ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ- ΜΕΓΑΛΗ ΛΟΥΤΣΑ: Το «στρίβειν διά του… αρραβώνος» στο Περιφερειακό Συμβούλιο

laiki-sispirosi thivas

Η υπόθεση της τοποθέτησης ανεμογεννητριών στη θέση «Μεγάλη Λούτσα» του Ελικώνα συζητήθηκε στην συνεδρίαση της 23ης Οκτωβρίου 2020 στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, με ζητούμενο την ανάκληση της απόφασης με την οποία εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τη συγκεκριμένη επένδυση από την Επιτροπή Περιβάλλοντος & Ανάπτυξης της Περιφέρειας.

Το δίκαιο του αιτήματος αλλά και η καθολική αντίδραση των κατοίκων της περιοχής -η οποία καθόλου δεν εξαντλήθηκε στις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Λεβαδέων και της Τ.Κ. Λιβαδειάς, αλλά συνεχίζεται αμείωτη με διαφόρων μορφών κινητοποιήσεις που αγκαλιάζουν ολόκληρο το νομό Βοιωτίας καθώς επίκειται η έγκριση ανάλογων μελετών σε μια σειρά ακόμα τοποθεσίες (Ζαγαράς,  Μύτικας,  Ξερακιώνα, Αγ. Βασίλειος)- φέρνει σε πραγματικά πολύ δύσκολη θέση τις πολιτικές δυνάμεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ) που ταυτίζονται με  τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την «απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας», δεσμεύονται απ`  αυτές και τις υλοποιούν.

Απ` τη μια μεριά λοιπόν, -εντελώς  υποκριτικά-,  τάχα συμμερίζονται κι υποστηρίζουν τις θέσεις των «τοπικών κοινωνιών» όπως τις λένε, οι οποίες τοποθετούνται  ξεκάθαρα και διατρανώνουν το ΟΧΙ στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών και την επιχειρηματική δραστηριότητα στα βουνά μας, από την άλλη όμως υπερισχύει  η στρατηγική τους επιλογή που «απελευθερώνει» την αγορά ενέργειας ιδιωτικοποιώντας και παραδίνοντας βουνά, δάση κι εύφορες πεδιάδες βορά στους μονοπωλιακούς ομίλους της ενέργειας.

Έτσι, γι άλλη μια φορά, με νομικίστικα τερτίπια κι επιχειρήματα του τύπου «να ελέγξουμε τη δυνατότητα ανάκλησης της απόφασης αν υπάρχει» (παράταξη κ. Μπατζελή  της οποίας ο εκπρόσωπος είχε υπερψηφίσει στην Επιτροπή)  ή «δεν τα ήξερα όλα αυτά» (παράταξη κ. Γκλέτσου που επίσης υπερψήφισε) ή «να μην υπογραφούν τα πρακτικά για να μην νομιμοποιηθεί η απόφαση» (παράταξη κ. Αναγνωστάκη) ή  «σωστά πράξαμε» (παράταξη κ. Σπανού), όλοι έκαναν πράξη το «στρίβειν δια του …αρραβώνος»:

και ναι-και όχι- και με τις τοπικές κοινωνίες- και με τους επενδυτές-και με το περιβάλλον!

Τελικά… στήθηκε το γνωστό σκηνικό δήθεν αντιπαράθεσης ώστε να αποφύγουν να μπει σε ψηφοφορία η πρόταση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ να πάρει πολιτική απόφαση το Περιφερειακό Συμβούλιο, ως το ανώτερο συλλογικό όργανο της Περιφέρειας,  που θα συντάσσεται με την άποψη των κατοίκων και των φορέων της περιοχής.

Είναι όλοι τους συνένοχοι για το έγκλημα που συντελείται σε βάρος όχι μόνο του περιβάλλοντος αλλά και του επιπέδου διαβίωσης του λαού που χρυσοπληρώνει το ρεύμα, αδυνατεί να ανταπεξέλθει και βιώνει εκτός των άλλων και ενεργειακή φτώχεια!

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ θα συνεχίσει τις προσπάθειες της για να ανατραπεί η συγκεκριμένη απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Θα επιδιώξει  μάλιστα να μην εγκριθούν και οι άλλες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, προβάλλοντας την σταθερή αντίθεση της στην πολιτική συνεχιζόμενης ιδιωτικοποίησης της παραγωγής ενέργειας παίρνοντας υπόψη και την οικολογική διάσταση του ζητήματος.

26-10-2020

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Λαϊκής Συσπείρωσης Στερεάς Ελλάδας

Κώστας Μπασδέκης

Λιάνα Καραβασίλη

Τάσος Χρονάς

Σχετικά