Κορονοϊός: 50 νέες κλίνες ΜΕΘ από σήμερα στο Σωτηρία – Εγκαίνια παρουσία Μητσοτάκη

Προετοιμασίες στο ΕΣΥ ενόψει χειμώνα, καθώς οι ειδικοί αναμένουν από τα τέλη Οκτωβρίου και μετά να αυξηθούν κατακόρυφα τα κρούσματα κορονοϊού

Εγκαίνια σε 50 νέες κλίνες ΜΕΘ θα πραγματοποιηθούν σήμερα Δευτέρα 19 Οκτωβρίου στο Νοσοκομείο Σωτηρία, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις 10:30 το πρωί. Πρόκειται για τις 50 κλίνες ΜΕΘ που αποτελούν δωρεά της Βουλής των Ελλήνων και άρχισαν να ετοιμάζονται μέσα στο καλοκαίρι, ώστε το Φθινόπωρο να μπορούν να χρησιμοποιηθούν αν χρειασθεί για ασθενείς με κορονοϊό.

Το σύστημα καθημερινά δέχεται πιέσεις από τον αυξανόμενο αριθμό των ασθενών που χρειάζονται Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και διασωλήνωση. Μάλιστα, οι ειδικοί ανησυχούν ότι από το τέλος Οκτωβρίου και μετά οπότε και η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει, να αυξηθεί περαιτέρω ο αριθμός των βαριά πασχόντων από κορονοϊό. Κάτι που, εξάλλου, έχει δείξει και η εμπειρία από άλλες χώρες με χαμηλότερες θερμοκρασίες από την Ελλάδα.
«Γκρίζος» ο χειμώνας

Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι στις υγειονομικές αρχές έχει σημάνει συναγερμός και επιχειρείται να ετοιμαστούν όσο το δυνατόν συντομότερα νέες κλίνες που θα μπορούν να νοσηλεύσουν βαριά περιστατικά με covid19. Τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό δείχνουν ότι μέρα με την ημέρα η κατάσταση στην Ελλάδα χειροτερεύει ενώ αναμένεται να γίνει ακόμη πιο δύσκολη τον χειμώνα.

Εξάλλου, οι ειδικοί αναμένουν από τα τέλη Οκτωβρίου και μετά να αυξηθούν κατακόρυφα τα κρούσματα, καθώς σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη, με την πτώση της θερμοκρασίας η μεταδοτικότητα του κορονοϊού αυξάνεται ακόμη και κατά 10 φορές, όπως έδειξε η εμπειρία από άλλες χώρες!

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση συνεπώς και ΜΕΘ, παρουσιάζει αυξητική τάση από τα τέλη Αυγούστου, μέχρι και σήμερα. Γεγονός που καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα Υγείας το οποίο χρειάζεται συνεχή ενίσχυση.

Πάντως μετά τις 50 νέες κλίνες ΜΕΘ που προστέθηκαν στο νοσοκομείο «Σωτηρία», θα ακολουθήσει η παράδοση επιπλέον κλινών- σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης- προκειμένου να φτάσουμε από τις 565 που ήταν οι κλίνες ΜΕΘ το 2019, στις 1.200 στο τέλος του χρόνου που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Σχετικά