Ελληνικό τάνκερ έπεσε σε νάρκη στην Ερυθρά Θάλασσα

Μια έκρηξη χτύπησε πετρελαιοφόρο στα ανοικτά των ακτών της Σαουδικής Αραβίας στην Ερυθρά Θάλασσα, κοντά στα σύνορα με την Υεμένη, την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, σύμφωνα με ιδιωτική εταιρεία που επικαλείται το δίκτυο Al Jazeera.

Η έκρηξη έπληξε το πλοίο MT Agrari, ελληνικών συμφερόντων με σημαία της Μάλτας, στα ανοικτά των ακτών του Al Shuqaiq.

Επτά Έλληνες συμπεριλαμβανομένου και του πλοιάρχου, βρίσκονται ανάμεσα στο πλήρωμα του τάνκερ και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όλα τα μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους.

Το ελληνικών συμφερόντων πλοίο παραμένει στην περιοχή και σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Σαουδικής Αραβίας το πόρισμα της διερεύνησης των συνθηκών κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η έκρηξη.

Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που μάχεται στην Υεμένη εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι δήλωσε ότι ένα εμπορικό σκάφος υπέστη μικρές ζημιές από «θραύσματα» λόγω μιας αποτυχημένης τρομοκρατικής επίθεσης, όπως ανέφερε το τηλεοπτικό κανάλι Al-Arabiya.

Μια δήλωση από τους χειριστές του Agrari, που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων The Associated Press, ανέφερε ότι το δεξαμενόπλοιο «δέχθηκε επίθεση από άγνωστη πηγή».

Η τελευταία θέση του πλοίου στους χάρτες του Marine Traffic

«Το Agrari χτυπήθηκε περίπου 1 μέτρο πάνω από την ίσαλο γραμμή και υπέστη ρήγμα. Έχει επιβεβαιωθεί ότι το πλήρωμα είναι ασφαλές και δεν υπήρξαν τραυματισμοί», αναφέρεται στη δήλωση.

Το πρακτορείο Reuters επιβεβαιώνει, αναφέροντας πως, σύμφωνα με πηγή του, η έκρηξη δεν είχε ως αποτέλεσμα τραυματισμούς μεταξύ του πληρώματος ή διαρροή πετρελαίου. 

Το πλοίο εξακολούθησε να επιπλέει κοντά στην ακτή και σε αυτό επιβιβάστηκαν Σαουδάραβες αξιωματούχοι, ανέφερε η εταιρεία. Η Σαουδική Αραβία δεν αναγνώρισε αμέσως το περιστατικό.Η Ambrey, μια βρετανική ασφαλιστική εταιρεία, ανέφερε την έκρηξη και την απέδωσε σε νάρκη. Δεν ανέφερε πότε συνέβη το περιστατικό, αλλά σημείωσε ότι το πλοίο είχε φτάσει στο Shuqaiq στις 23 Νοεμβρίου.

Η ασφαλιστική εταιρεία είπε ότι το Agrari μετέφερε φορτίο από το Ρότερνταμ της Ολλανδίας και ότι είχε αποφορτιστεί στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ατμού στο Shuqaiq. «Η έκρηξη έλαβε χώρα στα όρια του λιμένα και τρύπησε το κύτος του σκάφους», δήλωσε η Ambrey.

Το σημείο της έκρηξης, σύμφωνα με το Associated Press

Η ίδια εταιρεία έκανε γνωστό πως διαχειρίστρια εταιρεία του τάνκερ είναι η TMS Tankers του Έλληνα εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου, μέλος του ομίλου εταιρειών TMS με γραφεία στην Αθήνα. 

Σχετικά