαλώνει τα παιδιά της και κρατάει την οικογένεια ενωμένη. Αλλά, η προσφορά της δεν εξαντλείται μόνο στην καλλιέργεια της γης, οι γυναίκες της υπαίθρου ήταν αυτές που δημιούργησαν την πλούσια άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά, με την παραγωγή εργόχειρων, υφαντών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης και συνεχίζουν να είναι οι θεματοφύλακες της πολιτιστικής μας ταυτότητας διατηρώντας ζωντανές τις παραδόσεις και τα έθιμα της χώρας μας.

Οφείλουμε πολλά στις ελληνίδες αγρότισσες και θα πρέπει να σκύψουμε με σεβασμό απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν προσφέροντας σε αυτές υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας υψηλής ποιότητας και διασφαλίζοντας αξιοπρεπείς συντάξεις.

Σχετικά