Σημαντικά έργα ανάπλασης του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών δρομολογεί το υπουργείο Αθλητισμού, καθώς οι αθλητικές εγκαταστάσεις που φιλοξένησαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 παραμένουν χωρίς συντήρηση για 16 χρόνια.
Χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λ.Αυγενάκης μαζί με τον πρόεδρο του ΟΑΚΑ, Νεκτάριος Βιδάκης, το γενικό διευθυντή, Κ. Χαλιορή και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Dimand Δημήτρη Ανδριόπουλο παρουσίασαν τις γενικές γραμμές του σχεδίου για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων που καταλαμβάνουν έκταση 1.200 στρεμμάτων.
“Πασχίζουμε ώστε το ΟΑΚΑ να ξαναγίνει, εκτός από κυψέλη ανάπτυξης του αθλητισμού, ένα πραγματικό στολίδι” δήλωσε ο κ. Αυγενάκης.
Το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκαν ορισμένες παρεμβάσεις στο ΟΑΚΑ, όπως η αποκατάσταση φθαρμένων υποδομών, η αναβάθμιση του αγωνιστικού φωτισμού, η στεγανοποίηση των στεγών των κλειστών εγκαταστάσεων, η φύτευση νέων δέντρων και η ολοκλήρωση σειράς προμελετών.
Στόχος όμως, του υφυπουργείου Αθλητισμού και της διοίκησης του ΟΑΚΑ είναι η υλοποίηση, με τη συμμετοχή ιδιωτών και χρηματοδότηση από το ταμείο Ανάκαμψης, μεγάλων έργων για την αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και την κατασκευή νέων κτηρίων που περιλαμβάνουν ακόμη και ξενοδοχείο. Εκτιμάται ότι η ενεργειακή αναβάθμιση του ΟΑΚΑ θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση ποσού της τάξεων του 1,2 εκατ. ευρώ, ετησίως, ενώ υπολογίζεται ότι εάν το αθλητικό κέντρο καταστεί τουριστικός πόλος έλξης θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα ύψους 2 εκατ. ευρώ.
Τα έργα
Τα έργα αναβάθμισης του ΟΑΚΑ θα στηριχθούν σε επιτελική μελέτη (master plan) που υλοποίησε το 2008, έναντι συμβολικού ανταλλάγματος, η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand.
“Μία τέτοια έκταση 1.200 στρεμμάτων, στο κέντρο ακριβώς της πόλης, δεν μπορεί παρά να είναι ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα της ίδιας της πόλης. Η έκταση του ΟΑΚΑ, αλλά και το γεγονός ότι είναι μια Ολυμπιακή εγκατάσταση στην οποία έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, αυτομάτως το καθιστούν έναν πόλο, καταρχάς, τουρισμού από τον οποιονδήποτε επισκέπτεται την Αθήνα. Θα έπρεπε λοιπόν, θεωρητικά, να αποτελεί προτεραιότητα για τα 6,5 εκατομμύρια ξένων που έχουμε κάθε χρόνο στην πόλη, να το επισκεφτούν, αλλά δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει” δήλωσε χθες, ο κ. Ανδριόπουλος.
Εκτιμάται ότι τα έργα θα υλοποιηθούν σε βάθος αρκετών χρόνων, καθώς για ορισμένα από αυτά θα πρέπει, καταρχάς, να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξασφάλισης χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, από ευρωπαϊκούς πόρους ή να ωριμάσουν ως Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα. Τι περιλαμβάνουν τα έργα;
– Την ενεργειακή αναβάθμιση, την υλοποίηση παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας, την μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και τη δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων του Ολυμπιακού Συγκροτήματος “Σπύρος Λούης”, συνολικού προϋπολογισμού 10,2 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 10 εκατ. ευρώ που αφορούν τη φάση της κατασκευής θα προέλθουν από το ταμείο ανάκαμψης και τα 200 χιλ. ευρώ θα προέλθουν από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΟΑΚΑ.
– Η συντήρηση, επισκευή και εκσυγχρονισμός των μηχανοστασίων ανοιχτού και κλειστού κολυμβητηρίου του ΟΑΚΑ που είναι ύψους 4,5 εκατ. ευρώ, ποσό που θα καλυφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Στα ώριμα έργα προς δημοπράτηση έργα ανήκουν:
-η υλοποίηση το 2021 της δεύτερης φάσης της αντικατάστασης φθαρμένου υλικού, της αποκατάστασης φθαρμένων υποδομών, της συντήρησης και αποκατάστασης αθλητικών υποδομών, έργο για το οποίο απαιτείται 1,5 εκατ. ευρώ που θα καλυφθεί από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΟΑΚΑ.
– η υλοποίηση εργασιών ανακατασκευής υποδομής και ταρτάν των κολουάρ του Κεντρικού Ολυμπιακού Σταδίου, των δύο ανοιχτών βοηθητικών γηπέδων/προπονητηρίων Κ1 και Κ2 του Ο.Α.Κ.Α και του κλειστού προπονητηρίου στίβου. Το έργο έχει προϋπολογισμό 2,6 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Αττικής.
– η ανακατασκευή της μόνωσης στις στέγες του Κλειστού Κολυμβητηρίου και του Κλειστού Γυμναστηρίου “Νίκος Γκάλης” του ΟΑΚΑ που είναι προϋπολογισμού 150 χιλ. ευρώ, ποσό που θα προέλθει από την Περιφέρεια Αττικής και
– η ανακατασκευή και ενίσχυση της περίφραξης και των θυρών εισόδου/ εξόδου του ΟΑΚΑ που είναι ύψους 150 χιλ. ευρώ και θα καλυφθεί από την Περιφέρεια Αττικής.
Τα έργα για τα οποία θα απαιτηθεί χρόνος περιλαμβάνουν:
-τη στατική ενίσχυση και συντήρηση στεγάστρων Ολυμπιακού Σταδίου και την υλοποίηση γενικού προγράμματος συντήρησης και επισκευών ύψους 15 εκατ. ευρώ που θα προέλθει από την Περιφέρεια Αττικής.
– την μελέτη και κατασκευή συντήρησης, αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού Κλειστού Προπονητηρίου στίβου και ξενώνων Ο.Α.Κ.Α. που είναι ύψους 4 εκατ. ευρώ και αναμένεται να προέλθει από ευρωπαϊκούς πόρους.
– την μελέτη και κατασκευή συντήρησης, αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού κλειστού κολυμβητηρίου και δημιουργία νέας κολυμβητικής δεξαμενής που θα χρηματοδοτήσει η Lamda Development βάσει μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογράψει η εταιρεία με το υφυπουργείο Αθλητισμού.