Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στη νέα γενιά

Εκατομμύρια νέοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στις πατρικές τους οικίες, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, της διακοπής λειτουργίας πανεπιστημίων και των απολύσεων νέων εργαζομένων.
 Παρότι οι νέοι αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν από βαριάς μορφής COVID-19, φοιτητές και νέοι εργαζόμενοι υποφέρουν πιο πολύ από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, η οποία έχει ενισχύσει και άλλες υπάρχουσες αρνητικές τάσεις, όπως τους χαμηλούς μισθούς, τη στασιμότητα της αγοράς εργασίας και το διογκούμενο φοιτητικό χρέος.
Παγκόσμια έρευνα της εφημερίδας Financial Times σε 800 νέους ηλικίας μεταξύ 16 και 30 ετών, έδειξε ότι οι δυσκολίες αυτές ενισχύουν τη δυσαρέσκεια των νέων απέναντι στις προηγούμενες γενιές, οι οποίες βρίσκονται σε καλύτερη εισοδηματική κατάσταση και κατέχουν μεγαλύτερη πολιτική εξουσία. Η έρευνα έδειξε ότι οι νέοι κάτω των 25 ετών έχουν 2,5 περισσότερες πιθανότητες να είναι άνεργοι εξαιτίας της πανδημίας, από ό,τι η ηλικιακή ομάδα 26-64 ετών, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ. Από αυτούς που συνεχίζουν να εργάζονται, σχεδόν το ήμισυ ανέφερε μείωση του εισοδήματός του, με τις νέες γυναίκες και τους χαμηλόμισθους να πλήττονται πιο σκληρά. Στον αναπτυσσόμενο κόσμο, η ανεργία σημαίνει την αδυναμία οικονομικής στήριξης δύο ή περισσότερων γενεών συγγενών.
Παρά τον φόβο πολλών ερωτηθέντων για τον κορωνοϊό, σημαντικό ποσοστό νέων υιοθετεί χαλαρή στάση απέναντι στην πανδημία. Τη χαλαρότητα αυτή έχουν καταδικάσει πολιτικοί ηγέτες σε όλο τον κόσμο, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί ένα από τα αίτια της αναζωπύρωσης της πανδημίας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ μετά το καλοκαίρι. Πολλοί ερωτηθέντες στη μελέτη από την Ευρώπη και την Ασία υποστήριξαν, όμως, ότι οι ηλικιωμένοι ήταν εκείνοι που αγνόησαν τα μέτρα υγειονομικής προστασίας. Πολλοί νέοι δήλωσαν ότι έπαψαν να εμπιστεύονται την πολιτική ηγεσία των χωρών τους, εκτιμώντας ότι η διαχείριση της πανδημίας υπήρξε ελλιπής. Το φαινόμενο της απώλειας εμπιστοσύνης από τους νέους για τις κυβερνήσεις χρονολογείται από το 2016 στον ανεπτυγμένο κόσμο, σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες του ΟΟΣΑ. «Η εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς έχει περιορισθεί σημαντικά, ενώ πιστεύουν ότι δεν έχουν καμία πολιτική επιρροή», λέει η Ελσα Πιλιτσόφσκι, επικεφαλής μελετών του διεθνούς οργανισμού.
Ειδικοί της ψυχικής υγείας έχουν προειδοποιήσει ότι οι ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας θα έχουν μεγάλη διάρκεια, καθώς εκατομμύρια νέοι αντιμετωπίζουν κατάθλιψη, άγχος και αίσθημα απομόνωσης. Μελέτες σε ΗΠΑ και Βρετανία έδειξαν ότι τα επίπεδα άγχους στους νέους μεταξύ 18 και 29 ετών είναι πολύ αυξημένα σε σχέση με άλλων ηλικιακών ομάδων. Πολλοί ερωτηθέντες, όμως, είπαν ότι η πανδημία και οι περιορισμοί της προσέφεραν ευκαιρία επανασύνδεσης με την οικογένειά τους.

Σχετικά