Μπιρ παρά και με ανοιχτές τιμές τα βαμβάκια, αποζημίωση λόγω κορονοϊού ζητούν οι αγρότες

Ολοκληρώνεται η συγκομιδή βάμβακος στις περισσότερες περιοχές, με ποικιλία ως προς τις αποδόσεις, αλλά πολύ χαμηλές τιμές παραγωγού και μάλιστα ανοιχτές.

Στο νομό Βοιωτίας η συγκομιδή δεν έχει ολοκληρωθεί, με τις αποδόσεις και την ποιότητα σε καλά επίπεδα, όπως μας ανέφερε ο Γιάννης Βάγκος. Σε σχέση με τις τιμές, όμως, τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά για τους παραγωγούς, αφού εκκοκκιστές τους διαμηνύουν ότι οι τιμές είναι ανοιχτές και οριστική τιμή κλειστή θα υπάρξει μόνον όταν τελειώσει το μάζεμα σε όλη την Ελλάδα.

Στο νομό Λάρισας η συγκομιδή βάμβακος έχει ολοκληρωθεί. Όπως μας εξηγεί ο πρώην πρόεδρος του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών, κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, οι τιμές παραγωγού δεν ξεπερνούν τα 38-40 λεπτά το κιλό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένας παραγωγός με 100 τόνους παραγωγή από καλλιέργεια 250 στρεμμάτων και μέση απόδοση 400 κιλά το στρέμμα, να έχει είσπραξη μόλις 38.500 ευρώ και κοστολόγιο που ξεπερνά τα 30.000 – 32.000 ευρώ. Ο συγκεκριμένος παραγωγός καλείται με αυτά τα ελάχιστα χρήματα να τρέξει τις καλλιεργητικές φροντίδες του φθινοπώρου και να ζήσει και την οικογένειά του, κάτι φύσει αδύνατο. Σύμφωνα με τον Χρήστο Σιδερόπουλο, σε περιοχή της Θράκης, όπου το βαμβάκι πολλέ φορές συγκεντρώνεται σε αλάνες για να προλάβουν οι παραγωγοί τυχόν ζημιές από κακοκαιρία δόθηκαν 37 λεπτά κλειστά ενώ σε εκκοκκιστήριο η παράδοση έγινε με 36 λεπτά (συν 3 μεταφορικά), δηλαδή και πάλι πολύ χαμηλά.

Στο νομό Σερρών, που δεν είχε ιδιαίτερα προβλήματα η καλλιέργεια φέτος λόγω καιρού, παρά μόνο την άνοιξη λόγω πλημμυρών και βροχοπτώσεων, το πρώτο χέρι έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 90%. Σύμφωνα με όσα δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο έμπειρος βαμβακοπαραγωγός Στέργιος Λίτος από τη Νιγρίτα Σερρών, οι αποδόσεις ποικίλουν ανάλογα το χωράφι και τον παραγωγό. Έτσι κυμαίνονται μεταξύ 250 και 500 κιλών το στρέμμα. Στις Σέρρες τώρα οι παραγωγοί εισπράττουν πολύ χαμηλές τιμές και συγκεκριμένα 35 λεπτά το κιλό ανοιχτά, αναμένοντας κάποια επιπλέον λεπτά, σε δόσεις, μια τα Χριστούγεννα ως είθισται και εξόφληση το Μάρτιο. Ο Στέργιος Λίτος εκτιμά ότι ο παραγωγός που πουλά τώρα σε αυτή την τιμή, το Μάρτιο θα φθάσει να πάρει 41 λεπτά με την εκκαθάριση, πολύ λίγα χρήματα δηλαδή. Αυτό κάνει τους παραγωγούς να ζητούν ενίσχυση από το κράτος λόγω κορονοϊού. Όπως μάλιστα τονίζει ο Στέργιος Λίτος, αυτό είναι επιβεβλημένο να γίνει πλέον, καθώς είναι εξαιρετικά χαμηλές οι τιμές.

Στην Αιτωλοακαρνανία, τέλος και συγκεκριμένα στο Μεσολόγγι όπου καλλιεργούνται περί τα 17.000 στρέμματα, η συγκομιδή βαμβακιού έχει ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του εκκοκκιστηρίου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσολογγίου, κ. Βαγγέλη Μπάκα, προκλήθηκαν φέτος μεγάλες ζημιές από τον κυκλώνα Ιανό, με αποτέλεσμα να έχει χαθεί περί το 30% της παραγωγής λόγω κυρίως του αέρα, ενώ η βροχή δημιούργησε και ποιοτικά προβλήματα.

Η Ένωση Μεσολογγίου αγοράζει βαμβάκι με 35 λεπτά ανοιχτά και εκκαθάριση πριν τα Χριστούγεννα.

agrotypos.gr

Σχετικά